Și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco consideră oportune modificările propuse la Legea cu privire la avocatură. În prezent, legea prevede că avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniuni Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante.
Amendamentul, însă, presupune faptul că pentru reținerea, aducerea silită, arestarea sau percheziționarea avocatului, în cazul comiterii unor infracțiuni, nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova.
„Din punctul meu de vedere, nu este oportun ca imunitatea absolută să fie păstrată. Inclusiv prin raportare la principiul constituțional de egalitate în fața legii (art. 16 alin. (2) din Constituție), așa cum acesta a fost interpretat în jurisprudența Curții Constituționale (de exemplu, în Hotărârea nr. 43 din 27 iulie 1999). În același timp, de vreme ce o astfel de normă a fost deja introdusă, nu cred că e bine nici să se renunțe la ea în totalitate. Prin urmare, cred că formula de compromis ar fi păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante. De ce imunitatea nu trebuie să se aplice pentru infracțiunile de corupție? Probabil e clar pentru toți și nu e nevoie de detalieri suplimentare”, a comentat Sergiu Litvinenco într-o postare pe Facebook.
În prezent, în Republica Moldova, de o astfel de imunitate beneficiază deputații.
„Dar, precum se știe, Parlamentul a inițiat modificarea normei respective – proiectul de lege nr. 319 din 2 noiembrie 2021. Acesta a obținut avizul Curții Constituționale (Avizul nr. 2 din 26 octombrie 2021) și urmează a fi supusă votului în timpul apropiat – începând cu luna mai a acestui an. Nici judecătorii și nici procurorii nu beneficiază de astfel de privilegii”, a punctat Sergiu Litvinenco.
„Sigur că putem mult să filozofăm cu privire la rolul instituției imunității într-o tranziție cum este Republica Moldova. Sunt multe argumente pro, sunt multe argumente contra. Dar nu este cazul acum”, a adăugat ministrul Justiției.
Avocații au anunțat grevă japoneză pentru zilele de 18 și 19 ianuarie și amenință cu una generală în perioada 20 - 24 ianuarie. Aceștia cer Parlamentului să retragă amendamentul propus de către deputata PAS, Olesea Stamate, la proiectul de lege cu privire la avocatură, care prevede excluderea imunității lor.