Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale răspunde acuzațiilor, care i-au fost aduse în contextul ultimelor majorări de tarife. „Oameni buni, nu voi tolera minciuna și nici încercările unor politicieni de a-și face capital politic pe criza energetică”, a menționat Spînu.
Andrei Spînu a ținut să explice de ce a fost nevoie de aplicarea tarifului nou de la 1 ianuarie. Potrivit ministrului responsabil, în caz contrar, Republica Moldova avea să se confrunte cu riscul iminent de a rămâne fără gaz.
„Vă rog să analizăm obiectiv care este procedura normală de stabilire a tarifelor, fără a avea stare de urgență și posibilitatea de a lua decizii în stare de urgență. Să presupunem că deja pe 21 decembrie Moldovagaz prezenta datele la ANRE pentru revizuirea tarifului. Să presupunem că, la fel, pe data de 21 decembrie, ANRE, în regim de urgență, fără analiză, publica proiectul de decizie. Apoi, urmează, minim 15 zile lucrătoare de consultări publice. Conform acestei prevederi, în cel mai bun caz, ANRE putea să decidă referitor la tarif nu mai devreme de data de 12 ianuarie 2022. Dacă se decidea pe data de 12 ianuarie 2022, conform procedurii normale, tariful nou trebuia aplicat din data de 1 februarie și facturat abia din data de 10 martie anul 2022. Această procedură risca să pună sub un semn mare de întrebare capacitatea de plată a gazului către Gazprom și riscuri de sistare pentru toată țara”, a explicat Andrei Spînu.
Prețul de achiziție al gazelor pentru luna ianuarie a fost cunoscut abia după data de 20 decembrie, iar pe piețele europene s-au înregistrat prețuri de până la 2 800 de dolari SUA pentru mia de metri cubi, ceea ce a făcut să crească și prețul de achiziție și pentru Moldova - la 647 USD mia de metri cubi.
Andrei Spînu mai menționează că această criză „nu este a țării noastre, ci este o criză europeană care ne afectează direct” și regretă atacurile la care a fost supus în ultimele zile.
„Este trist să văd cum unii și-au găsit dușmanul politic în mine. E greșit colegi, e greșit și mincinos ceea ce faceți. Noi, ne-am adresat oamenilor în această perioadă complicată. Mă adresez și acum. Vom trece cu demnitate peste această criză. Va fi greu, dar vom fi mai puternici după. Știm ce avem de făcut ca să nu ne mai pomenim într-o astfel de situație niciodată și vom face”, a menționat Spînu.
Sâmbătă, fostul deputat PPDA, Alexandru Slusari, a cerut, din nou demisia vicepremierului, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Asta după ce, vineri, 28 ianuarie, ANRE a decis majorarea tarifelor la gaz cu efect retroactiv.
Ceva mai devreme, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, scria pe pagina sa de socializare că „se depun eforturi supraumane ca sabotajul Rusiei să fie prezentat în fața oamenilor ca 100% eșecul guvernării”.
Alaiba a ținut să menționeze că nu Guvernul crește prețurile la gaz, ci Gazprom. Cât despre decizia ANRE, Alaiba pare să nu știe că aceasta a fost dictată de condițiile situației de urgență.
„E normal să avem mari semne de întrebare. Am văzut multe trucuri, dar unul ca ăsta - încă nu. Poate și Ministerul Finanțelor să aplice aceeași logică și să crească impozitul pe venit pentru tot anul 2021?”, a scris Alaiba.
La scurt timp, însă, fostul deputat PPDA, Dinu Plîngău îi aduce aminte lui Alaiba despre dispozițiile Comisiei pentru situații excepționale.
”La 27 ianuarie 2022, - atenție! - tocmai Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a adoptat Dispoziția prin care se dispune ca ANRE să ajusteze, până la 31 ianuarie 2022, reglementarea noilor tarife la gazele naturale, care vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2022. Așadar, dle deputat, cine-i responsabil de absurditatea tarifelor plătite retroactiv? Poate că dvs nu citiți actele oficiale, dar să știți că sunt oameni care citesc nu doar trucurile ieftine de pe Facebook, pentru care plătim mult, dar și absurditățile votate de unii”, a scris Plîngău și a reiterat poziția colegului său de partid.
„Pentru absurdul în care am ajuns, Andrei Spînu trebuie urgent demis, iar domnul Alaiba să mai facă o pauză din a posta falsuri pe net sau, cel puțin, să specifice în adresa cui e orientată critica lui fioroasă”, a menționat Plîngău.