Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară. Rusia a lovit cu racheta intercontinentală

Război în Ucraina, ziua 192: Surpriză tactică și lovitură majoră. UE acuză Rusia de cinism, iar Ucraina vrea să ajute Germania

missing
Foto simbol/ Telegram V. Zelenski
03 septembrie 2022, ora 21:05

După 192 de zile de război, Ucraina anunță că a lovit o bază rusă de lângă Zaporojie. Potrivit armatei ucrainene, au fost efectuate mai multe atacuri asupra pozițiilor rușilor din regiunea din jurul orașului Energodar, în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, unde s-au deplasat experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Între timp, directorul AIEA, Rafael Grossi, a declarat vineri că ar urma să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranța centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de ruși.

UPDATE La mai puțin de 48 de ore după ce directorul general Rafael Mariano Grossi a stabilit joi prezența unei misiunii de sprijin și asistență a AIEA la centrala Zaporijie din sudul Ucrainei, experții agenției au fost informați de personalul ucrainean centrala a fost din nou deconectată de la rețea, dar continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă. Astfel, un reactor încă funcționează și produce energie electrică atât pentru răcire și alte funcții esențiale de siguranță la locație, cât și pentru gospodării. Presa ucraineană relatează că avaria a apărut în urma unor noi bombardamente ale forțelor ruse. Sâmbătă dimineața, ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au încercat să captureze centrala într-un atac asupra instalației vineri seară.

UPDATE Oficialii din Ucraina au transmis sâmbătă 3 septembrie, că doresc să sprijinge Germania în încercarea de a opri dependența de importurile energetice din Rusia prin furnizarea de resurse din propriul surplus, relatează DPA. "În prezent, Ucraina exportă electricitate în Republica Moldova, România, Slovacia şi Polonia. Dar suntem dispuşi să ne extindem exporturile şi în Germania. Avem o cantitate suficientă de electricitate în Ucraina datorită centralelor noastre nucleare", a declarat pentru DPA premierul ucrainean Denîs Şmîhal, relatează HotNews.ro.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe premierul în funcție Boris Johnson „un adevărat prieten” al Ucrainei, înainte ca britanicul să părăsească Downing Street.

UPDATE Emisarii oficiali ruși erau odinioară apreciați pentru abilitățile lor diplomatice, chiar dacă, în mod frecvent, pozițiile susținute de ei intrau în coliziune cu cele occidentale. Acum însă ei sunt văzuți ca niște purtători de cuvânt irelevanți ai războiului purtat de Kremlin, au spus mai mulți diplomați și experți din vest, citați de revista Foreign Policy.

UPDATE Dictatorul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat sâmbătă că ar vrea să renunțe la funcție. Într-un mesaj pe care l-a postat pe Telegram, el a spus că se află de 15 ani la putere și că merită o vacanță „pe termen nedefinit”. Ramzan Kadîrov se declară convins că cecenii îi vor susține decizia.

UPDATE Fiica senatorului rus Eduard Isakov, membru al Consiliului Federației, și-a numit fiica drept „trădătoare” pe motiv că aceasta se opune războiului inițiat de Vladimir Putin în Ucraina.

UPDATE Olena Zelenska, soția liderului de la Kiev, a admis, într-un interviu pentru BBC, că impactul războiului din Ucraina asupra țărilor occidentale este dur, însă a subliniat că în timp ce britanicii afectați de scumpiri își numără banii, ucraienii numără victimele conflictului.

UPDATE Explozii puternice au fost auzite sâmbătă în apropierea unui aerodrom de pe coasta de sud a Ucrainei, potrivit Sky News.

UPDATE Un lider mafiot scos din închisoare, înrolat în armata rusă, trimis pe front și ucis în Ucraina a fost medaliat postum de Vladimir Putin cu ordinul „Pentru curaj”. Publicația rusă de opoziție "The Insider" a obținut informații potrivit cărora un bărbat pe nume Ivan Neparatov, ucis la vârsta de 34 de ani pe frontul din Ucraina, a fost medaliat post-mortem printr-un ordin semnat de Putin. Neparatov a fost unul dintre infractorii deosebit de periculoși recrutați direct din închisorile rusești în cadrul unei campanii inițiate de compania Wagner, cu scopul de a completa forțele armate rusești deficitare.

UPDATE Cel puțin opt proeminenți oameni de afaceri ruși s-au sinucis sau au murit în accidente inexplicabile de la sfârșitul lunii ianuarie până în prezent, șase dintre ei fiind asociați cu Gazprom și Lukoil.

UPDATE Ucrainenii au capturat o poziție a forțelor armate ruse în regiunea Herson în timpul ofensivei recente, împreună cu un transportor blindat BMP-2 IFVși au distrus un depozit de muniție al Moscovei în Oleșkî.

UPDATE Cunoscutul sociolog și politolog Francis Fukuyama, specializat în politica externă a URSS, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate Europa Libere/Current Time, și publicat vineri, 2 septembrie, că Vladimir Putin a făcut una dintre cele mai mari gafe strategice din istorie invadând Ucraina. Expertul este de părere că ucrainenii trebuie să negocieze cu Rusia doar după ce forțele armate ruse vor fi împinse în zona pe care o ocupau înainte de 23 februarie (cu o zi înaintea ordinului de invadare). Orice discuții de pace ruso-ucrainene ar fi inadecvate înainte de eliberarea Hersonului - mai important și decât Donbasul, tocmai pentru că oferă deschidere la mare - și alungarea rușilor din teritoriile ocupate, spune politologul.

UPDATE Războiul energetic dintre Rusia și Occident a explodat brusc, amenințând cu o luptă totală pentru putere în care Occidentul încearcă să limiteze prețul petrolului rusesc, iar Kremlinul întrerupe furnizarea de gaze către Europa. Disputa imprevizibilă, în care ambele părți desfășoară arme neconvenționale de război economic, arată măsura în care războiul hibrid al Rusiei în Ucraina a fost extins pe noi terenuri. Președintele Vladimir Putin testează dorința reală a Europei de a vedea luminile stingându-se în apărarea suveranității Ucrainei, scrie The Guardian.

UPDATE Principalul indice al bursei din Moscova, MOEX, a atins vineri maximul ultimelor trei luni, investitorii anticipând că alte companii vor urma exemplul Gazprom şi vor recomanda plata de dividende, în timp ce rubla a scăzut la 61 de unităţi pentru un dolar, transmite Reuters.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus omologului său rus ca Turcia să joace rolul de ”facilitator” în legătură cu problemele de la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres. Propunerea a venit în timpul unei discuții telefonice de sâmbătă, 3 septembrie dintre Erdogan și Putin, anunță biroul de presă al liderului de la Ankara.

UPDATE UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice convenite, dar este pregătită şi să facă faţă provocării în cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, spune Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

UPDATE Gazprom a anunțat, sâmbătă, că firma germană Siemens este pregătită să efectueze reparații la gazoductul Nord Stream 1 însă intervenția este "imposibilă", deoarece "nu există nicăieri spațiu disponibil pentru realizarea acestei activități". În replică, reprezentanții Siemens Energy susțin că nu li s-a cerut să efectueze reparații, dar sunt disponibili pentru astfel de activități, iar informația furnizată de Gazprom privind scurgerile de ulei nu ar justifica oprirea livrărilor de gaze, notează Antena3.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de securitate al Rusie, a acuzat țările occidentale că încearcă să profite de conflictul din Ucraina pentru a împinge Rusia către „o nouă rundă de dezintegrare”, relatează The Guardian. Într-o postare pe Vkontake , cea mai mare rețea socială a Rusiei, Medvedev, a acuzat Occidentul că joacă un „joc de șah cu moartea” în sprijinul său pentru Ucraina.
Citeşte întreaga ştire: Dmitri Medvedev a acuzat Occidentul că „joacă șah cu moartea” prin sprijinul pentru Ucraina

UPDATE Luptele continuă în apropiere de centrala nucleară Zaporojie. Ministerul rus al Apărării susține că forțele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie într-un atac care a avut loc vineri noapte. O forță navală ucraineană formată din peste 250 de militari a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, vineri, la ora locală 23.00. „În ciuda prezenței reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina”, a transmis ministerul rus, potrivit B1.

UPDATE Un lansator de rachete s-a descărcat accidental la o expoziție, în Cernihiv. 4 copii și 4 adulți au fost răniți. Informația a fost confirmată de primarul Cernihivului a scris pe pagina sa de Facebook că patru adulți și patru copii au fost răniți, potrivit Suspilne.media.

UPDATE Furnizarea de energie electrică către Ucraina de la centrala nucleară din Energodar, situată în partea controlată de Rusia a regiunii Zaporojie, a fost suspendată din cauza unor dificultăți tehnice, a anunțat administrația orașului, potrivit agenției ruse Interfax.

UPDATE Secretarul Trezoreriei SUA, Janet L. Yellen, a declarat vineri că acordul miniștrilor de finanțe din G7 de a finaliza și implementa un plafon la prețul petrolului rusesc reprezintă o „lovitură majoră” pentru Kremlin, potrivit unui comunicat postat pe site-ul trezoreriei americane.

UPDATE „Locuitorii orașului ocupat Melitopol, Ucraina, care au acceptat pașapoartele rusești, primesc acum ordine de înscriere pentru serviciul militar. Un utilizator online a numit-o „cash back” pentru cetățenia Federației Ruse”, susține analistul Michael Bociurkiw, într-o postare pe Twitter.

UPDATE Librăria municipală din Kiev „Syaivo” a adunat aproximativ 48.000 de cărți rusești, oferite de locuitorii capitalei pentru reciclare, cele 25 de tone de deșeuri de hârtie fiind deja trimise la procesare, a anunțat vineri serviciul de presă al Consiliului Local din Kiev, scrie Pravda Ucraineană. Suma rezultată din predarea cărților ruse a fost de 97.800 de grivne și toate fondurile vor fi alocate armatei. Locuitorii din Kiev ar vrea să cumpere o mașină pentru unul dintre batalioanele de pe linia frontului.

UPDATE Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat că anunţul Rusiei privind gazoductul „nu este, din păcate, surprinzător”. „Utilizarea gazului ca armă nu va schimba hotărârea UE. Ne vom accelera drumul către independența energetică. Datoria noastră este să ne protejăm cetățenii și să sprijinim libertatea Ucrainei”, a scris Michel pe Twitter, scrie Rador.

UPDATE Mai multe explozii au fost raportate sâmbătă, în oraşul ucrainean Mikolaiv, după o alertă de raid aerian. Potrivit presei locale, alerta de raid aerian a fost activată în întreaga regiune Mikolaiv, în jurul orei 12:00. Deocamdată, autorităţile ucrainene nu au transmis informaţii referitoare la explozii, scrie Rador.

UPDATE Procurorii ucraineni au documentat până în prezent peste 31.000 de infracțiuni și crime de război în Ucraina, informează presa ucraineană.

UPDATE Liderul juntei militare birmane se va deplasa săptămâna viitoare în Rusia, pentru discuţii economice, a anunţat sâmbătă un cotidian oficial al acestei ţări din Asia de Sud-Est, informează AFP.

UPDATE Ministrul francez al tranziției energetice a declarat vineri că gigantul francez al energiei electrice EDF s-a angajat să repornească toate reactoarele sale nucleare până în această iarnă pentru a ajuta țara să treacă peste criza energetică generalizată, agravată de războiul din Ucraina, potrivit AlephNews.

UPDATE Două drone Bayraktar, dintre care una este cea donată recent de lituanieni Ucrainei, au distrus în ultimele trei zile blindate și tehnică de luptă a armatei ruse în valoare de peste 26 milioane de dolari, a declarat șeful Statului Major al armatei ucrainene, preluat de The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia este în situația de a cumpăra de la furnizori necunoscuți, la prețuri incerte și să obțină echipamente de o calitate necunoscută, spune coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, James O'Brien, care consideră că sancțiunile impuse Kremlinului funcționează, anunță Mediafax.

UPDATE Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, singurul politician european de rang înalt care duce tratative cu Rusia pentru livrări de gaze ruseşti, s-aa deplasat sâmbătă dimineaţa la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice.

UPDATE Noul an școlar a început în Rusia sub semnul literei Z, simbolul invaziei Ucrainei fiind inscripționat inclusiv pe buchetele de flori pe care le purtau copiiii în brațe.

UPDATE „Niciunul dintre cei 56 de reprezentanți ruși din echipa principală și grupul de întâmpinare nu a primit vize de intrare în Statele Unite”, a scris ambasadorul rus Vasily Nebenzia într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Nebenzia a adăugat că „există o situație similară cu jurnaliștii și membrii echipajului însoțitori” pentru zborul ministrului de externe, Serghei Lavrov.

UPDATE Rusia s-a arătat „alarmată” în fața secretarului general al ONU, pe motiv că SUA nu au emis încă vize pentru ca delegația sa care urmează să participe la o sesiune a adunării generale, la sfârșitul acestei luni, potrivit unei scrisori văzute de Agence France-Presse, citate de The Guardian.

UPDATE Potrivit unei surse din cadrul Ministerul Justiției al Federației Ruse, muzicianul Andrei Makarevici, jurnalista, scriitoarea și autoarea de filme documentare Ekaterina Gordeeva, prezentatorul TV, muzicianul, artistul, actorul de teatru și de film Mihail Şaţ și fostul membru al Consiliului Local din Kiev Dmitri Gordon au fost declaraţi agenți străini de Ministerul rus al Justiției. 

UPDATE Serviciile militare ucrainene susțin că forțele Moscovei au instalat un crematoriu lângă Berdiansk, unde sunt arse trupurile militarilor ruși uciși în lupte, scrie Digi24.

UPDATE „Anunţul Gazprom precum că închide din nou Nord Stream sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilităţii sale ca furnizor”, a scris vineri seara, pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte”, a precizat sursa citată, scrie Digi24.

UPDATE Compania privată rusă „Wagner” a recrutat o mie de deținuți în două colonii corecționale situate în regiunea Rostov a Federației Ruse, în timpul vizitelor  personale ale  oligarhului  Evgheni Prigojin, căruia i se atribuie controlul mercenarilor. Acest lucru este raportat de publicația rusă „Vot Tak”.

UPDATE În timpul vizitei sale în Kaliningrad, președintele rus, Vladimir Putin, a oprit coloana în care se deplasa, a coborât din mașină și a schimbat câteva cuvinte cu oamenii aflați în zonă. Liderul rus a păstrat distanța de aceștia însă i-a întrebat dacă totul este bine, iar oamenii au răspuns afirmativ, potrivit Asiatimesnow și ziarului rus Meduza care a publicat imagini de la întâlnirea lui Putin cu localnicii.

UPDATE Contraofensiva ucraineană declanșată pe 29 august 2022 în regiunea Herson are, în prezent „obiective limitate”, dar forțele Kievului au reușit să obțină o „surpriză tactică” în fața armatei ruse, se arată în analiza de sâmbătă despre situația de pe frontul din Ucraina, realizată de ministerul britanic al Apărării, potrivit Digi24.

UPDATE Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, medicul Raed Arafat, transmite un mesaj de calm cu privire la un posibil dezastru nuclear care s-ar produce la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, el arătând că această centrală este situată departe de România. Arafat subliniază că, în cazul unui incident nuclear, ”nu se pune problema” ca populaţia să nu primească ”informaţia corectă cu indicaţiile corecte”.

UPDATE Mai mulți voluntari au participat vineri la înmormântările persoanelor neidentificate ucise de trupele rusești în orașul Bucea, la periferia Kievului, potrivit Mediafax.

UPDATE Pierderile zilnice ale armatei de ocupație ruse  au crescut și ajung la câteva sute de soldați, a declarat consilierul prezidențial ucrainea Alexei Arestovici. Potrivit acestuia, pierderile se ridică acum la 300-350 de morți în fiecare zi. "Ieri, ca urmare a uneia dintre loviturile de pe capul lor de pod de pe malul drept, trei KamAZ 200 au fost scoase din uz dintr-un singur loc. Aceasta este doar o lovitură. Sunt 10 astfel de lovituri pe zi. Ne putem doar imagina ce se întâmplă acolo”, a remarcat Arestovici. Arestovici a comentat și situația din regiunea Herson. Da, armata ucraineană nu a luat încă  Herson, dar asta nu înseamnă că operațiunea din sud s-a blocat sau a eșuat. Forțele armate ale Ucrainei distrug în mod sistematic depozitele și armele.

UPDATE Contraofensiva ucraineană pe Frontul de Sud continuă, în ciuda eforturilor de propagandă ale Rusiei de a arăta că aceasta deja a fost înfrântă. În timp ce sursele ruse vorbesc despre acțiunea militară ucraineană la timpul trecut sau o numesc “un act de sinucidere colectivă”, pe fondul tăcerii operaționale a Armatei Ucrainene, ISW arată că un oarecare avans al acesteia s-a produs în ultima săptămână, iar acesta poate fi dovedit chiar din raportările Armatei Ruse. Astfel, corespondenții militari vorbesc despre atacuri și bombardamente asupra unor zone pe care Armata Rusă nu a raportat niciodată că le-ar fi pierdut, de unde și deducția unor înaintări ucrainene. Diferite surse vorbesc și despre o acumulare de forțe la nord de Melitopol, pe Frontul de Sud, care ar putea avea rostul de a deschide o nouă direcție de atac, dar nu spre Zaporijie sau Herson, ci spre regiunea Donețk, pentru a pune presiune pe flancul sudic al apărării ucrainene din Donbas, potrivit Biziday.

UPDATE Reuters: Casa Albă spune că Rusia foloseşte gazul ca pe armă împotriva europenilor  care sprijină UcrainaUn purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA a declarat pentru Reuters într-un e-mail că „din păcate, nu este surprinzător că Rusia continuă să folosească energia ca armă împotriva consumatorilor europeni”. Purtătorul de cuvânt a mai spus pentru Reuters că, deşi SUA şi Europa au lucrat împreună pentru a se asigura că sunt disponibile rezerve suficiente de gaz pentru sezonul rece, „eforturile în sine nu vor fi suficiente”.

UPDATE Într-o conferință de presă susținută la întoarcerea sa la Viena, Grossi a spus că şase membri ai misiunii AIEA rămân la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. El a adăugat că săptămâna viitoare vor rămâne pe termen lung numai două persoane din cadrul misiunii.

UPDATE Guvernator: Bombardamentele ruseşti în regiunea Sumî au dus la un incendiu de pădure. Armata rusă a bombardat puternic comunitatea Krasnopillia pe 2 septembrie, ceea ce a rezultat într-un incendiu, a raportat guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi. Salvatorii nu au reuşit să-l stingă, deoarece focul se răspândea pe linia frontului. Potrivit guvernatorului, incendiul a afectat aproape un hectar de teren al Ucrainei.

UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat vineri peste 40 de zboruri de luptă și au distrus puncte de control și depozite de muniție ale Rusiei, afirmă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

UPDATE Armata ucraineană spune că a lansat și un atac cu rachetă cu drone, detonând muniție și distrugând două unități de echipament rusesc împreună cu personalul militar, a informat Statul Major. Statul Major a mai spus că o coloană de camioane rusești care se îndrepta spre Zaporojie ar fi fost distrusă de trupele ucrainene.

UPDATE Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, va fi înmormântat, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii la Moscova, dar fără organizarea obișnuită pentru un fost șef de stat, și fără prezența lui Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

UPDATE În ultimul său mesaj adresat națiunii, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, spune că demersurile de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană merită o atenţie specială, iar protecţia Ucrainei este protecţia întregii Europe.

„Pentru noi, mişcarea Ucrainei către Uniunea Europeană şi transformarea în interiorul ţării noastre este unul dintre elementele cheie ale protecţiei pe termen lung a statului, o garanţie a libertăţii pentru toţi ucrainenii. Prin urmare, procesul de integrare europeană merită nu doar o atenţie separată la aspectele politice, economice, sociale şi juridice, ci o abordare holistică”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

UPDATE Forțele ruse ar fi comis peste 31.500 de crime de război în Ucraina, de la începutul invaziei, în 24 februarie, conform Procuraturii Generale a Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 191: Lupte grele, condiție de pace, moment ridicol și avertizare nucleară. Rusia taie din gazul spre UE

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/VIDEO/ Criză acută de veterinari, mai ales la sate:  „La noi nu este de când s-a destrămat Uniunea Sovietică”
/VIDEO/ Criză acută de veterinari, mai ales la sate: „La noi nu este de când s-a destrămat Uniunea Sovietică”
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
Ministra de Externe a României: „Nivelul presiunilor nocive externe exercitate asupra R. Moldova la alegeri a fost istoric”
Ministra de Externe a României: „Nivelul presiunilor nocive externe exercitate asupra R. Moldova la alegeri a fost istoric”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”

/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia

missing
21 noiembrie 2024, ora 18:00

O veche narațiune a fost relansată în spațiul informațional, îmbrăcată într-o haină nouă „Comisia Europeană recomandă autorităților Republicii Moldova să elaboreze cadrul juridic pentru căsătoriile LGBT și a procedurii de schimbare a genului”. Știrea falsă s-a răspândit cu viteza luminii pe rețelele sociale și unele canale de știri, după publicarea raportului Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței, dar a fost deconspirată în cadrul emisiunii „Alo, TV8”.

„Aceeași Comisie Europeană, care a pompat milioane în asta, a recomandat Moldovei, cu titlu prioritar, să legalizeze căsătoriile gay și procedura de schimbare a genului”, declară jurnalistul rus Armen Gasparyan.

Dacă deschidem raportul la care fac trimitere promotorii, putem să constatăm foarte rapid că autorul raportului nu este Comisia Europeană, dar Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), organism al Consiliului Europei. Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene și nu are nici o legătură cu Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței. Profitând de denumirile și simbolurile similare dintre organizații, promotorii falsului încearcă să creeze o confuzie între aceste instituții internaționale.

Consiliul Europei este o organizație distinctă, înființată încă în 1949, care reunește în prezent 46 de țări de pe bătrânul continent. Republica Moldova face parte din organizație din 1995. În martie 2022, Federația Rusă a fost exclusă din Consiliul Europei din cauza agresiunii sale militare împotriva Ucrainei.

Privitor la conținutul raportului, autorul real, a constatat faptul că: „Aspectele legate de orientarea sexuală, identitatea de gen și caracteristicile sexuale nu sunt incluse în programa școlară.”; „Intoleranța și discriminarea împotriva persoanelor LGBTI persistă în țară”; „Informațiile colectate de ECRI sugerează că există încă o prejudecată relativ persistentă față de persoanele LGBTI în țară”

Prin urmare, în Moldova nu există un cadru legislativ care să protejeze minoritățile sexuale, în pofida faptului că și alte instituții internaționale s-au expus la acest subiect.

 „Curtea Europeană pentru Drepturile Omului deja s-a expus, că toate țările membre ale Consiliului Europei trebuie să facă niște legi, care ar permite cuplurilor de același sex, să își aranjeze cumva din punct de vedere juridic relațiile. Statul ar trebui să le ușureze acestor oameni. Dacă unul moare al doilea să poată moșteni, dacă unul are copil al doilea să poată avea grijă de acel copil. Deci, chestii pur legale. Nimic mai mult”, a declarat anterior administratoarea GENDERDOC-M, Angelica Frolov, în cadrul emisiunii Moldova Gândește LIVE. 

Raportul concluzionează că țara noastră nu a înregistrat progrese la acest capitol în ultimii ani, contrazicând astfel informațiile false legate de minoritățile sexuale. În lipsa acestor progrese, Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței a recomandat Republicii Moldova să elaboreze cadrul juridic care să protejeze cuplurile de același sex. 

Mai mult, o concluzie asemănătoare a avut-o și ultimul raport din 2018, care au recomandat Chișinăului să dezvolte politici care să protejeze minoritățile sexuale. Astfel, concluziile sunt recomandări și nu produc efecte juridice. Ele reprezintă o opinie a unei organizații internaționale - Consiliul Europei, care nu echivalează cu Uniunea Europeană. Fiecare țară are libertatea de a-și adapta legislația în funcție de contextul său social, cultural și juridic.

Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.