Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

Război în Ucraina, ziua 130: Atac masiv la Sloviansk: 6 morți. Șoigu îi raportează lui Putin "eliberarea" Luganskului

missing
03 iulie 2022, ora 17:23

Orașul ucrainean Nikolaev, din sudul țării, a fost zguduit sâmbătă dimineață de mai multe explozii puternice, la o zi după ce altă regiune din sud, Odesa, a fost lovită de mai multe rachete rusești. 21 de persoane și-au pierdut viața în urma atacurile asupra acestei regiunii.

UPDATE: Autorităţile vamale turceşti au reţinut o navă cargo rusă care transporta cereale despre care Ucraina spune că sunt furate, a declarat duminică ambasadorul Ucrainei în Turcia.

UPDATE: Fostul șef al armatei britanice, Lord Dannatt, a spus că ar putea apărea „negocieri semnificative” în cazul în care Rusia va reuși să preia controlul deplin asupra provinciilor Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, potrivit SkyNews. Afirmațiile sale au venit înainte ca ministerul rus al apărării să anunțe că a preluat controlul deplin asupra Lisiciansk, ultimul bastion important ucrainean din Lugansk.

UPDATE: Printre toţi bărbaţii care sunt pe câmpul de luptă din Ucraina se află şi Yevhen Nisciuk, fost ministru al Culturii la Kiev. „Am un coleg director de bancă şi un CEO în asigurărilor”, povesteşte el.

UPDATE: Negocierile de încetare a focului dintre Rusia și Ucraina sunt blocate de liderii țărilor occidentale, care nu-i lasă pe ucraineni ”să se gândească la pace”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat duminică de DPA și Agerpres.

UPDATE: António Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că omenirea se confruntă cu trei crize în momentul de față: una alimentară, una energetică și una financiară, care împreună au dus la accentuarea diferențelor dintre țările deja dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.

UPDATE: Între Ucraina și Rusia a avut loc, în această săptămână, cel mai mare schimb de prizonieri. Au fost eliberați 144 de militari ucraineni, dintre care 95 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol. Bucuria rudelor apărătorilor nu a fost însă de lungă durată. Mulți bărbați sunt mutilați pe viață, cu mâini amputate, arsuri, fără picioare sau ochi, potrivit serviciului ucrainean de știri TSN.

UPDATE: Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului, a ameninţat sâmbătă cu represalii militare împotriva oricui ar ataca țara sa, în contextul tensiunile ridicate, generate de războiul din ţara vecină, Ucraina, transmite duminică dpa.

UPDATE: Orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, a fost lovit duminică de bombardamente puternice de la mai multe lansatoare de rachete și mulți oameni au fost uciși și răniți, a declarat primarul orașului, Vadim Liak, potrivit Reuters. „Sunt 15 incendii. Mulți au fost uciși și răniți”, a scris Liak pe Telegram. El a spus că a fost cel mai puternic bombardament recent care a lovit orașului.

UPDATE: Reconstrucţia Ucrainei, „în sensul amplu al cuvântului”, va fi „cel mai mare proiect economic în Europa” şi va pune noi baze pentru o Ucraină „sigură şi modernă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE, citată de Agerpres. 

„Nu trebuie să ne limităm la reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, comodă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme”, a subliniat Volodimir Zelenski.

UPDATE: Presa din Ucraina anunță că orașele Kramatorsk și Sloviansk sunt bombardate masiv de militarii ruși. 

UPDATE: Rusia anunță că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk, transmite duminică AFP, care citează Ministerul Apărării rus. Ministrul apărării „Serghei Şoigu l-a informat pe comandantul şef al forţelor armate ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, despre eliberarea republicii populare Lugansk”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus, citat de agenţiile de presă ruse.

UPDATE: Omul de ştiinţă rus Dmitri Kolker, care a fost arestat în urmă cu două zile în Siberia pentru înaltă trădare, cu toate că suferea de cancer la pancreas în stadiu terminal, a murit, a declarat duminică pentru Reuters avocatul său, Aleksandr Fedulov.

UPDATE: Forțele ruse și separatiste din estul Ucrainei au preluat controlul deplin asupra orașului Lisiceansk, ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Luhansk, a transmis duminică agenția de știri de stat rusă TASS, citând Ministerul Apărării rus. Ministerul transmisese anterior că forțele ruse au încercuit Lisiceanskul și duc lupte în interiorul orașului, potrivit Rador.

UPDATE: Președintele al Belarusului, Alexandru Lukașenko, a spus că o singură armată a fost creată de mult în uniunea Belarusului și Rusiei și că a „determinat cu mult timp în urmă” participarea Belarusului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Anterior, liderul de la Minsk a declarat într-un interviu pentru jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon că nu va ataca niciodată Ucraina.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutor umanitar major într-un mesaj adresat sâmbătă noapte, cu puțin înainte ca liderii lumii să se adună pentru a discuta măsurile de reconstrucție a țării devastate de război. 

„Este necesar nu numai să reparăm tot ce au distrus ocupanții, ci și să creăm o nouă fundație pentru viața noastră: sigură, modernă, confortabilă, accesibilă”, spus liderul de la Kiev. Pentru Ucraina, aceasta ar însemna „investiții colosale — miliarde”.

UPDATE: Nu există o unitate de opinii între membrii NATO cu privire la modul de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Alianţa este împărţită în trei grupuri care preferă opţiuni diferite pentru încetarea ostilităţilor, scrie The Sunday Times. Potrivit sursei, membrii NATO pot fi împărţiţi în trei categorii: „şoimi”, „porumbei” şi „struţi” .

UPDATE: Olena Bilozerska luptă din 2014 împotriva rușilor, fiind cea mai cunoscută lunetistă din armată ucraineană. Rușii au anunțat de mai multe ori în ultimele patru luni că au ucis-o, dar ea trăiește și a acordat un interviu cotidianului polonez Onet.

UPDATE: Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) susţine că angajații contraspionajului militar al instituţiei distrug în mod constant echipamente aparţinând invadatorilor ruşi. „Numai unitățile militare de contrainformații din cadrul SBU au distrus deja 33 de echipamente grele inamice în valoare de 45 de milioane de dolari, cum ar fi tancuri T-80, T-72B3, T-72, T-64; BMP-3 și BMP-2, precum și BTR-82” – se arată într-un comunicat remis, duminică, de SBU, potrivit Rador.

UPDATE: Ivan Fedotov, cel mai bun portar de hochei pe gheaţă al Rusiei, a fost arestat pentru dezertare, după ce acesta a semnat un contract pe un an în valoare de un milion de dolari cu Philadelphia Flyers, echipa americană din NHL, informează Digi24. Potrivit presei ruse, poliţişti în civil l-au ridicat pe Fedotov, la un ordin al lui Vladimir Putin, care ar fi considerat că semnarea contractului cu Philadelphia Flyers este o modalitate de a evita înrolarea.

UPDATE: Primul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, se confruntă cu grave probleme de sănătate anunță pe canalul său de Telegram unian.net Potrivit sursei citate, Gorbaciov, în vârstă de 91 de ani, a fost diagnosticat cu diabet și probleme cu rinichii și este supus dializei.

UPDATE: Pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile asupra orașelor ucrainene, mai ales din est, în ofensiva puternică decisă de Kremlin, Volodimir Zelenski le transmite ucrainenilor că trebuie să-și mențină hotărârea. Ucraina trebuie să provoace pierderi Rusiei „pentru ca fiecare rus să-și amintească că Ucraina nu poate fi înfrântă”.

„În multe zone și orașe de pe front, din spatele frontului, există un sentiment de relaxare, dar războiul nu s-a încheiat. Brutalitatea lui crește doar în unele locuri și nu poate fi uitat. Prin urmare, asigurați-vă că ajutați armata, ajutați voluntarii, ajutați-i pe toți cei care sunt lăsați singuri în acest moment. Răspândiți adevărul despre război și crimele ocupanților”, a transmis Volodimir Zelenski pe contul său oficial de Telegram.

UPDATE: Orașul Lisiciansk din estul Ucrainei se află în centrul unor lupte aprige, iar atât forțele ruse, cât și cele ucrainene spun că dețin controlul. Ucraina spune că forțele sale suferă bombardamente rusești intense, dar insistă că orașul nu a fost capturat. Cu toate acestea, separatiștii susținuți de ruși spun că au intrat cu succes în oraș și au ajuns în centrul acestuia.

UPDATE: Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat  că Ucraina a încercat să atace instalaţii militare de pe teritoriul belarus în urmă cu trei zile, dar toate rachetele sale au fost interceptate, a relatat agenţia de presă de stat Belta, citată de Reuters.

UPDATE: Premierul australian, Anthony Albanese, a sosit, duminică, într-o vizită în Ucraina. Acesta a fost deja în Bucea, Irpin și Hostomel, orașe din regiunea Kiev afectate de crimele de război comise de trupele ruse.

UPDATE: Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii, transmite duminică Reuters preluat de agerpres.

UPDATE: Armata ucraineană a lovit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o bază militară rusă din Melitopol, un oraş din sudul Ucrainei controlat de forţele de la Moscova, a anunţat primarul aflat în exil, scrie AFP.

UPDATE: Salvatorii au recuperat până la 29 de fragmente de cadavre din mijlocul dărâmurilor centrului comercial lovit cu rachete, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei. Cel puțin 19 persoane au fost ucise luni după ce două rachete de croazieră rusești X-22 au lovit un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, au declarat oficialii.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

missing
05 octombrie 2024, ora 23:45

Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți.

Ca să răspund la întrebare, voi apela din nou la cifre oficiale. Pensia medie a unui bătrân din R. Moldova este astăzi în jur de 200 de euro. Este de aproape zece ori mai mare decât la începutul anilor 2000, dar la fel ca atunci cu greu acoperă cheltuielile minime de existență ale unui om. Mai mult de jumătate din pensie, bătrânii noștri o dau pe produse alimentare. Mănâncă prost, se îmbracă prost, iar iarna economisesc pe lemne și cărbune și îndură frig. 

La începutul anilor 2000, la fel de trist arăta și viața pensionarilor din România. Un bătrân din Iași sau București ridica pe atunci o pensie medie de 30 de euro, din care cu greu lega tei de curmei. Astăzi, la 17 ani de când România este membră a Uniunii Europene, pensia medie din țara vecină a ajuns la aproape 500 de euro, mai mult decât câștigă mulți salariați de la noi. Cu toate acestea, bătrânii din România au printre cele mai mici pensii din UE. 

Știu, e greu să vă închipuiți, dar moș Thomas din Danemarca sau Olanda primește astăzi o pensie medie de 3000 de euro. Vă imaginați?! De 15 ori mai mult decât moș Vasile din Gura Galbenă. Asta chiar dacă prețurile pentru produse alimentare și medicamente în aceste două țări nu sunt cu mult mai mari decât cele de la noi. Și am să vă demonstrez asta un pic mai târziu. 

Pensia medie din Uniunea Europeană este de circa 1400 de euro. Iar în Italia, țara UE în care au plecat multe femei din Moldova să îngrijească de bătrâni, pensionarii primesc chiar mai puțin decât media europeană, în jur de 1200 de euro. 

Și ultimul exemplu pe care vreau să vi-l dau se referă la Țările Baltice. În 1990, noi am avut același start ca și ei. Ne-am trezit într-o bună zi lângă ruinele Uniunii Sovietice, puși în fața unei alegeri complicate. Rămânem lângă dărâmături, să-i plângem de dor, sau ne căutăm un alt rost în lume, alături de țări dezvoltate. Noi am ales ruinele. Estonia, Letonia și Lituania au ales calea spre UE. Astăzi, acei oameni, ajunși la vârsta de pensionare, ridică lunar 640 de euro. Și asta în condițiile în care prețurile în țările baltice sunt chiar mai mici decât în Moldova.

Știu, veți zice că și în Rusia pensiile sunt bune. Nimic mai fals! Pensia medie din țara lui Putin este astăzi de circa 220 de dolari, mai puțin decât în oricare din țările membre ale Uniunii Europene. Din cauza inflației și a deprecierii rublei, astăzi, un pensionar din Rusia primește cam aceeași pensie ca unul din Moldova. O sumă din care cu greu poți supraviețui. 

Și pentru a vă convinge definitiv că tot ce vă spun este adevăr curat, am decis să fac un experiment. Am verificat ce poți cumpăra dintr-un magazin din Danemarca, Lituania, Moldova și Rusia din pensia pentru o zi primită de bătrânii din aceste state. Vedeți mai jos ce am reușit să adun în coș din magazinele online din fiecare dintre aceste țări.

În Danemarca, banii din pensia pentru o singură zi, circa 745 de coroane daneze, sau 100 de euro, i-ar ajunge unui senior ca să își cumpere câte jumătate de kilogram de carne de pui, de porc și de vită, jumătate de kilogram de somon, jumătate de kilogram de alt tip de pește de mare, pâine, gem, unt, dulciuri, fructe și legume, vreo 3 kilograme de făină, orez și alte cereale, detergenți și produse de igienă. Toate cât să îi ajungă pentru aproape o lună. 

În Lituania, pensia de o zi, de 21 de euro, îi ajunge unui bătrân să își cumpere 1 kilogram de carne, legume și fructe, unt, lapte, cașcaval, pâine și chiar mai multe produse de cofetărie. Toate acestea, pentru aproape o săptămână de trai.

Pensia de o zi pentru un bătrân din Moldova cu greu îi ajunge pentru o pâine, un lapte, 1 kilogram de cartofi și unul de mere, 300 de grame de cei mai ieftini crenvurști, 6 ouă și 1 kilogram de hrișcă. 

Pensionarul rus, din pensia sa de o zi, își poate cumpăra aproape aceleași produse ca și cel din Republica Moldova, doar că în loc de 300 de grame de crenvurști, i-ar ajunge bani pentru 900 de grame de carne de pui. 

Probabil nu mai are rost să vă spun că niciun pensionar din Uniunea Europeană nu îndură foamete și frig. Statele UE au programe speciale de a-i ajuta pe bătrânii singuratici cu venituri mici. În schimb, potrivit datelor oficiale, în Rusia, fiecare al patrulea bătrân trăiește sub pragul de sărăcie. În Republica Moldova – fiecare al treilea. 

Pe final, vă spun verde-n față că e timpul să alegem cu mintea ce fel de viață ne dorim la bătrânețe. Una decentă, ca în UE, sau una sub pragul de sărăcie, ca în Moldova sau Federația Rusă. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.