Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat în legătură cu poluarea în continuare a solului şi pericolele sale pentru sănătatea oamenilor, într-un raport publicat vineri, relatează dpa, citată de agerpres.ro.
Poluarea solului poate fi invizibilă pentru ochiul uman, însă “compromite alimentele pe care le consumăm, apa pe care o bem şi aerul pe care îl respirăm”, a declarat Inger Andersen, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
“Mii de compuşi chimici sintetici diferiţi şi elemente existente în mod natural cu potenţială toxicitate au fost eliberaţi în mediul înconjurător prin activităţile umane din cele mai vechi timpuri”, se arată în raportul redactat de UNEP şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Potrivit raportului, principalii poluatori provin din sectoarele industrial, minier şi agricol, precum şi din tratarea deşeurilor, extracţia combustibililor fosili şi emisiile din trafic. “Nu există, totuşi, date concrete şi comparabile privind emisiile efective din fiecare sector”, se mai arată în raport.
Multe dintre substanţele dăunătoare solului, inclusiv pesticide, plastifianţi şi polimeri sintetici, pot persista în natură mult timp şi contaminează alimentele, constituind, prin urmare, un risc pentru sănătatea umană, conform raportului.
Copiii, fetuşii şi femeile însărcinate, precum şi persoanele mai sărace, sunt ameninţaţi în special de poluarea solului, a mai spus ONU.
La nivel mondial, poluarea joacă un rol important în ţările emergente şi în curs de dezvoltare, deoarece multe dintre ele nu au acces la tehnologii de curăţare.
De la începutul secolului 21, producţia globală anuală de substanţe chimice industriale s-a dublat şi se ridică acum la 2,3 miliarde de tone, potrivit experţilor, care se aşteaptă la o creştere de 85% până în 2030