/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/FOTO/ Peste 150 de cetățeni din trei localități din țară au sărbătorit Ziua Europei și Ziua Energiei pe biciclete

missing
10 mai 2021, ora 09:22

Peste 150 de locuitori din localitățile Strășeni, Vorniceni și Lozova au sărbătorit pe 9 mai, Ziua Europei și Ziua Energiei pe biciclete, în cadrul Velo Maratonului „EcoEnergy”.

Pe trasee prestabilite, au participat adulți și copii, elevi, familii, reprezentanți ai autorităților locale, care au purtat pe spate mesaje precum „Eu plantez copaci”, „Sting lumina după mine”, „Vreau panouri solare pe casă”, „Folosesc doar becuri LED” etc.

În comuna Lozova, unde au participat peste 80 localnici, traseul a fost parcurs inclusiv de primarul Lilian Botnaru, împreună cu familia.

De asemenea, la Lozova, evenimentul a avut două eroine.

Cea mai vârstnică participantă a fost doamna Liuba Șoitu, de 66 ani, activistă locală, meșter popular și expertă în plante medicinale. „Mersul pe bicicletă înseamnă un mod sănătos de viață și astfel protejăm și mediul. M-am gândit astăzi să propun primăriei să organizăm clubul bicicliștilor în Lozova”, a spus dna Liuba, entuziasmată, la finiș.

Altă eroină este Zinaida Lucichin, de 65 ani, fostă profesoară de cultură fizică – ea a ajuns prima la finiș. Menționăm că traseul a fost de cca 12 km.

La Vorniceni a fost remarcabilă și emoționantă participarea a mai multor familii cu copii mici, așezați pe scăunele atașate.

Peste 40 de localnici au parcurs un traseu de cca 3 km, iar punctul de finiș a fost, deloc întâmplător, Grădinița din localitate, care folosește energia regenerabilă.

Și orașul Strășeni a ales un traseu mai puțin practicat de mașini, iar majoritatea participanților au fost elevi și reprezentanți ai autorităților locale.

„De Ziua Europei sărbătorind și Ziua Energiei, aducem omagiu Europei, care sprijină ecologizarea orașelor și satelor noastre. Astăzi venim cu mesaje care celebrează Europa, energia durabilă și mediul curat, toate mergând mână în mână cu valori europene fundamentale”, a spus Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

„Acest Velo Maraton vine să susțină inițiativele europene legate de climă și energie durabilă. Eficiența energetică a devenit un lucru foarte important și noi trebuie să ne străduim cu toții să utilizăm rațional energia”, a spus Vasile Tofan, primarul satului Vorniceni.

Lilian Botnaru, primarul comunei Lozova a reamintit despre angajamentul voluntar al localității de a reduce nivelul de CO2 cu 30% până în 2030.

„Ne-am propus de sensibiliza cetățenii privind economisirea energiei, de a promova eficiența energetică și importanța economisirii resurselor naturale. Ne bucurăm că la Strășeni avem sprijinul Uniunii Europene și al partenerilor de dezvoltare, inclusiv prin acest eveniment”, a remarcat Valentina Casian, primara municipiului Strășeni.

La rândul său, Victor Parlicov, expertul național al Convenției Primarilor privind Clima și Energia a remarcat entuziasmul cetățenilor și i-a încurajat să continue promovarea valorilor Uniunii Europene în fiecare zi.

Velo Maratonul „Eco Energy”, organizat în mod consecutiv în trei localități semnatare ale inițiativei europene Convenția Primarilor, este la prima ediție și a fost organizat de autoritățile locale din Strășeni, Vorniceni și Lozova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în parteneriat cu Convenția Primarilor privind Clima și Energia, cu sprijinul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram