Procuratura Generală informează că a examinat proiectul pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, și îl avizează negativ. Potrivit instituției, autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a Procurorului General.
„Urgența cu care se acționează, fiind în consonanță cu discursurile publice agresive, din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt, în adresa Procurorului General, în același timp, este în dezacord cu cerințele legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative”, se mai arată în aviz.
În același timp, PG menționează că, contrar normelor legale imperative, în Comisiile parlamentare și în ședința plenară a Parlamentului a fost prezentat pentru examinare un document la etapa de versiune inițială, care nu a trecut etapele obligatorii stabilite de lege, pentru obținerea calității juridice de proiect al unui act normativ.
În aviz se notează că proiectul a fost înregistrat, cu nr. 181, la Secretariatul Parlamentului pe data de 10 august 2021. La 12 august a fost supus examinării în regim de urgență la Comisiile parlamentare conduse de exponenții fracțiunii majoritare, iar la 13.08.2021 proiectul a fost prezentat spre examinare în ședința plenară a Parlamentului și adoptat în I lectură.
Totodată, autorii avizului susțin că „modificările propuse urmăresc instituirea unui control efectiv asupra activității Procurorului General”. Textul integral al avizului poate fi citit mai jos:
Precizăm că, în ședința din 13 august, deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat” urmare a efectuării evaluării performanțelor.
În scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, precum și pentru stimularea perfecționării abilităților profesionale și sporirea eficienței activității, performanțele Procurorului General se evaluează de către Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).
Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin a trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Evaluarea performanțelor Procurorului General nu va putea avea loc mai des decât o data în an.
Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de Președintele Republicii Moldova, unul – de Ministerul Justiției, unul – de Consiliul Superior al Magistraturii, unul – de Consiliul Superior al Procurorilor și unul – de Procurorul General.
În opinia autorilor, deputați ai Fracțiunii parlamentare PAS, modificările propuse nu vor afecta independența și autonomia Procuraturii și a Procurorului General, deoarece Consiliului Superior al Procurorilor îi rămâne rolul decisiv la luarea deciziei.