Școlile din Orhei, dar și autoritățile locale și cele raionale intră, de luni, 28 martie, în grevă japoneză. Anunțul a fost făcut pe site-ul Consiliului raional Orhei. A urmat apoi o acțiune de protest în fața clădirii Guvernului, acolo unde au fost prezenți funcționari locali și raionali, profesori, educatori și directori de instituții de învățământ.
Aceștia se plâng că se confruntă cu probleme mari din cauza lipsei finanțelor, pe care le-au cheltuit deja pentru achitarea facturilor la energia termică. Totodată, autoritățile de la Orhei vorbesc și despre o criză a alimentelor în instituțiile de învățământ, în condițiile în care agenții economici nu ar mai fi în stare să livreze produse din cauza scumpirilor mari. Conducerea raionului a cerut suport din partea Guvernului.
„Este imposibil să cumperi mâncare pentru copii, rugăm să luați act de cele auzite și spuse de noi azi, pe tru că merge într-iun colaps”, a spus Pavel Verejanu, primarul orașului orhei.
Angajații din învățământ din acest raion și-au îndemnat colegii din toată țara să le urmeze exemplul și să intre în grevă japoneză, la rândul lor.
„Noi nu e ne încadrăm în bugetele pe care le avem”, a menționat directtoarea unui instituții de învățământ din raionul Orhei.
Greva japoneză se face prin arborarea unei brasarde la brațul fiecărui salariat, fără a recurge la încetarea de facto a lucrului. Autoritățile de la Orhei susțin că vor renunța greva japoneză abia când le vor fi satisfăcute doleanțele.
La sfârșitul lunii februarie, reprezentanții Consiliului raional Orhei susțineau că toate școlile din raion au rămas fără banii acordați de Guvern pentru întreținere și riscă să intre în incapacitate de plată. În acest sens, a depus un demers oficial, adresat Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor, în care cere autorităților ca, până la sfrâșitul acestei luni, să revizuiască bugetele și să aloce fonduri suplimentare.
În documentul elaborat de Direcția Educație a Consiliului Raional Orhei se menționează că instituțiile nu mai au bani pentru a putea activa, în condițiile în care gazul și energia termică s-au scumpit.
Instituția făcea trimitere la o circulară emisă de Ministerul Educației, prin care școlile sunt atenționate să-și achite facturile până în data de 20 a lunii în curs și atrage atenția că, din cauza deficitului bugetar, acestea riscă să-și sisteze activitatea.
În context, autoritățile din Orhei au cerut ministerelor de resort să identifice urgent bani suplimentari pentru acoperierea cheltuielilor.