Scandal la biserica din Răzeni, Ialoveni. Un grup de enoriași din sat a intrat cu forța în locașușl sfânt, duminică, la ora cinci dimineața, după ce au spart poarta și ușa de la intrare. Preotul Andrei Cotorobai, care ține de Mitropolia Basarabiei, a oficiat și sfânta Liturghie, fiind susținut de credincioșii care consideră că biserica le aparține. La rândul său, Nina Cotorobai, se consideră proprietară a bisericii, după moartea fratelui său, care a fost paroh aici, și spune că situația nu poate fi tolerată. Ba mai mult, ea intenționează să scrie o plângere la Procuratura Generală, pentru a i se face dreptate în acest caz.
Conflictul de la biserica din satul Răzeni, raionul Ialoveni încă nu s-a potolit, ba din contra, pare să ia amploare. Duminica trecută, la ora cinci dimineața, un grup de credincioși a dat busna în locașul sfânt, forțind poarta și ușa bisericii. Astăzi i-am găsit tot acolo, ia unii dintre ei au declarat că nu vor ieși de acolo, orice li s-ar întâmpla.
Și preotul Andrei Cotorobai, din cadrul Mitropoliei Basarabiei, cel care a intrat în biserică împreună cu enoriașii revoltați, zice că va sta și el în locașul sfânt până când se va pronunța instanța de judecată. Nimeni nu știe, însă, când se va întâmpla acest lucru.
Și preotul Andrei Cotorobai, din cadrul Mitropoliei Basarabiei, cel care a intrat în biserică împreună cu enoriașii revoltați, zice că va sta și el în locașul sfânt până când se va pronunța instanța de judecată. Nimeni nu știe, însă, când se va întâmpla acest lucru.
La rândul său, Nina Cotorobai, cea care se declară proprietară a bisericii, spune că nu vrea să intre în conflict cu nimeni și permite accesul tuturor enoriașilor în locașul sfânt. Totuși, în prezent ea ține biserica sub lacăt, pentru că este în conflict cu actualul preot, iar după ce acesta va pleca, ea spune că nu va mai exista niciun motiv de gâlceavă.
„Eu nu alung lumea de la biserică, nu alung, dar lumea trebuie să înțeleagă că pământul e proprietate privată. Eu sunt administrator și cu nepoțelul meu. Ei trebuie și ei să înțeleagă lucrul acesta. Eu lumea n-o alung, dar nici nu pot să le fac lor act și să le cadonez proprietatea noastră. Ei insistă ca eu să le cadonez proprietatea, dar asta e ridicol.”
Femeia mai zice că nu este normal să dai busna pe un teritoriu privat și să dărâmi ușa locașului sfânt.
„Cine face slujbe la ora cinci dimineața și în așa mod sălbatic? Să deteriorezi ușile și porțile, mai ales că sunt la curent toți că asta e proprietate privată. O venit grupa operativă, iarăși din nou, îi rog ca să-i scoată afară din biserică, o făcut slujba, scoteții că-s ilegal în biserică, ei au spus că n-au dreptul să-i scoată din biserică.”
Primarul din satul Răzeni, raionul Ialoveni nu a dorit să discute cu presa în legătură cu acest caz, iar poliția din Ialoveni a confirmat apelul la 112 din dimineața zilei de duminică.
„În biserica din localitatea Răzeni, au intrat persoane prin forțarea ușii de acces și au întors camerele de supraveghere, respectiv la fața locului s-a îndreptat un echipaj de poliție al inspectoratului Ialoveni, care au documentat cazul. La moment sunt efectuate acțiuni pe cazul dat și urmează a fi stabilite toate circumstanțele cazului.”
La Mitropolia Basarabiei nu am găsit pe nimeni, care să ne ofere un comentariu vizavi de acest incident, iar responsabilii de la Mitropolia Moldovei spun că nu este normal ca să intervină cineva cu forța peste o biserică, proprietara căreia a decis să treacă sub jurizdicția lor.
„Este un preot delegat pentru a reprezenta Mitropolia Moldovei în acestă localitate. Dacă va reuși și va fi acceptat de a intra și de a începe și săvârși sfânta și dumnezeiasca Liturghie, atunci ar fi fost bine și slava Domnului. – Iar dacă nu? – Sperăm să fie așa, iar dacă nu, aceasta este alegerea care deocamdată sunt ostili unei slujbe bisericești.”
Conflictul de la biserica din satul Răzeni, raionul Ialoveni, a apărut acum un an, având la origine un conflict familial.