Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat secvențe video cu polițiștii de frontieră de la punctul de trecere de pe Aeroportul de la Chișinău, reținuți în urma descinderilor din această dimineață într-un dosar legat de facilitarea traversării frontierei cu încălcarea regulilor anti COVID. În imaginile suprinse de camere de supraveghere apar mai mulți călători care intră pe rând într-un cabinet și lasă inspectorilor de frontieră sume de bani.
În majoritatea cazurilor, polițiștii de frontieră cereau deschis sumele cuprinse între 500 și 100 de euro. În alte cazuri, călătorii se ofereau singuri să dea bani ca să scape de carantină sau eventual să scape de amendă, dacă au fost depistați cu certificate false la coronavirus.
Aici aveți ceva, nu știu, audio – video? Vă rog frumos, iertați-mă, vă servesc cu o cafea numai nu mă învinuiți de corupție acum… Spuneți ceai, cafea,..e ok? (polițistul de frontieră dă din cap în semn că nu) Nu. Ia știțși ceva, haideți, să mă simt eu bine, luați 50 de euro. Doamne, să vă dea Dumnezeu sănătate”, spune o femeie și iese din birou.
Într-o altă secvență, polițiștii de frontieră numără banii și îi împart.
Amintim că cincisprezece angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră sunt cercetați de CNA și procurorii anticorupție, în cadrul unui dosar complex, pornit pe 23 iunie 2021, care cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 de pretindere de mită și 21 de alte abateri contravenționale. Cauza a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție, iar la documentarea ei au fost implicate subdiviziunile Serviciului de Informații și Securitate, dar și ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Ca rezultat al acțiunilor operative, s-a constatat că angajații Sectorului de Poliție de Frontieră «Aeroportul Internațional Chișinău», fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică, au creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezentare a testului PCR «COVID-19» cu semne de falsificare. Astfel, polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera RM pe sensul «ieșire» sume cuprinse între 50-100 de euro.
De asemenea, s-a mai stabilit că, angajații IGPF, implicați în serviciu, ar fi extorcat bani de la diverse persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin «Aeroportulul Internațional Chișinău», pe sensul «ieșire», pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare. Contra unor remunerări ilicite, aceștia nu întocmeau procese verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice, a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autorităţile competente și pentru încălcarea regulilor de ședere în Republica Moldova.
La această etapă, în cauză figurează 15 polițiști de frontieră cu statut de bănuit, dintre care 13 au fost reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA. Aceștia sunt cercetați pentru corupere pasivă și riscă până la 10 ani de detenție cu privarea de a ocupa funcții publice până la 10 ani.