Modernizarea Pieței Centrale se amână pentru anul viitor. Procedurile au întârziat, după ce proiectul s-a blocat la etapa de aprobare a chelutuielilor pentru reconstrucția sectorului de vânzare a legumelor. Documentul nu poate întruni numărul de necesar de voturi, în Consiliul municipal Chișinău, pentru că unii aleși locali consideră că proiectul a suferit modificări nejustificate, lucru pe care îl neagă directorul interimar al Pieței Centrale. Fără asta, însă, nu pot fi anunțate licitațiile pentru achiziționarea lucrărilor. Totuși, responsabilii speră că, în scurt timp, carul se va mișca din loc, iar reabilitarea primului sector va începe, în primăvară..
12 mai 2020, Ion Ceban cheamă presa și merge la Piața Centrală, pentru a se lăuda cu proiectul de reconstrucție a acestui teritoriu.
„20 sau 30 de ani, ne referim la gherete și instalațiile tehnico-sanitare a acestor gherete, sunt depășite de timp.”
Atunci, fiind foarte sigur că poate schimba lucrurile, primarul a numit și data la care totul urma să fie gata.
„Până pe data de 1 iulie se poate face lucrul tehnic. Se poate prezenta formula de finanțare, oricare ar fi ea.”
Tot atunci, responsabilii anunțau că reparația va începe în luna decembrie 2020, iar primul sector care urma să fie reabilitat era cel pentru comercializarea legumelor. Doar că socoteala de acasă, nici de această dată, nu s-a potrivit cu cea de la târg. Așa că, până astăzi, la finele lui 2021, carul nu s-a rnit din loc, iar șeful interimar al Pieței Centrale, încă mai face planuri de reconstrucție…
Potrivit lui Pântea, doar pentru reabilitarea sectorului de vânzare a legumelor sunt necesare 23 de milioane de lei, bani pe care întreprinderea îi are din surse proprii. Lucrurile s-au blocat, însă, în Consiliul municipal, care trebuie să aprobe aceste cheltuieli, deoarece fără asta nu poate fi dat start licitației de achiziționare a lucrărilor. Am discutat cu unii aleși locali, care au făcut parte din grupul de lucru, care a analizat conceptul de reabilitare a pieței. În timp ce socialiștii sunt de părere că procesul este tergiversat, cei din opoziție susțin că documentul este întocmit cu abateri.
Mai mult, Ruslan Verbițchi, care a fost președintele comisiei de examinare a conceptului, susține că proiectul a suferit modificări nejustificate, lucru negat de directorul interimar al Pieței Centrale, Ion Pântea. Dacă pe parcursul acestei luni, consilierii vor aproba cheltuielile, lucrările de reabilitare a pavilionului pentru legume ar putea începe în primăvara anului 2022 și ar putea dura în jur de șapte luni. Următorul ar putea fi reconstruit pavilionul pentru fructe, reparația căruia ar putea începe abia în 2023. Am discutat cu vânzătorii, care ne-au spus că le este frică de scumpirile care ar putea urma după modernizarea pieței.
„- Dacă o să facă alte mese sau vor schimba rândurile. Ar fi bine să îmbrace cu ceva pavilionul ăsta, ar fi bine.
– Acum e frig?
– Da, bate vântul.”
„Cine să le plătească mii de euro? Mai bine să repare acoperișul să nu curgă când plouă.”
Asta în timp ce cumpărătorii își doresc curățenie și spații de comercializare amenajate modern.
„Dacă fac acoperișul, să-l facă nu doar pentru cei care vând aici, dar așa ca și cel care intră, să-i bucure ochiul.”
„- Poate să dureze mult. Finațe sunt puține, vremurile sunt cam grele.
– Mult asta câți ani?
– Vreo doi cred că minimum.”
Directorul Pieței Centrale a evitat să ne spună un termen în care ar putea fi reabilitat întregul teritoriu. Potrivit estimărilor, suma totală de care este nevoie pentru lucrări ar fi de 110 milioane de lei. În total, în piață sunt peste 700 de gherete, dintre care aproximativ 550 sunt în blocuri. Totodată, municipalitatea a anunțat anterior că 70 la sută din teritoriul pieței a fost privatizat.