În aceste momente a început conferința de presă a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Aureliu Ciocoi și președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, pe subiectul organizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie în străinătate.
Președintele CEC și ministrul de Externe au făcut totalurile privind procesul organizatoric în ceea ce privește procesul electoral în cele 150 de secții de votare din străinătate deschise la 11 iulie.
„MAEIE s-a axat pe buna organizarea a scrutinului electoral, este cel mai mare număr de secții de votare constituite peste hotare, 150 de secții. Suplinirea numărului secțiilor de votare, a fost creat un grup de lucru la Ministerul de Externe, iar scopul grupului este de a coordona secțiile de votare din afara țării. De aceea, vin cu un apel către cetățeni, rog să verifice din timp documentele necesare pentru a participa la votare”, a declarat ministrul de externe, Aureliu Ciocoi.
Totodată, președintele CEC a precizat că din cauza pandemiei, organizarea secțiilor de vot din străinătate a fost mai complicată. Totuși, MAEIE și CEC au reușit să deschidă un număr suficient număr de secții de vot.
„Putem afirma că la moment, CEC, cu suport MAEIE, a constituit secțiile de votare. Urmează CSJ să examineze, iar în cazul în care va rămâne în vigoare hotărârea Curții de Apel, CEC o va executa”, a precizat Dorin Cimil.
Vedeți mai jos ordinea din buletinul de vot:
1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
4. Partidul Politic „Șor”;
5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда” ;
8. Partidul Democrat din Moldova;
9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
10. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
11. Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
12. Partidul Politic „NOI”;
13. Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
14. Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;
15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
16. Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
18. Partidul Regiunilor din Moldova;
19. Partidul „Patrioții Moldovei”;
20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;
21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;
22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
23. Veaceslav Valico (candidat independent).
Amintim că potrivit decretului semnat de șefa statului, Maia Sandu, alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura pe data de 11 iulie curent. Maia Sandu a dizolvat Legislativul pe data de 28 aprilie, imediat după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în Republica Moldova.