Precipitațiile abundente însoțite de grindină înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova au afectat lanuri întregi de culturi agricole. În localitățile Arionești și Țaul din raionul Dondușeni ploaia a distrus 40 de hectare de livezi de măr, iar în satul Regina Maria din Soroca precipitațiile au afectat 18 hectare de livezi de prun și 40 ha de livezi de măr.
Prejudicii au fost înregistrate și în satul Drochia, unde din cauza condițiilor meteo nefavorabile au distrus 28 de hectare de livezi, iar la Heciul Nou, raionul Sângerei, au fost afectate 50 de sectare de floarea soarelui.
Din cauza ploii torențiale cu grindină și rafalelor de vânt, în localitatea Pervomaisc, raionul Căușeni, au fost distruse 20 de hectare de grâu.
În toate localitățile afectate, la fața locului, pentru estimarea prejudiciilor, lucrează Comisiile pentru situații excepționale.
Ieri, 10 iunie, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că, potrivit rapoartelor privind situațiile excepționale prezentate de subdiviziunile IGSU teritoriale în comun cu Comisiile pentru situații excepționale teritoriale, pe teritoriul Republicii Moldova în perioada anului 2021, au fost înregistrate peste 20 situații excepționale cu caracter natural, precum: vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf, etc. Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind: Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Soroca, Sîngerei, Telenești, Șoldănești, Ungheni. În consecință, au fost afectate importante segmente de infrastructură, dar și suprafețe impunătoare de semănături (circa 3 mii ha): 663 ha de porumb; 774 ha de floarea soarelui; 283 ha de grâu; 401 ha de orz; 253 ha de sfeclă de zahăr; 157 ha de alte culturi; 142 ha de livezi; 121 ha legume și pomușoare”.
În aceste condiții, acesta a solicitat 47 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale și sectorului agricol de calamitățile naturale.