Reprezentanții întreprinderii Moldovagaz neagă acuzațiile că în conductele de gaze se adaugă aer, motivând că în condiții normale de funcționare gazele naturale sunt doar substanțe inflamabile, iar amestecurile de gaze naturale și aer sunt explozive.
Potrivit notei informative emise, partea volumetrică a oxigenului în gazul natural nu trebuie să depăşească 1%, deoarece limita de inflamabilitate a metanului în amestec cu aer constituie de la 5 până la 15%.
„Remarcăm faptul că în practica mondială nu se cunosc tehnologii și instalații pentru introducerea aerului în rețeaua de gaze în scopul amestecării cu gazele naturale. Gazele naturale, fiind utilizate în sectorul casnic şi industrial, în calitate de combustibil ecologic curat sau ca materie primă, trebuie să corespundă cerinţelor de calitate ca şi produsele comerciale”, precizează Moldovagaz.
Conforma informațiilor prezentate, cantitatea și calitatea gazelor naturale importate se verifică inițial la intrările în țară la staţiile de măsurare gaze de frontieră Alexeevca, Grebeniki, Orlovca (Ucraina), şi Căuşeni (Moldova) în flux continuu, în particular volumul şi compoziţia chimică a gazelor naturale (metan, etan, propan, butan, pentan, alte hidrocarburi grele, bioxid de carbon, azot, oxigen), densitatea, umiditatea, căldura calorifică.
Suplimentar calitatea gazelor primite la hotar se verifică de către SRL „Moldovatransgaz”, care deţine patru sisteme de măsurare a calităţii gazelor.
În situația în care Republica Moldova nu dispune de zăcăminte substanțiale proprii, SA „Moldovagaz” furnizează consumatorilor doar gazele importate. Astfel, gazele naturale importate nu se amestecă în sistemul naţional cu alte gaze.
Întreprinderile din cadrul SA „Moldovagaz” nu dispun de alte dispozitive de amestecare a gazelor naturale, decât cu odorant, care este substanţă inflamabilă şi se adaugă în proporţie maxim 16g la 1000 m3 pentru a da gazelor miros specific şi pronunţat conform normelor de securitate.
„De cele mai multe ori cauza arderii nesatisfăcătoare a gazelor naturale la consumatori este legată de depunerea impurităților mecanice (murdăriilor) în arzătoarele maşinilor de gătit și a centralelor termice individuale. Responsabilitatea pentru starea acestora și deservirea tehnică revine consumatorilor”, susțin cei de la Moldovagaz.
Întreprinderile de distribuție intervin de urgență doar pentru remedierea scurgerilor sesizabile prin metoda organoleptică (miros de gaze) din instalațiile de utilizare, care provoacă concentrații de cel puțin 1% din volumul încăperii.
„Drept consecință este de menționat, că calitatea gazelor naturale furnizate consumatorilor finali corespunde cerințelor documentelor normative în vigoare”, concluzionează reprezentanții Moldovagaz.