În timp ce pentru unii sărbătoarea de Revelion și spectacolul cu focuri de artificii sunt o adevărată bucurie, pentru alții seara dintre ani este un adevărat chin. Vorbim de stăpânii de animale, care se plâng că, în noaptea de Anul Nou, sunt nevoiți să alerge după patrupezi și să aibă grijă ca prietenii lor să nu sufere. Medicul veterinar cu care am discutat ne-a spus că unii proprietari au început deja să facă pregătirile și să le dea animalelor antidepresive. În același timp, peste 6000 de oameni au semnat o petiție online, prin care cer interzicerea totală a focurilor de artificii.
Domnul Sergiu locuiește în centrul capitalei și spune că are 15 pisici și doi câini. Bărbatul spune că, deja de ani buni, seara de Revelion este pentru el un adevărat chin din cauza focurilor de artificii, care îi sperie animalele.
„Extraordinar de stresant. Pentru mine este o problemă. Este o catastrofă ce se întâmplă, când încep exploziile.”
„Eu nu știu cum să le liniștesc, cum să le ascund, să le fac un buncăr în momentul, când se încep salvele.”
Deși până la Revelion mai sunt aproape două săptămâni, unii proprietari încearcă deja să găsească soluții, pentru a nu stresa animalele în noaptea dintre ani, ne-a spus un medic veterinar cu care am discutat astăzi.
„Îi pregătim, dacă sunt în vârstă, obligatoriu le dăm preparate antidepresive, îi pregătim, dacă e cu cardiacul, dacă au probleme cu inima, le dăm preparate. De obicei, facem pregătirile, dar foarte des se întâmplă să se adreseze după.”
Totodată, medicul veterinar spune că stăpânii ar trebui să fie foarte atenți la comportamentul animalelor și să aibă grijă de prietenii lor în aceste momente stresante.
„Atunci când sunt focurile de artificii și zgomotul este foarte mare, avem în curte animale care stau la case pe pământ chiar rup lesa. Ele sunt dezorientate. Ele fug, se ascund, nimeresc sub mașini. Foarte multe pierderi de animale avem de Anul Nou.”
În mediul online, a fost lansată și o petiție publică cu scopul de a retrage din vânzare focurile de artificii în Republica Moldova. Până acum, petiția a fost semnată de peste 6000 de persoane. Semnatarii spun că focurile de artificii au doar efecte negative asupra mediului și traumează psihic și fizic animalele. Mai mult, aceștia roagă autoritățile să dea un exemplu pozitiv cetățenilor și să renunțe la spectacolul cu focuri de artificii, care este organizat tradițional în Piața Marii Adunări Naționale.
„Noi am dori ca ei, prin exemplul lor, să arate că uită-te că se poate de făcut Anul Nou altfel. Poate să nu opteze pentru focuri de artificii, dar să aleagă altceva, show-uri cu lazer, de exemplu.”
De cealaltă parte, oamenii pe care i-am întâlnit, astăzi, pe stradă, spun că focurile de artificii sunt o bucurie pentru copii și ar fi păcat să nu mai fie acest spectacol deosebit de sărbători.
„Totuși, copii așteaptă, nu masa, nu dulciurile, dar anume artificiile. De exemplu ai mei – așa.”
Contactată de TV8, șefa direcției Cultură din cadrul primăriei Chișinău ne-a spus că nici anul trecut și nici în acest an, Primăria nu va organiza spectacol cu focuri de artificii. Motivul nu ar fi, însă, cel invocat de petiționari.
„ – N-o să fie în acest an.
– Dar care este motivul?
– Suntem în pandemie și e o cheltuială exagerată.”
Inițiatorii petiției spun că o vor înainta la Guvern și speră ca vocea lor să fie auzită, iar focurile de artificii să fie complet interzise în țara noastră.