Orașul Chișinău este considerat un loc de suflet de către mulți cetățeni, dar cu siguranță nu toți cunosc de unde a provenit numele acestuia sau de când datează. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre Capitala Republicii Moldova.
Cel mai vechi edificiu construit în țara noastră a fost Biserica Mazarache care se află pe malul Bâcului. Lângă această biserică era un izvor numit Chișla Nouă. Din strămoși se presupune că denumirea acestui oraș provine anume de la denumirea acestui izvor, care în timp s-a transformat în denumirea de Chișinău.
Orașul Chișinău mai este supranumit și „Orașul din piatră albă” sau „Orașul Grădină”. Prima mențiune documentară a acestuia datează în iulie 1436.
În prezent Chișinăul are peste 900 de bulevarde, străzi și stradele ce au o lungime totală de peste 1030 de kilometri. Cea mai lungă șosea din Capitală este șoseaua Muncești care măsoară 13 km. Aceasta este considerată cea mai lungă stradă din Europa de Sud-Est. Cea mai scurtă stradă este strada Valerie Cikalov și măsoară 41 de metri.
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este cea mai importantă magistrală urbană pe care au fost construite cele mai importante edificii. De-a lungul istoriei acesta a avut mai multe denumiri. Pentru prima oră actualul bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt a fost numit strada Millionnaia, în 1840 -1877 strada Moskovscaia, din 1877 până în 1924 strada Aleksandrovskaia. Începând cu anul 1924-1944 a devenit bulevardul Alexandru cel Bun, iar în următorii ani a fost despărțit în două tronsoane. După 1944 s-a numit strada Lenin, iar de atunci până în prezent este Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Grădina publică „Ștefan cel mare și Sfânt” este cel mai vechi parc din Chișinău. Aceasta a fost plantat în anul 1818, iar cei mai bătrâni arbori au între 130-160 de ani.
Primul primar al Chișinăului a fost Anghel Nour. Capitala a fost condusă de 36 de primari. Printre cei mai longevivi se numără Carol Schmidt-26 de ani, Dimitrie Lovcinski-14 ani, Dimitrie Mincu-13 ani, Serafim Urechean-11 ani și Dorin Chirtoacă-10 ani.