Sute de oameni au ieșit, astăzi, în stradă, pentru a-și face auzite vocile și a celebra această zi în mod feminist, în spirit de solidaritate și unitate împotriva războiului, a agresiunii și discriminării. La eveniment au participat și refugiați din Ucraina, care ne-au spus că, astăzi, mai mult ca niciodată, sunt solidari cu tot poporul lor și sunt alături de femeile, care nu au timp de sărbătoare, ci luptă pentru viață și libertate.
Cu pancarte în mâini și fluturând drapelul Ucrainei, sute de oameni au ieșit, astăzi, la un marș al solidarității. Participanții la eveniment ne-au spus că sunt solidari cu toate femeile, care suferă din cauza discriminării și a agresiunii. În acestea zile, însă, de rând cu toată lumea bună, ei sunt cu gândul la femeile din Ucraina, care fug din calea războiului, dar mai ales - la cele care au rămas la baștină și luptă pentru libertate, alături de bărbații lor.
„ 8 martie nu este doar sărbătoarea meselor întinse, dăruirii de flori. Sărbătoarea este un spirit care trebuie să conjuge eforturile tuturor femeilor de pe glob,ca săși apere dreptul la viață, în primul rând.”
„Eu vin la marșul de 8 martie, practic, în fiecare an, deja de vreo 5 sau 6 ani. Dar anul acesta este unul special, în care noi suntem solidari cu femeile, mai ales cele care se află în război. Cu femeile care sunt discriminate. Noi ne dorim pace, echitate și o lume fără discriminare.”
Cel mai important e să fie pace pe pământ. Am privit tot ce se întâmplă în Ucraina și mă doare.”
„Credem că multe persoane din cele care au venit aici au simțit nevoia să mărșăluiască solidare pentru femei, în lupta pentru egalitate de gen, împotriva violenței domestice și, cu siguranță, împotriva violenței și a războiului care are loc acum în Ucraina.”
La marș au participat și refugiați din Ucraina, care au fugit din calea războiului și care și-au găsit adăpost în țara noastră.
- Noi dorim de fiecare dată să susținem Ucraina și am aflat că, astăzi, putem să ne manifestăm nemulțumirea împotriva războiului, împotriva violenței asupra femeilor și să ne aducem contribuția. Suntem și voluntari, la Moldexpo, iar în fiecare seară venim la Ambasada Rusiei să spunem nu războiului și să ne apărăm cetățenii noștri de acestă nebunie.
- Ucraina este mai presus ca orice. Noi vom învinge, noi luptăm și toată lumea trebuie să cunoască și să înțeleagă care este adevărul.
Punctul final al marșului a fost Ambasada Rusiei la Chișinău. Deși inițial oamenii legii nu le-au permis participanților să se oprească în fața Ambasadei, ulterior, aceștia au format o coloană în fața instituției și i-au lăsat să scandeze lozinci și să-și manifeste nemulțumirea față de războiul din Ucraina.
În acest an, solidaritatea cu poporul Ucrainei a trecut toate granițele, iar un eveniment asemănător a avut loc, astăzi, și la București. Marșul face parte din cadrul Festivalului Feminist, care este la ediția a 8-a.