Taximetriștii continuă să protesteze cerând prețuri mai mici la carburanți. Unii și-au pus pe mașini abțibilduri prin care își expun nemulțumirile. Șoferii mai cer asigurări auto mai ieftine, eliminarea monopolului companiilor de taxi, dar și permisiunea de a circula pe benzile destinate transportului public.
Taximetriștii care au ieșit la protest, cer Ministerului Muncii să le fie respectat orarul de lucru, deoarece, pentru a-și îndeplini planul, ei spun că sunt nevoiți să lucreze de trei ori mai mult decât norma de opt ore pe zi, care este stabilită în Republica Moldova.
„Noi, în 40 de ore, nici planul nu reușim să-l facem. Și noi suntem nevoiți și situația ne impune să lucrăm mult mai mult, de trei ore mai mult.”
Totodată, șoferii de taxi spun că, din motiv că sunt extenuați, deseori sunt implicați în accidente rutiere.
„Șoferii de taxi sunt nevoiți să lucreze într-una, se supra obosesc, unii adorm la volan, nimeresc în accident și asta nu-i bine. De aceea, noi vrem ca ministrul Muncii să revizuiască drepturile noastre și să ne ofere condiții normale de muncă. Fiindcă companiile se gândesc doar la câștigul lor, dar nu se gândesc că noi tot acasă avem familie.”
Totuși, cei mai mulți dintre ei au venit la protest pentru a cere permisiunea autorităților de a se deplasa pe banda destinată transportului public. Taximetriștii spun că, din cauza ambuteiajelor din oraș, clienții sunt nevoiți să achite mai mult, fapt ce îi nemulțumește, mai ales în condițiile în care tarifele au fost majorate.
„Am venit ca să ridicăm întrebarea ca poate să meargă și să ne permită și nouă să mergem pe banda transportului public. Dimineața și seara este foarte greu de circulat, plus și pasagerii sunt puțin nemulțumiți că contoarele bat mult.”
„În toate țările dezvoltate și civilizate, taxiurile merg pe banda dedicată transportului public, dar la noi nu știm din ce considerent nu se ia în calcul lucrul acesta. Și a doua întrebare este asigurarea pentru taxi. Acum s-a majorat prețul de 5500, dacă nu greșesc, iar dacă nimerești într-un accident, el se mărește cu 700-800 de lei.”
Potrivit lui Vitalie Mihalache, șef interimar al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, taximetriștii au fost invitați la o discuție, însă ei au ignorat-o. Totodată, pe viitor, s-ar putea ca acestora să li se permită să se deplaseze pe banda transportului public.
„Vom analiza subiectul acesta. Ei au fost invitați la un dialog, dar s-au expus sceptic vizavi de subiectul dat și rămâne acum de clarificat. Este o problemă, e binevenit că s-a ridicat și a fost inclusiv și publicul și cetățenii cunosc despre ea, dar ea necesită o abordare și o soluționare în complex.”
În timpul protestului, oamenii legii au asigurat ordinea publică și au ajutat la fluidizarea traficului.
„Suntem prezenți la fața locului în legătură cu măsura desfășurată de taximetriști și monitorizăm și menținem ordinea publică. Ulterior, coloana taximetriștilor urmează să se deplaseze spre Piața Marii Adunări Naționale, însoțită de două echipaje INSP.”
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru, nu ne-a răspuns astăzi la mesaje, pentru a ne oferi un comentariu pe acest subiect. Anterior, taximetriștii au mai protestat în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de faptul că sa scumpit gazul metan.