În proiectul bugetului pentru anul 2022, guvernarea PAS cere majorarea cheltuielilor pentru activitatea Președinției cu două milioane de lei. Asta, chiar dacă în perioada în care se aflau în opoziție, deputații PAS solicitau reducerea cheltuielilor pentru întreținerea Președinției cu tocmai 18 milioane de lei.
Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8, în contextul unui an de mandat al președintei Maia Sandu.
„Eu sunt nemulțumit de gestionarea edificiilor gestionate de Președinție – Condrița, Holercani… aici ar trebui de făcut ordine. Se cheltuie mult din bugetul de stat. Nu am nimic împotriva banilor președintelui, dar în legislatura trecută am cerut ca din cele 33 milioane alocate Președinției, să fie tăiate 18 milioane, care să fie direcționate caselor de copii sau în altă parte. Evident, propunerea nu a fost acceptată. Și iată acum vedem că la rectificarea bugetului s-a suplinit bugetul Președinției cu două milioane. Noi judecăm pe duble standarde. Când avem un președinte îi dam mai mult, altuia nu”, a menționat deputatul PDA, Vasile Năstase.
Deputatul PAS, Adrian Băluțel, prezent și el la discuții, nu a știut să ofere o explicație clară a acestui fapt. În schimb, sociologul Ivan Lisnevschi a menționat că fenomenul se explică simplu: „din opoziție este mai ușor să promiți”.
„Aceste cazuri le avem permanent și se repetă de la alegeri la alegeri. Din opoziție este mai ușor să promiți, iar atunci când ajungi la guvernare, te confrunți cu realitatea”, a explicat Ivan Lisnevschi.
În opinia analistului politic Ion Tăbârță, în această perioadă, Maia Sandu a înregistrat două mari reușite – declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și prestația foarte activă la capitolul politică externă. În această perioadă, Republica Moldova stabilit relații constructive atât cu Vestul cât și cu Estul. Cu această opinie au fost de acord toți invitații le emisiune.