În doar câteva zile vine vara, iar odată cu sosirea acestui anotimp, an de an se pune și problema suspendării activității grădinițelor. Administrațiile instituțiilor de învățământ preșcolar din Capitală, și nu numai, își iau de regulă pauză pentru vacanță sau pentru a face fie reparații în sălile de grupă ori cantine, fie pentru a executa lucrări mai mari, cum ar fi reparația acoperișului sau restaurarea fațadelor clădirilor. Potrivit șefului interimar al Direcției municipale Educație, Andrei Păvăloi, anul acesta, decizia privind închiderea temporară a grădinițelor în sezonul estival urmează să fie luată la nivel central, de către specialiștii Direcției pe care o conduce. Totuși, se pare că administrația unora a luat deja asemenea decizii în mod individual.
Potrivit Asociației Obștești „Părinți Solidari”, într-o grădiniță din municipiul Chișinău, părinții ar fi fost deja obligați să scrie cereri privind acordul pentru suspendarea temporară a activității instituției de învățământ preșcolar, care ar urma să își închidă ușile pentru cei mici între 1 iulie și 31 iulie 2021. În cererea cu pricina, se menționează că grădinița nu va activa în această perioadă deoarece vor fi realizate lucrări de igienizare și dezinsecție. În aceeași perioadă de timp, personalul instituției va merge în concediul anual de odihnă.
Andrei Păvăloi susține că asemenea cereri din partea conducerii instituțiilor de învățământ preșcolar vor fi acceptate doar în cazul în cazul în care urmează a fi executate lucrări de reparație care nu pot avea loc cu prezența fizică a copiilor, iar fiecare astfel de solicitare va fi examinată în parte, cazurile neargumentate urmând să nu fie acceptate.
„Urmează să se închidă doar instituțiile care au nevoie de lucrări de reparații care nu pot fi executate cu prezența fizică a celor mici. Noi am făcut un demers către instituțiile abilitate, inclusiv Centrul de Sănătate Publică pentru a permite în aceste cazuri comasarea grupelor de copii sau transferul lor într-o altă grădiniță”
Fondatoarea „Părinți Solidari”, Ala Revenco sugerează autorităților să organizeze un grafic de concedii pentru angajații grădinițelor, în așa fel încât activitatea lor să nu fie afectată.
„Poate e cazul de eliberat din funcție managerii de grădinițe sau șefii de la DGETSuri și DETSuri dacă nu sunt capabili să asigure cel puțin funcționarea parțială a instituțiilor?”, menționează Ala Revenco într-o postare pe pagina ei de Facebook.
Menționăm că în anii trecuți, instituțiile de învățământ preșcolar își sistau activitatea pe timp de vară la solicitarea administrației, cu aprobarea părinților.