După ce Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală să-și anuleze hotărârile din 5 iunie și 8 iunie privind deschiderea secțiilor de vot în diasporă, Dorin Cimil spune că instituția va veni cu o reacție după ce va elabora un plan de acțiuni în situația dată.
„Noi urmează să ne întrunim în ședință să elaborăm un plan de acțiuni al CEC-ului în această situație”, a declarat președintele CEC pentru tv8.md precizând că cel mai probabil instituția va veni vineri cu o reacție.
Cimil a mai precizat că CEC a primit hotărârea nemotivată a Curții de Apel, dar și că probabil o vor solicita și pe cea motivată, însă deocamdată nu au o decizie.
Precizăm că, Hotărârea Curții de Apel, prin care magistrații au admis parțial contestațiile și au obligat Comisia Electorală Centrală să-și revizuiască decizia, poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în decurs de o zi.
Demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot, care urmează să fie deschise în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au fost depuse de către blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, PAS, AUR, PUN și PACE.
Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai deschidă șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul acestora ajungând la 146 de secții. Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău.
Și avocatul poporului a menționat că decizia CEC trebuie să fie revizuită, fiind depusă o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziilor în acțiunea de contestare a deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În concluzia depusă, Avocatul Poporului recomanda mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.