Raportul Comisiei parlamentare „Laundromat” deocamdată nu poate fi înregistrat ca proiect de hotărâre pe motiv că patru membri ai Comisiei evită să-l semneze. Este vorba despre membri ai comisiei – din PSRM, Șor și Pro Moldova. Despre aceasta a anunțat președinta Comisiei Inga Grigoriu.
„Cei patru membri care nu au semnat raportul sunt Bogdan Țîrdea, Denis Ulanov, Alexandr Suhodolski și Vladimir Cebotar. Nu au răspuns dacă semnează sau nu raportul. Ba căutau să fie audiat Veaceslav Platon, ba căutau să fie audiat Vladimir Plahotniuc. Se încerca tergiversarea prezentării raportului, dar, lupta continuă”, a spus Inga Grigoriu.
Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat, într-un document oficial, că beneficiarul efectiv al „RONIDA INVEST LLP”, o companie offshore implicată în celebrul „Laundromat”, dar și în frauda bancară, a fost controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.
SIS i-a sugerat însă Ingăi Grigoriu să se adreseze la Procuratură și Centrul Național Anticorupție pentru a afla detalii legate de calitatea procesuală a companiei offshore, statutul beneficiarului efectiv al acesteia în cadrul anchetelor pe faptul spălării banilor și impedimentele apărute în timpul investigării.
Astfel, în urma acestei confirmări oficiale, membrii Comisiei de anchetă în dosarul „Laundromat” au decis să îl audieze azi pe Veaceslav Platon. Ședința are loc la ora 14:00, cu ușile închise.
Doi dintre membrii Comisiei, între care și Inga Grigoriu, au fost împotriva audierii lui Platon în cadrul comisiei, considerând că controversatul afacerist ar trebui să se prezinte la Procuratură.
Am solicitat un comentariu de la Ion Cretu, avocatul lui Veaceslav Platon, însă până la ora publicării acestei știri nu ne-a răspuns la telefon.
Compania „RONIDA INVEST LLP”este vizată și în hotărârile de judecată în cazurile ex – magistraților Igor Vornicescu și Serghei Lebediuc, condamnați în dosarul „Laundromat”. În 15 februarie 2011, primul ar fi decis legalizarea unei datorii de 200 de milioane de dolari în favoarea „RONIDA INVEST LLP” din Marea Britanie, iar Lebediuc ar fi semnat în același an o ordonanță privind transferarea sumei de 300 de milioane de dolari.
Mai jos, extrase din sentințele de condamnare ale lui Serghei Lebediuc și Igor Vornicescu:
Cei doi au fost recunoscuți de pronunțarea cu bună știință a unei încheieri contrare legii, însă au fost eliberați de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală.
Amintim că în urmă cu aproape două săptămâni, Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare. Asta după ce, Procuratura pentru Combaterea Criminalități Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a renunțat la toate capetele de acuzare. Platon a făcut doar patru ani de pușcărie, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a condamnat la 18 ani de detenție. El s-a ales cu o pedeapsă cumulată de 25 de ani închisoare, pentru escrocherie și corupere.
Afaceristul a fost eliberat anul trecut, în data de 15 iunie, după ce anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul intentat pe numele lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de reviziuire a sentinței aplidate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia.