Fiecare dintre noi poate reduce gradul de poluare, printr-o metodă simplă: sortarea gunoiului pe care-l producem pe lângă casă. Dacă este vorba de construcții, atunci resturile trebuie transportate doar la rampele specializate. Plasticul, cartonul și sticla, la fel, pot fi selectate prealabil și aruncate doar în tomberoanele special amenajate pentru aceste categorii de deșeuri. Iar din gunoiul umed, cum ar fi resturile de la legume, fructe și alte produse alimentare, se poate de făcut compost - o adevărată mană cerească pentru pământ. De doi ani, o activistă de mediu din capitală a vrut să experimenteze sortarea gunoiului pe propria piele. E un chin sau o salvare?
Lilia Curchi este o cunoscută jurnalistă și activistă de mediu. Fiind de mult vreme în acest domeniu, a vrut să încerce, din propria experiență, cât de accesibil este procesul de sortare a gunoiului menajer. Prima încercare a început acum doi ani, timp în acre s-a ciocnit cu mai multe obstacole:
„Nu pot să zic că e un lucru ușor”.
Locuiește la bloc, împreună cu soțul și cei doi copii. O familie ca multe altele de acest fel. Și dacă o bună parte dintre noi evacuăm gunoiul din locuință cam o dată la două, trei zile zile, în cazul Liliei acest lucru foarte rar. Cam o dată la două săptămâni. Are câteva tipuri de gunoi. PET-urile, adică ambalajele din plastic, se adună separat, însă doar după ce le clătește cu puțină apă.
Pe lângă plastic și pungi, sortează și cartonul. Mai interesant e cu resturile de la produsele alimentare. Această categorie de deșeuri ajunge în recipiente precum găleți și, cu timpul, conținutul se transformă în compost.
„Acest gunoi de bucătărie îl adun în căldărușă, trebuie să aibă un capac ermetic. Îl deschidem cât mai rar”.
Iar ca fermentarea din recipient să se producă mai repede, are grijă să presoare un fel de tărâță, denumită bocași.
Ce face cu acest conținut, vă întrebați probabil? Lilia îl duce la o asociație specializată, care-și are sediu nu departe de ea. Mai complicat e cu ambalajele din plastic, pentru că nu are unde le transporta. În blocul ei, fiind unul construit mai recent, nu există tomberoane pentru sortare. Așa că le duce în alte cartiere:
„Cu mare durere mă uit la tomberoane atunci când ajung să arunc acolo...”.
Activista consideră că dacă ar exista mai multe condiții pentru depozitarea și transportatea deșeurilor sortate, interesul oamenilor ar fi mai mare.