Curtea Constituțională (CC) s-a expus asupra constituționalității unor prevederi din Codul electoral, după ce Platforma Demnitate și Adevăr a depus o cerere în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire numărul secțiilor de vot din stânga Nistrului deschise la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Potrivit documentului, Înalta Curte a declarat cererea ca fiind inadmisibilă, iar dosarul revine la Curtea de Apel Chișinău.
Potrivit Hotărârii, CC constată că sesizarea privind excepția de neconstituționalitate nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.
„Se declară inadmisibilă sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 32 din Codul electoral, ridicată de către dl avocat Ion Botnarenco, în interesele partidului politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”, parte în dosarul nr. 3-93/2021, pendinte la Curtea de Apel Chișinău. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, precizează CC.
Cauza a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), iar magistrații au amânat examinarea acesteia, până când Curtea Constituțională nu se va expune asupra unor articole din Codul electoral. Pe 14 iunie curent, CSJ a emis o încheiere în acest sens.
„Se admite cererea depusă de Platforma Demnitate și Adevăr… cu privire la sesizarea Curții Constituționale a Republicii Moldova privind exercitarea controlului constituționalității unor prevederi din Codul electoral. (…) Se amână examinarea cauzei în ordine de recurs, până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate”, se arată în încheiere.
Pe 10 iunie curent, Platforma DA a anunțat că se va adresa CSJ-ului, după ce Curtea de Apel a declarat inadmisibilă cererea prin care formațiunea a contestat decizia CEC privind majorarea numărului secțiilor de votare în regiunea transnistreană, inclusiv în zone necontrolate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă, Platforma DA spune că va cere sancțiuni disciplinare pentru judecătorii care au examinat cauza.
Cu privire la acest subiect, Misiunea de Observare a Promo-LEX spune că deși la alegerile pentru funcția de Președinte din 2020 au votat mai puțini alegători din regiunea Transnistreană decât la parlamentarele din 2019, pentru scrutinul din 11 iulie 2021 au fost organizate cu două secții de vot.
În context, Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că, 2 SV au fost create în orașul Bender și 1 SV în satul Corjova, în condițiile în care autoritățile statului nu au un control efectiv asupra acestor localități, existând astfel riscuri semnificative (exprimate inclusiv de Serviciul de Securitate și Informații și Biroul Politici de Reintegrare) pentru securitatea procesului electoral și a participaților la acesta. Menționăm că CEC a decis deschiderea a 44 de secții de votare la alegerile anticipate pentru locuitorii din stânga Nistrului.