Pământurile cele mai bune pentru producția de miere ale Ucrainei sunt în principal Mykolaiv, Herson, Harkov, Dnipro, Zaporizhzhia și, desigur, regiunile Lugansk și Donețk. Acestea au fost zonele cele mai afectate de război și găzduiesc o treime dintre apicultorii din Ucraina. Mortalitate albinelor a ajuns la 20-25%, scrie b1tv.ro.
„Înainte de război, conform statisticilor neoficiale, în Ucraina existau 3-3,5 milioane de colonii de albine… În plus, statisticile neoficiale spun că acele stupine care se aflau în actualul teritoriu ocupat înainte de război reprezintă aproximativ 30% din totalul numărului de stupine din Ucraina înainte de război”, spune directorul Institutului de Apicultură al țării, Volodimir Postoenko.
Potrivit acestuia, mortalitatea în rândul populațiilor de albine nu a fost atât de mare în Ucraina înainte de război.
O altă cauză a dispariției albinelor ar fi condițiile meteo nefavorabile din primăvară și vară, care au dus la o reducere a suprafeței cu plante melifere, a declarat pentru Interfax-Ucraina, directorul Institutului de Apicultură al țării, Volodimir Postoenko.
„Anul 2024 a fost foarte dificil pentru apicultori din cauza schimbării bruște a climei. Primăvara, salcâmul alb este foarte important pentru dezvoltarea coloniilor de albine. În perioada de înflorire, au existat înghețuri în toată Ucraina.
Albinele nu s-au putut aproviziona cu miere de la el. Apoi, a fost o problemă cu o plantă meliferă importantă: floarea-soarelui.
Din cauza secetei, randamentul său a fost scăzut, nu a produs nectar, iar dezvoltarea familiilor de albine nu a avut loc.
Acest lucru a dus la o mortalitate ridicată a albinelor, care în diferite regiuni a fost de 15-20% și uneori de 23-27%. În medie, în țară, această cifră a fost la nivelul de 20-25%”, a spus omul de știință, citat de Agroportal.
Înainte de începutul războiului, Ucraina era cel mai mare producător european de miere și al doilea cel mai mare producător din lume. Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, peste 30% din mierea UE era importată din Ucraina. Țările care au importat cele mai mari volume de miere ucraineană în 2021 au fost Polonia (16.989 tone), Germania (11.692), Belgia (6.225), Franța (4.337) și Republica Cehă (2.673).