A fost dat startul imunizării cu doza patru de vaccin anti-Covid-19. Asta înseamnă că, de astăzi, orice doritor care are mai mult de patru luni de când și-a administrat ultima doză, se poate adresa la centrele medicale din toată țara. Totuși, la Chișinău, șuieră vântul prin unele policlinici, acolo unde oamenii sunt așteptați pentru imunizare. Cei puțini cu care am reușit să discutăm, sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Ei ne-au spus că au venit să se vaccineze, deoarece astfel se protejează nu doar pe sine, dar și pe cei din jur.
De astăzi, orice doritor se poate adresa la policlinicile din țară, pentru a-și administra doza patru de vaccin anti-Covid-19. Pentru asta, trebuie să meargă cu buletinul la medicul de familie, care scrie o îndreptare, în care este menționat că persoana dată nu are contraindicații.
Totuși, este important ca să treacă cel puțin patru luni de la ultima doză administrată, spun medicii. În prima de zi de vaccinare cu doza patru, numită și doza booster II, oamenii nu prea s-au grăbit să vină. La Centrul Medicilor de Familie nr. 11 din sectorul Râșcani, de exemplu, până la ora 12:00, în listă erau înregistrate 12 persoane, majoritatea cu vârsta de peste 60 de ani:
„- S-a mai vaccinat cineva de dimineață?
- Deja al treilea flacon deschidem.
- Înseamnă că a mai fost lume.
- Lumea vine, lumea se vaccinează...”
„ - Vaccinul este destul de sigur. Eu am trecut prin boală, vă spun sincer, după vaccinare sunt bine.
- Mai ușor a fost?
- Da, ești mai încrezut în tine.
- Mai protejat?
- Eu îi chem pe toți la vaccin”.
Pacienților le este administrat vaccinul Pfizer, după ce Organizația Mondială a Sănătății a prelungit până în luna septembrie termenul de valabilitate a acestui ser. Prioritate au cei care luptă în prima linie cu virusul, adică lucrătorii medicali sau persoanele cu profesii, care presupun contactul cu diferite persoane, de exemplu, polițiștii.
„Acum sunt categoriile, vârsta mai mare de 60 de ani. Pacienții care au comorbidități grave, cum ar fi oncologice, diabetice sau cardiace. Și deja pacienții care vor la dorință”, a declarat medicul internist, Tatiana Mușuc.
Unii oameni sunt de părere că autoritățile din Sănătate trebuie să încerce și mai mult să convingă tinerii să se vaccineze:
„Să nu creadă în prostii și vorbe băbești, fiindcă protejează sănătatea și pe cei dragi. Prima doză cu Astra Zeneca cam greu am suportat-o. Dumnealui a avut temperatură mare, dar celelalte foarte bine”.
„Vaccinul protejează într-un mod oarecare de formele grave a bolii. Frică nu trebuie să fie, pentru că se suportă foarte bine. Asta văd după pacienții care vin”, a vorbit medicul internist, Tatiana Mușuc.
Și la Asociația Medicală Teritorială Râșcani bătea vântul, astăzi, în preajma cabinetului, unde se administrează vaccinul. Timp de jumătate de oră, cât am stat acolo, au venit să se imunizeze doar două persoane, ambele în etate.
„Am avut odată Covid-19, dar nici nu am simțit. Soția s-a îmbolnăvit și atunci când au controlat-o, m-au chemat și pe mine. Ea tot s-a vaccinat. Am venit a patra oară, că știu că ajută”.
Deși inițial, managera policlinicii ne-a spus că puteam discuta cu medicii despre procesul de vaccinare, atunci când am ajuns în sala de proceduri, lucrătorul medical de acolo ne-a declarat că a primit indicație să nu discute cu echipa TV8.
În perioada 11-17 iulie, peste 1600 de oameni și-au administrat doza trei, iar 421 s-au decis abia la prima doză. În total, aproximativ un milion și 67 de mii de moldoveni s-au imunizat cu schema completă. Datele actualizate și cele pentru săptămâna trecută vor fi publicate, mâine, pe pagina Ministerului Sănătății.