Renegocierea unui nou contract cu Gazprom este puțin probabilă. Cel puțin asta a dat de înțeles președinta Maia Sandu care a declarat pentru TV8 că există deja un contract, iar prețul la gazul livrat țării noastre va scădea, când vor coborâ costurile și pe piața Europeană. Pentru că scumpirile au devenit o povară prea grea pentru cetățeni, Guvernul promite să introducă noi măsuri de sprijin, dar deocamdată nu este clar despre ce este vorba.
„Sunt posibile renegocieri cu Gazpromul? - Este un contract. Ministerul a explicat cum stau lucrurile, acum sperăm că prețurile pe piața Europeană vor merge în jos pentru că e pe sfârșite iarna, cel puțin mai avem două luni și între timp Guvernul trebuie să vină cu măsuri suplimentare pentru a susține populația”.
Maia Sandu însă nu a precizat despre ce măsuri de sprijin ar fi vorba.
„-E o situație foarte complicată. Îmi pare rău că trecem prin această situație complicată. Repet, Republica Moldova nu are gaze și alte resurse energetice, respectiv suntem dependenți de prețurile pe care le oferă furnizorii externi și în această perioadă trebuie să ne mobilizăm, solidarizăm cu sprijinul Guvernului să reușim să trecem peste această perioadă complicată și eu sunt sigură că o să trecem.
Am încercat să aflăm mai multe și de la prim-ministra, Natalia Gavrilița, care însă s-a eschivat să ne răspundă și a plecat în grabă.
Șeful de la Moldova Gaz, Vadim Ceban, a declarat acum câteva zile, în cadrul emisiunii Cutia Neagră, de la TV8, că tarifele ar putea să se majoreze, iar facturile să fie și mai mari. Potrivit lui Ceban, sunt câteva prognoze, ce prevăd o ajustare a prețurilor, începând cu un leu și până la 2 lei și 70 de bani, așa cum anticipase anterior și ministrul Andrei Spînu.
Valul de scumpiri afectează nu doar țara noastră, ci întreagă Europă, se justifică unii demnitari. În România, spre exemplu, prețurile au crescut și mai mult decât la noi, spune deputatul PAS, Dan Perciun, tot el președintele comisiei parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Pentru pachetul de suport, stabilit anterior, au fost bugetate 1,6 miliarde de lei.
Acum două zile, „MoldovaGaz” a anunțat că a transferat în întregime datoria pentru luna decembrie către „Gazprom”. În prezent, compania acumulează de la consumatori toate plățile pentru luna decembrie, dar și pentru volumul consumat în prima parte a lunii ianuarie, ca să-i transfere concernului rus.
Conform contractului, „MoldovaGaz” trebuie să transfere Gazpromului un avans de 50 la sută pentru luna viitoare. Zilele trecute, „Moldovagaz” declara că, în următoarea perioadă, am putea să ne confruntăm cu o nouă criză de proporții, existând riscul întreruperii livrării gazelor naturale. Compania îndeamnă consumatorii să achite la timp pentru gazul facturat.