Curtea Cosntituțională a Republicii Moldova (CC) a respins proiectul de lege privind posibilitatea confiscării averii persoanelor care dețin funcții publice. Potrivit magistraților, proiectul de lege elaborat de către deputați se referă la modificarea articolului 46 din Constituție.
Mai exact, deputații au propus ca aliniatul 3 din art. 46 din Constituției să fie modificat în felul următor: „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă, cu expepția averii persoanelor care exercită funcții publice”.
Potrivit magistraților Curții Constituționale, o astfel de constatare, vine în contradicție cu jurisprudența referitoare la articolul 1 din Protocolul 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit acestei jurisprudențe, instituția confiscării poate opera în mod separat de o cauză penală sau contravențională și în contextul unor proceduri civile și că în astfel de cazuri nu este incident principiul prezumției nevinovăției.
De asemenea, Curtea a notat că în cele două hotărâri posibilitatea confiscării a fost făcută dependentă de existența unei cauze penale sau contravenționale.
„Formularea „cu excepția averii persoanelor care exercită funcții publice” induce ideea caracterului ilicit al averii acestor persoane, care se prezumă. Această formulare contravine condiției impuse, în prezent, de articolul 46 alin. (3) din Constituție, potrivit căreia cel care face o afirmație, adică autoritățile statului, trebuie să o dovedească, cu un standard de probare mai ridicat sau mai redus”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
„Curtea a conchis că proiectul de revizuire a Constituției propus de autorii sesizării nu corespunde cerințelor stabilite la articolul 142 alin. (2) din Constituție, pentru că are ca rezultat suprimarea unei garanții a dreptului de proprietate al persoanelor care exercită funcții publice. Prin urmare, proiectul nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare.”.