Republica Moldova reia exportul de porumb. Interdicția a fost impusă pe 27 februarie, atunci când premierul Natalia Gavrilița a spus că trebuie să asigurăm, în primul rând, țara cu acest produs, în contextul războiului din Ucraina. Ulterior, agricultorii s-au plâns că autoritățile nu au luat o decizie corectă, întrucât, în acest an, există porumb în exces, în schimb, ei au nevoie de bani pentru a începe lucrările de primăvară. În rezultatul unor discuții între fermieri și reprezentanții Ministerului Agriculturii, s-a constatat că exportul de porumb nu va dăuna securității alimentare a statului, iar fermierii vor putea obține venituri, pentru a-și putea continua activitatea.
La data de 27 februarie, la scurt timp după declanșarea războiului în Ucraina, autoritățile Republicii Moldova au luat decizia de-a interzice exportul porumbului din țară şi derivatelor acestuia cu excepţia seminţelor de porumb destinate însămânţării. Decizia a intrat în vigoare de la 1 martie curent, iar fermierii au tot stat îngrijorați până astăzi că nu-și vor putea vinde porumbul obținut în urma unei recolte în surplus în acest an. Potrivit lor, rezervele interne sunt mai mult decât suficiente, iar ei au nevoie de bani pentru a începe lucrările de primăvară. O tonă de porumb pe piața internațională costă în jur de 350 de euro.
Îngrijorat de interdicția exportului de porumb s-a arătat și președintele unei cooperative de întreprinzători, care administrează 150 de membri fermieri fondatori și peste 135 de mii de ha de teren agricol.
Între timp, autoritățile din cadrul Ministerului Agriculturii susțin că decizia de a impune interdicție importului de porumb și derivatelor acestuia a fost stabilită în urma datelor statistice necorespunzătoare, oferite de către fermieri. De aici și îngrijorarea autorităților de-a asigura țara din punct de vedere alimentar și furajer. Prin urmare, în urma unei ședințe astăzi la Guvern, s-a decis abrogarea ............... În urma acestei decizii, nu a fost stabilită o cantitate anumită pentru export însă autoritățile dau asigurări că acest lucru va fi monitorizat cu atenție de către responsabilii în acest sens, iar securitatea țării nu va avea de suferit nici într-un caz.
Anul trecut au fost însămânțate peste 500 de mii de ha de porumb, iar suprafețele plantate an de an variază între 420-500 de ha de prorumb. Din toamna anului trecut și până în data de 27 februarie, curent, Republica Moldova a exportat peste un milion de tone de porumb, preponderent în Turcia. Consumul anual de porumb constituie un mln trei sute de mii de tone. Potrivit datelor, în stoc, Republica Moldova ar avea în prezent în jur de 2,5 milioane de tone de porumb, dintre care un milion tone de porumb ar constitui rezerva necesară atât furajeră, cât și alimentară.