Noi reguli la susținerea examenelor auto! Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), acestea au intrat în vigoare din 17 noiembrie, iar o dată cu aplicarea noilor norme, procedura de obținere a permisului de conducere pentru unele categorii de vehicule va fi simplificată și adaptată la necesitățile cetățenilor.
„Obiectivul instituției noastre este digitalizarea serviciilor pe care le prestăm. Digitalizarea serviciilor nu este doar un pas necesar spre alinierea la standardele Uniunii Europene, ci și un mijloc de a facilita accesul cetățenilor la servicii rapide, eficiente și transparente. Scopul nostru este să reducem birocrația și să oferim fiecărui cetățean un contact mai facil și mai direct cu autoritățile publice” a declarat directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.
Așadar, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.
Persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).
Persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.
Persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea a certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziției un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). În cazul în care candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare la școala auto. Astfel, dacă într-un an de zile candidatul nu susține proba teoretică, acesta va fi nevoit să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. În cazul în care, candidatul nu susține proba practică, el va face cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.
ASP a mai anunțat și deschiderea în regim de testare a unei noi locații pentru examinarea practică a viitorilor șoferi din categoriile C/CE, situată pe str. Hîncești. Noul punct de examinare va fi disponibil începând cu a doua jumătate a lunii decembrie 2024, oferind un acces mai bun și un timp de așteptare redus pentru susținerea probelor practice.
Până la sfârșitul lunii noiembrie 2024, ASP va lansa serviciul electronic - Transcrierea online a dreptului de proprietate asupra vehiculului. Cetățenii care dețin semnătură electronică calificată vor putea să perfecteze online contractele de vânzare-cumpărare a automobilelor și vor primi în cabinetul personal certificatele de înmatriculare provizorii.
În a doua jumătate a lunii decembrie 2024, ASP va prezenta cetățenilor un alt serviciu electronic - preschimbarea online a permiselor de conducere.