Premierul Natalia Gavrilița refuză categoric să facă publică suma din factura pe care a primit-o pentru consumul gazului. „Să nu ne concentrăm pe știri de cancan”, a declarat șefa Executivului în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.
„Conștientizând că asta va genera discuții în continuare, este o sumă privată, dar eu vreau să creștem calitatea discursului public”, a subliniat prim-ministra.
În acest fel, Natalia Gavrilița a comentat ultimul scandal iscat în presă. Acum două zile, șefa Executivului a refuzat să răspundă la întrebarea jurnalistei de la Cotidianul TV cât a achitat pentru consumul de gaz și a considerat că cetățenii nu sunt interesați de asemenea detalii.
În studioul TV8, Natalia Gavrilița a spus că „mesajul a fost trunchiat, iar răspunsul rupt din context”.
„Eu am răspuns că, deoarece trăiesc împreună cu părinții mei, prefer să nu dau cifre. Pentru că este un cod de etică, nu este o informație de interes public. Haideți să nu ne concentrăm pe știri de cancan. Există o anumită limită și etică sunt cheltuieli pe care eu le declar public, sunt altele pe care prefer să le țin private, eu vreau să ne concentrăm pe politicile Guvernului”, a menționat Gavrilița.
De cealaltă parte, șefa Guvernului a recunoscut că salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge să trăiască și că își acoperă cheltuielile din economiile agonisite peste hotare.
„Eu am economii, dar am și o pasiune pentru sectorul public. Am lucrat în străinătate am pus bani de-o parte, apoi am revenit în sectorul public după care iar am plecat”, a explicat Natalia Gavrilița.
Întrebată despre salariile „nesimțite” ale unor funcționari publici, care ridică și peste 100 de mii de lei pe lună, șefa Executivului nu a mai spus despre necesitatea revizuirii și, eventual, reducerii acestora.
„Noi nu credem în reducerea salariilor, ci în creșterea salariilor și responsabilizarea celor cu salarii mari. Dacă vrem să eliminăm corupția, trebuie să asigurăm salarii mari. Am început un proces de responsabilizare a autorităților de reglementare, pentru că ei au salarii mari, de deciziile acestor autorități depinde economia țării, administrarea politică și juridică a țării, aceste salarii sunt justificate dacă aceste persoane nu sunt implicate în acte de corupție. Am inițiat un grup de lucru pentru revizuirea întregului sistem sa salarizare”, a explicat Natalia Gavrilița.
În ceea ce privește salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC), inițiativă care a generat un val de revolte în societate, acestea ar putea fi totuși majorate dar nu cu cât s-a vrut inițial.
„În ceea ce ține de salariile judecătorilor de la CC, era vorba despre mai multe amendamente care țineau de valoarea de referință, clasa de salarizare și sporurile la salariu. Avizul negativ al Guvernului a fost pe amendamentul ce viza sporul salarial. Decizia Parlamentului a fost să nu întoarcă acest amendament la Guvern și să reexamineze celelalte două amendamente”, a explicat Natalia Gavrilița.
Amintim că, anterior, Parlamentul a aprobat unele amendamente la Legea bugetar-fiscală pentru anul viitor, printre care se prevedea și majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională cu până la 100%. Sau până la peste 80 de mii de lei. Amendamentul respectiv a fost votat chiar dacă a fost avizat negativ de Guvern și a generat reacții critice din partea societății civile. Ulterior, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit Parlamentului Legea respectivă.