Breaking newsRăzboi în Ucraina, ziua 1044: Gaz tăiat, drone distruse și soldați pe trotinete. Politico: Europa așteaptă o perioadă turbulentă

/VIDEO/ Comercianții recunosc faptul că, în aceste zile, un metru cub de lemn se vinde cu aproximativ 100 de lei mai scump. "Moldsilva" zice că lemnele nu s-au scumpit

missing
13 octombrie 2021, ora 18:30

După scumpirea în lanț a carburanților, gazelor naturale și produselor alimentare, odată cu răcirea timpului, se scumpesc și lemnele de foc. Comercianții recunosc faptul că, în aceste zile, un metru cub de lemn se vinde cu aproximativ 100 de lei mai scump, decât în septembrie, spre exemplu. Asta deși, Agenția „Moldsilva” anunța într-un comunicat de presă că, în acest sezon, lemnele n-ar trebui să se scumpească.

Într-un comunicat emis de Agenția „Moldsilva” se menționează că, în acest an, prețul lemnelor nu se va majora, așa cum s-au scumpit toate celelalte produse energetice.

“Contrar speculaţiilor şi informaţiilor contradictorii vehiculate de unele persoane terțe, administratorii întreprinderilor de stat din subordine și-au reiterat poziția asupra faptului că preţurile la lemnul de foc livrat pe piață nu vor fi majorate, în sezonul rece al anului, lemnul fiind comercializat la nivelul prețurilor din anul trecut, iar accesul cetăţenilor va fi facilitat prin diverse acţiuni.”

Totuși, unii vânzători au recunoscut că lemnele s-au scumpit. Astfel, potrivit lor, acum, cumpărătorul trebuie să achite cu o sută de lei mai mult pentru un metru cub.

„- Un metru cub 750 de lei tăiate gata. 0.8, nu-i un metru cub.

– Înseamnă că s-a scumpit sau nu?

– S-a scumpit, anul trecut era cu 650.

– O sută de lei la metru cub?

– O sută de lei și zice că se va mai scumpi că, lemne în pădure nus, tăierile abia s-au început, lemnul îi verde, lumea nu prea îl cumpără, trebuie de făcut cumpărături de anul acesta pe anul viitor și să se usuce că lemnul mocnește acum, nu-i cam prea bun.”

Și oamenii au confirmat că au cumpărat lemne la un preț mai mare față de anul trecut. Spre exemplu, doamna Eugenia din satul Revaca, a spus că folosește în jur de șapte metri cubi pe sezon, iar anul acesta a achitat pentru ele mai mult decât anul trecut.

„- Cât lemne folosiți pe sezon?

– Da cât, după cum și iarna, dacă iarna îi mai călduroasă mai puțin foc merge, iar dacă-i frig, merge. Din 10 metri dacă rămân doi trei metri cubi pe primăvară.

-Și cât e un metru?

– 830 am dat.

– Asta de anul acesta?

– Da.

– Mai mult ca anul trecut?

– Da, da. Mai mult. Anul trecut o fost cu 800, anul acesta e cu 30 de lei mai mult.”

Cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am intervievat au spus că au trecut la încălzirea cu lemne, deoarece toate celelalte produse energetice sau scumpit și măcar în felul acesta încearcă să economisească.

„- Din acestea 10 metri cubi de lemne, prin cunoscuți da prețul valoriază de la 800 de lei în sus.

– Este mai scump ca anul trecut s-au nu?

– Bineînțeles. Undeva se primește că se scumpește anual cu câte o sută de lei un metru cub de lemne.”

Doamna Elizaveta, din orașul Sângera zice că este nevoită să folosească pentru încălzire orice produs care arde de prin curtea casei, pentru că nu îi ajung bani să procure lemne pentru toată perioada rece a anului. Ba mai mult, ea zice că este nevoită să facă focul o dată la două zile, chiar și pe timpul rece, pentru a face economie.

„ – Cu lemne facem focul, da, cu lemne.

– Dar de ce nu faceți cu cărbuni sau gaz?

– N-avem cărbuni în primul rând, îs scumpi, nu ne ajung banii.

„Da să vă mai spun, scot bețele de la vacă, tăiem mărunței, uscat, mai întâi aprindem cu vreascuri, pe urmă punem bețișoarele celea, ca să nu aruncăm nimic, costă bani.”

„- Ne străduim așa, facem cam peste o zi focul. Că la noi casele îs cam josuțe, soba îi mare așa și cam peste o zi noi facem focul.

– Iarna tot?

– Iarna tot. Și ne străduim să ne ajungă.”

Și doamna Parascovia, din orășelul Sângera, zice că este nevoită să aleagă lemnele, iar dacă i-ar permite buzunarul ar trece la gaz, pentru că este mai comod și mai curat.

„ – Eu sunt la pensie, gazul nu mă aranjează pe mine.

– Da ați decis să treceți acum la lemne pentru că s-a scumpit cărbunele și gazul, sau sunt alte motive?

– Noi am trecut la lemne, pentru că că-i mai com și nu avem posibilitatea să plătim gazul.”

Potrivit experților, fondul forestier al Moldovei se micşorează în ritm alert. În Republica Moldova se taie câte trei hectare de pădure la fiecare oră. Cel puțin, asta arată ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică, iar zilnic, în ţara noastră, se defrişează 73 de hectare de pădure. Potrivit Agenţiei „Moldsilva”, mai puţin de 13 la sută din suprafaţa totală a Moldovei este acoperită cu păduri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.