/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Război în Ucraina, ziua 192: Surpriză tactică și lovitură majoră. UE acuză Rusia de cinism, iar Ucraina vrea să ajute Germania

missing
Foto simbol/ Telegram V. Zelenski
03 septembrie 2022, ora 21:05

După 192 de zile de război, Ucraina anunță că a lovit o bază rusă de lângă Zaporojie. Potrivit armatei ucrainene, au fost efectuate mai multe atacuri asupra pozițiilor rușilor din regiunea din jurul orașului Energodar, în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, unde s-au deplasat experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Între timp, directorul AIEA, Rafael Grossi, a declarat vineri că ar urma să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranța centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de ruși.

UPDATE La mai puțin de 48 de ore după ce directorul general Rafael Mariano Grossi a stabilit joi prezența unei misiunii de sprijin și asistență a AIEA la centrala Zaporijie din sudul Ucrainei, experții agenției au fost informați de personalul ucrainean centrala a fost din nou deconectată de la rețea, dar continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă. Astfel, un reactor încă funcționează și produce energie electrică atât pentru răcire și alte funcții esențiale de siguranță la locație, cât și pentru gospodării. Presa ucraineană relatează că avaria a apărut în urma unor noi bombardamente ale forțelor ruse. Sâmbătă dimineața, ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au încercat să captureze centrala într-un atac asupra instalației vineri seară.

UPDATE Oficialii din Ucraina au transmis sâmbătă 3 septembrie, că doresc să sprijinge Germania în încercarea de a opri dependența de importurile energetice din Rusia prin furnizarea de resurse din propriul surplus, relatează DPA. "În prezent, Ucraina exportă electricitate în Republica Moldova, România, Slovacia şi Polonia. Dar suntem dispuşi să ne extindem exporturile şi în Germania. Avem o cantitate suficientă de electricitate în Ucraina datorită centralelor noastre nucleare", a declarat pentru DPA premierul ucrainean Denîs Şmîhal, relatează HotNews.ro.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe premierul în funcție Boris Johnson „un adevărat prieten” al Ucrainei, înainte ca britanicul să părăsească Downing Street.

UPDATE Emisarii oficiali ruși erau odinioară apreciați pentru abilitățile lor diplomatice, chiar dacă, în mod frecvent, pozițiile susținute de ei intrau în coliziune cu cele occidentale. Acum însă ei sunt văzuți ca niște purtători de cuvânt irelevanți ai războiului purtat de Kremlin, au spus mai mulți diplomați și experți din vest, citați de revista Foreign Policy.

UPDATE Dictatorul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat sâmbătă că ar vrea să renunțe la funcție. Într-un mesaj pe care l-a postat pe Telegram, el a spus că se află de 15 ani la putere și că merită o vacanță „pe termen nedefinit”. Ramzan Kadîrov se declară convins că cecenii îi vor susține decizia.

UPDATE Fiica senatorului rus Eduard Isakov, membru al Consiliului Federației, și-a numit fiica drept „trădătoare” pe motiv că aceasta se opune războiului inițiat de Vladimir Putin în Ucraina.

UPDATE Olena Zelenska, soția liderului de la Kiev, a admis, într-un interviu pentru BBC, că impactul războiului din Ucraina asupra țărilor occidentale este dur, însă a subliniat că în timp ce britanicii afectați de scumpiri își numără banii, ucraienii numără victimele conflictului.

UPDATE Explozii puternice au fost auzite sâmbătă în apropierea unui aerodrom de pe coasta de sud a Ucrainei, potrivit Sky News.

UPDATE Un lider mafiot scos din închisoare, înrolat în armata rusă, trimis pe front și ucis în Ucraina a fost medaliat postum de Vladimir Putin cu ordinul „Pentru curaj”. Publicația rusă de opoziție "The Insider" a obținut informații potrivit cărora un bărbat pe nume Ivan Neparatov, ucis la vârsta de 34 de ani pe frontul din Ucraina, a fost medaliat post-mortem printr-un ordin semnat de Putin. Neparatov a fost unul dintre infractorii deosebit de periculoși recrutați direct din închisorile rusești în cadrul unei campanii inițiate de compania Wagner, cu scopul de a completa forțele armate rusești deficitare.

UPDATE Cel puțin opt proeminenți oameni de afaceri ruși s-au sinucis sau au murit în accidente inexplicabile de la sfârșitul lunii ianuarie până în prezent, șase dintre ei fiind asociați cu Gazprom și Lukoil.

UPDATE Ucrainenii au capturat o poziție a forțelor armate ruse în regiunea Herson în timpul ofensivei recente, împreună cu un transportor blindat BMP-2 IFVși au distrus un depozit de muniție al Moscovei în Oleșkî.

UPDATE Cunoscutul sociolog și politolog Francis Fukuyama, specializat în politica externă a URSS, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate Europa Libere/Current Time, și publicat vineri, 2 septembrie, că Vladimir Putin a făcut una dintre cele mai mari gafe strategice din istorie invadând Ucraina. Expertul este de părere că ucrainenii trebuie să negocieze cu Rusia doar după ce forțele armate ruse vor fi împinse în zona pe care o ocupau înainte de 23 februarie (cu o zi înaintea ordinului de invadare). Orice discuții de pace ruso-ucrainene ar fi inadecvate înainte de eliberarea Hersonului - mai important și decât Donbasul, tocmai pentru că oferă deschidere la mare - și alungarea rușilor din teritoriile ocupate, spune politologul.

UPDATE Războiul energetic dintre Rusia și Occident a explodat brusc, amenințând cu o luptă totală pentru putere în care Occidentul încearcă să limiteze prețul petrolului rusesc, iar Kremlinul întrerupe furnizarea de gaze către Europa. Disputa imprevizibilă, în care ambele părți desfășoară arme neconvenționale de război economic, arată măsura în care războiul hibrid al Rusiei în Ucraina a fost extins pe noi terenuri. Președintele Vladimir Putin testează dorința reală a Europei de a vedea luminile stingându-se în apărarea suveranității Ucrainei, scrie The Guardian.

UPDATE Principalul indice al bursei din Moscova, MOEX, a atins vineri maximul ultimelor trei luni, investitorii anticipând că alte companii vor urma exemplul Gazprom şi vor recomanda plata de dividende, în timp ce rubla a scăzut la 61 de unităţi pentru un dolar, transmite Reuters.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus omologului său rus ca Turcia să joace rolul de ”facilitator” în legătură cu problemele de la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres. Propunerea a venit în timpul unei discuții telefonice de sâmbătă, 3 septembrie dintre Erdogan și Putin, anunță biroul de presă al liderului de la Ankara.

UPDATE UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice convenite, dar este pregătită şi să facă faţă provocării în cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, spune Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

UPDATE Gazprom a anunțat, sâmbătă, că firma germană Siemens este pregătită să efectueze reparații la gazoductul Nord Stream 1 însă intervenția este "imposibilă", deoarece "nu există nicăieri spațiu disponibil pentru realizarea acestei activități". În replică, reprezentanții Siemens Energy susțin că nu li s-a cerut să efectueze reparații, dar sunt disponibili pentru astfel de activități, iar informația furnizată de Gazprom privind scurgerile de ulei nu ar justifica oprirea livrărilor de gaze, notează Antena3.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de securitate al Rusie, a acuzat țările occidentale că încearcă să profite de conflictul din Ucraina pentru a împinge Rusia către „o nouă rundă de dezintegrare”, relatează The Guardian. Într-o postare pe Vkontake , cea mai mare rețea socială a Rusiei, Medvedev, a acuzat Occidentul că joacă un „joc de șah cu moartea” în sprijinul său pentru Ucraina.
Citeşte întreaga ştire: Dmitri Medvedev a acuzat Occidentul că „joacă șah cu moartea” prin sprijinul pentru Ucraina

UPDATE Luptele continuă în apropiere de centrala nucleară Zaporojie. Ministerul rus al Apărării susține că forțele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie într-un atac care a avut loc vineri noapte. O forță navală ucraineană formată din peste 250 de militari a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, vineri, la ora locală 23.00. „În ciuda prezenței reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina”, a transmis ministerul rus, potrivit B1.

UPDATE Un lansator de rachete s-a descărcat accidental la o expoziție, în Cernihiv. 4 copii și 4 adulți au fost răniți. Informația a fost confirmată de primarul Cernihivului a scris pe pagina sa de Facebook că patru adulți și patru copii au fost răniți, potrivit Suspilne.media.

UPDATE Furnizarea de energie electrică către Ucraina de la centrala nucleară din Energodar, situată în partea controlată de Rusia a regiunii Zaporojie, a fost suspendată din cauza unor dificultăți tehnice, a anunțat administrația orașului, potrivit agenției ruse Interfax.

UPDATE Secretarul Trezoreriei SUA, Janet L. Yellen, a declarat vineri că acordul miniștrilor de finanțe din G7 de a finaliza și implementa un plafon la prețul petrolului rusesc reprezintă o „lovitură majoră” pentru Kremlin, potrivit unui comunicat postat pe site-ul trezoreriei americane.

UPDATE „Locuitorii orașului ocupat Melitopol, Ucraina, care au acceptat pașapoartele rusești, primesc acum ordine de înscriere pentru serviciul militar. Un utilizator online a numit-o „cash back” pentru cetățenia Federației Ruse”, susține analistul Michael Bociurkiw, într-o postare pe Twitter.

UPDATE Librăria municipală din Kiev „Syaivo” a adunat aproximativ 48.000 de cărți rusești, oferite de locuitorii capitalei pentru reciclare, cele 25 de tone de deșeuri de hârtie fiind deja trimise la procesare, a anunțat vineri serviciul de presă al Consiliului Local din Kiev, scrie Pravda Ucraineană. Suma rezultată din predarea cărților ruse a fost de 97.800 de grivne și toate fondurile vor fi alocate armatei. Locuitorii din Kiev ar vrea să cumpere o mașină pentru unul dintre batalioanele de pe linia frontului.

UPDATE Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat că anunţul Rusiei privind gazoductul „nu este, din păcate, surprinzător”. „Utilizarea gazului ca armă nu va schimba hotărârea UE. Ne vom accelera drumul către independența energetică. Datoria noastră este să ne protejăm cetățenii și să sprijinim libertatea Ucrainei”, a scris Michel pe Twitter, scrie Rador.

UPDATE Mai multe explozii au fost raportate sâmbătă, în oraşul ucrainean Mikolaiv, după o alertă de raid aerian. Potrivit presei locale, alerta de raid aerian a fost activată în întreaga regiune Mikolaiv, în jurul orei 12:00. Deocamdată, autorităţile ucrainene nu au transmis informaţii referitoare la explozii, scrie Rador.

UPDATE Procurorii ucraineni au documentat până în prezent peste 31.000 de infracțiuni și crime de război în Ucraina, informează presa ucraineană.

UPDATE Liderul juntei militare birmane se va deplasa săptămâna viitoare în Rusia, pentru discuţii economice, a anunţat sâmbătă un cotidian oficial al acestei ţări din Asia de Sud-Est, informează AFP.

UPDATE Ministrul francez al tranziției energetice a declarat vineri că gigantul francez al energiei electrice EDF s-a angajat să repornească toate reactoarele sale nucleare până în această iarnă pentru a ajuta țara să treacă peste criza energetică generalizată, agravată de războiul din Ucraina, potrivit AlephNews.

UPDATE Două drone Bayraktar, dintre care una este cea donată recent de lituanieni Ucrainei, au distrus în ultimele trei zile blindate și tehnică de luptă a armatei ruse în valoare de peste 26 milioane de dolari, a declarat șeful Statului Major al armatei ucrainene, preluat de The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia este în situația de a cumpăra de la furnizori necunoscuți, la prețuri incerte și să obțină echipamente de o calitate necunoscută, spune coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, James O'Brien, care consideră că sancțiunile impuse Kremlinului funcționează, anunță Mediafax.

UPDATE Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, singurul politician european de rang înalt care duce tratative cu Rusia pentru livrări de gaze ruseşti, s-aa deplasat sâmbătă dimineaţa la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice.

UPDATE Noul an școlar a început în Rusia sub semnul literei Z, simbolul invaziei Ucrainei fiind inscripționat inclusiv pe buchetele de flori pe care le purtau copiiii în brațe.

UPDATE „Niciunul dintre cei 56 de reprezentanți ruși din echipa principală și grupul de întâmpinare nu a primit vize de intrare în Statele Unite”, a scris ambasadorul rus Vasily Nebenzia într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Nebenzia a adăugat că „există o situație similară cu jurnaliștii și membrii echipajului însoțitori” pentru zborul ministrului de externe, Serghei Lavrov.

UPDATE Rusia s-a arătat „alarmată” în fața secretarului general al ONU, pe motiv că SUA nu au emis încă vize pentru ca delegația sa care urmează să participe la o sesiune a adunării generale, la sfârșitul acestei luni, potrivit unei scrisori văzute de Agence France-Presse, citate de The Guardian.

UPDATE Potrivit unei surse din cadrul Ministerul Justiției al Federației Ruse, muzicianul Andrei Makarevici, jurnalista, scriitoarea și autoarea de filme documentare Ekaterina Gordeeva, prezentatorul TV, muzicianul, artistul, actorul de teatru și de film Mihail Şaţ și fostul membru al Consiliului Local din Kiev Dmitri Gordon au fost declaraţi agenți străini de Ministerul rus al Justiției. 

UPDATE Serviciile militare ucrainene susțin că forțele Moscovei au instalat un crematoriu lângă Berdiansk, unde sunt arse trupurile militarilor ruși uciși în lupte, scrie Digi24.

UPDATE „Anunţul Gazprom precum că închide din nou Nord Stream sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilităţii sale ca furnizor”, a scris vineri seara, pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte”, a precizat sursa citată, scrie Digi24.

UPDATE Compania privată rusă „Wagner” a recrutat o mie de deținuți în două colonii corecționale situate în regiunea Rostov a Federației Ruse, în timpul vizitelor  personale ale  oligarhului  Evgheni Prigojin, căruia i se atribuie controlul mercenarilor. Acest lucru este raportat de publicația rusă „Vot Tak”.

UPDATE În timpul vizitei sale în Kaliningrad, președintele rus, Vladimir Putin, a oprit coloana în care se deplasa, a coborât din mașină și a schimbat câteva cuvinte cu oamenii aflați în zonă. Liderul rus a păstrat distanța de aceștia însă i-a întrebat dacă totul este bine, iar oamenii au răspuns afirmativ, potrivit Asiatimesnow și ziarului rus Meduza care a publicat imagini de la întâlnirea lui Putin cu localnicii.

UPDATE Contraofensiva ucraineană declanșată pe 29 august 2022 în regiunea Herson are, în prezent „obiective limitate”, dar forțele Kievului au reușit să obțină o „surpriză tactică” în fața armatei ruse, se arată în analiza de sâmbătă despre situația de pe frontul din Ucraina, realizată de ministerul britanic al Apărării, potrivit Digi24.

UPDATE Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, medicul Raed Arafat, transmite un mesaj de calm cu privire la un posibil dezastru nuclear care s-ar produce la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, el arătând că această centrală este situată departe de România. Arafat subliniază că, în cazul unui incident nuclear, ”nu se pune problema” ca populaţia să nu primească ”informaţia corectă cu indicaţiile corecte”.

UPDATE Mai mulți voluntari au participat vineri la înmormântările persoanelor neidentificate ucise de trupele rusești în orașul Bucea, la periferia Kievului, potrivit Mediafax.

UPDATE Pierderile zilnice ale armatei de ocupație ruse  au crescut și ajung la câteva sute de soldați, a declarat consilierul prezidențial ucrainea Alexei Arestovici. Potrivit acestuia, pierderile se ridică acum la 300-350 de morți în fiecare zi. "Ieri, ca urmare a uneia dintre loviturile de pe capul lor de pod de pe malul drept, trei KamAZ 200 au fost scoase din uz dintr-un singur loc. Aceasta este doar o lovitură. Sunt 10 astfel de lovituri pe zi. Ne putem doar imagina ce se întâmplă acolo”, a remarcat Arestovici. Arestovici a comentat și situația din regiunea Herson. Da, armata ucraineană nu a luat încă  Herson, dar asta nu înseamnă că operațiunea din sud s-a blocat sau a eșuat. Forțele armate ale Ucrainei distrug în mod sistematic depozitele și armele.

UPDATE Contraofensiva ucraineană pe Frontul de Sud continuă, în ciuda eforturilor de propagandă ale Rusiei de a arăta că aceasta deja a fost înfrântă. În timp ce sursele ruse vorbesc despre acțiunea militară ucraineană la timpul trecut sau o numesc “un act de sinucidere colectivă”, pe fondul tăcerii operaționale a Armatei Ucrainene, ISW arată că un oarecare avans al acesteia s-a produs în ultima săptămână, iar acesta poate fi dovedit chiar din raportările Armatei Ruse. Astfel, corespondenții militari vorbesc despre atacuri și bombardamente asupra unor zone pe care Armata Rusă nu a raportat niciodată că le-ar fi pierdut, de unde și deducția unor înaintări ucrainene. Diferite surse vorbesc și despre o acumulare de forțe la nord de Melitopol, pe Frontul de Sud, care ar putea avea rostul de a deschide o nouă direcție de atac, dar nu spre Zaporijie sau Herson, ci spre regiunea Donețk, pentru a pune presiune pe flancul sudic al apărării ucrainene din Donbas, potrivit Biziday.

UPDATE Reuters: Casa Albă spune că Rusia foloseşte gazul ca pe armă împotriva europenilor  care sprijină UcrainaUn purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA a declarat pentru Reuters într-un e-mail că „din păcate, nu este surprinzător că Rusia continuă să folosească energia ca armă împotriva consumatorilor europeni”. Purtătorul de cuvânt a mai spus pentru Reuters că, deşi SUA şi Europa au lucrat împreună pentru a se asigura că sunt disponibile rezerve suficiente de gaz pentru sezonul rece, „eforturile în sine nu vor fi suficiente”.

UPDATE Într-o conferință de presă susținută la întoarcerea sa la Viena, Grossi a spus că şase membri ai misiunii AIEA rămân la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. El a adăugat că săptămâna viitoare vor rămâne pe termen lung numai două persoane din cadrul misiunii.

UPDATE Guvernator: Bombardamentele ruseşti în regiunea Sumî au dus la un incendiu de pădure. Armata rusă a bombardat puternic comunitatea Krasnopillia pe 2 septembrie, ceea ce a rezultat într-un incendiu, a raportat guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi. Salvatorii nu au reuşit să-l stingă, deoarece focul se răspândea pe linia frontului. Potrivit guvernatorului, incendiul a afectat aproape un hectar de teren al Ucrainei.

UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat vineri peste 40 de zboruri de luptă și au distrus puncte de control și depozite de muniție ale Rusiei, afirmă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

UPDATE Armata ucraineană spune că a lansat și un atac cu rachetă cu drone, detonând muniție și distrugând două unități de echipament rusesc împreună cu personalul militar, a informat Statul Major. Statul Major a mai spus că o coloană de camioane rusești care se îndrepta spre Zaporojie ar fi fost distrusă de trupele ucrainene.

UPDATE Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, va fi înmormântat, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii la Moscova, dar fără organizarea obișnuită pentru un fost șef de stat, și fără prezența lui Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

UPDATE În ultimul său mesaj adresat națiunii, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, spune că demersurile de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană merită o atenţie specială, iar protecţia Ucrainei este protecţia întregii Europe.

„Pentru noi, mişcarea Ucrainei către Uniunea Europeană şi transformarea în interiorul ţării noastre este unul dintre elementele cheie ale protecţiei pe termen lung a statului, o garanţie a libertăţii pentru toţi ucrainenii. Prin urmare, procesul de integrare europeană merită nu doar o atenţie separată la aspectele politice, economice, sociale şi juridice, ci o abordare holistică”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

UPDATE Forțele ruse ar fi comis peste 31.500 de crime de război în Ucraina, de la începutul invaziei, în 24 februarie, conform Procuraturii Generale a Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 191: Lupte grele, condiție de pace, moment ridicol și avertizare nucleară. Rusia taie din gazul spre UE

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit

/VIDEO/ Campionat mai puțin obișnuit: Un copil de 9 ani din Marea Britanie - cel mai bun la imitat pescăruși

missing
26 aprilie 2024, ora 22:00

Un băiețel nouă ani, din Marea Britanie, a câștigat un campionat mai puțin obișnuit. Acesta a fost cel mai bun la un concurs european de imitat pescăruși.

Copilul a recunoscut că a început să imită pescăruşii după ce a fost ciupit de unul în timp ce mânca un sandviș cu ton pe plajă. Juriul concursului, care a avut loc în Belgia, a fost constituit din profesioniști cu experiență în cercetarea și monitorizarea pescărușilor. 

Potrivit lor, această specie de păsări are în repertoriu multe sunete - de la strigăte de alarmă până la strigăte lungi ce arată că nu-și doresc niciun intrus pe teritoriul lor. 

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram