Premieră în domeniul procesării mierii de albine! Datorită unui echipament modern, cristalizarea mierii poate fi încetinită cu aproape șase luni. Utilajul de ultimă generație a fost procurat și adus de curând la noi în țară. Acesta a fost pus în funcțiune de o companie specializată din satul Costești, cu suportul proiectului Agricultura Performanta în Moldova. Datorită acestuia, antreprenorul care l-a procurat, spune că va putea exporta mai multă miere ambalată în țări precum Statele Unite, Irlanda sau Germania.
Colectarea mierii de albine și exportul în străinătate este acum o afacere de familie. Administratorul acesteia, Anatolie Rusu, spune că totul a început în 2016, iar de atunci, ei colectează anual miere de la aproximativ 500 de apicultori din toată țară. În primii ani, mierea colectată era exportată doar în vrac, în țări europene ca Cehia, Spania sau Franța. Iar din dorința de a se dezvolta și a fi competitivi pe piața europeană, Anatolie Rusu a studiat cu atenție cererea și a ținut cont de cerințele cumpărătorilor, pentru a-și vinde mai bine produsul.
„De la an la an, exportam și ne gândeam să dăm o valoare adăugată mierii și am început să ambalăm mierea la borcan. Mierea la borcan mergea la export, mai mult miere de tei, salcâm, care nu se cristaliza rapid. Poliflora e o miere care se cristalizează mai rapid și toți clienții noștri, pe care-i avem în Europa, îmi cer mierea să fie lichidă la raft. Și atunci, am studiat și am hotărât să investim într-un pasteurizator”.
„Noul echipament asigură pasteurizarea mierii și distruge cristalele, fără ca să afecteze proprietățile naturale ale produsului”.
Valoarea echipamentului modern este de aproximativ 580 de mii de lei, dintre care 480 de mii au fost oferiți de USAID prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Acum, datorită pasteurizatorului, cristalizarea mierii va încetini, fapt ce va contribui la creșterea exporturilor de miere, pe piața Uniunii Europene. Potrivit antreprenorului, mierea ambalată are o valoare adăugată și preț de comercializare cu 20 la sută mai mare comparativ cu mierea vândută angro.
„Procesul de pasteurizare este unul simplu. Mierea se ridică la o temperatură de 62 de grade pe două minute apoi se filtrează și se răcește la temperatura de 38 de grade. Și prin acest proces se distrug toate cristalele și ea va sta minim 5 – 6 luni, la raft, fără să se cristalizeze. Și putem da o garanție că e aceeași miere naturală ca de la apicultorul de la care o cumpărăm”.
Potrivit experților, mierea de tei sau polifloră se cristalizează în 45 – 60 de zile. Chiar dacă cristalizarea mierii este un proces natural, care nu afectează calitățile nutritive ale produsului, consumatorii nu prea cumpără miere cristalizată.
”Dacă vrei să exporți miere ambalată, atunci trebuie să fii pregătit pentru aceasta și echipamentul acesta este o etapă importantă, fiindcă oferă posibilitatea să întârzie cristalizarea mierii până la șase luni de zile, ceea ce permite vânzătorului sau distribuitorului de miere să aibă un răgaz mai mare de livrare și comercializare a mierii”.
Compania de procesare și export a mierii de albine, administrată de Anatolie Rusu, are o istorie de peste cinci ani și este prima care dispune de echipament ce întârzie cristalizarea mierii. Aceasta colaborează cu circa 500 de apicultori din diferite regiuni ale țării și prelucrează și comercializează anual circa 500 de tone de miere în diferite colțuri ale lumii. Circa 85% din mierea colectată este exportată angro, în butoaie de 300 kg, în țări europene ca Cehia, Italia, România și, mai nou, în Norvegia, iar celelalte 15 la sută sunt ambalate și comercializate pe piața internă ori sunt exportate în America de Nord, Irlanda și Germania.