Nevralgia este o afecțiune în care sunt afectați nervii periferici. Durerea nevralgică poate fi de intensitate variabilă: de la durere ușoară la durere foarte puternică și ascuțită. În acest articol, vă vom spune ce puteți face în caz de durere nevralgică bruscă, pentru a nu provoca și mai multe daune organismului.
Primul ajutor pentru nevralgia acută
Ca și alte boli, nevralgia poate fi esențială, - una care a apărut pentru prima dată. Puțini oameni sunt pregătiți pentru o astfel de neplăcere, așa că poate fi confuză la început.
Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă aveți un atac brusc de nevralgie, trebuie urmați următorii pași:
- oferiți odihnă - trebuie să evitați mișcările sau acțiunile care pot provoca durere (mișcare, vorbit, mestecat - în funcție de localizarea durerii nevralgice);
- utilizați căldură sau frig - aplicați o compresă rece sau caldă pe zona corpului cu nervul afectat (alegerea depinde de senzație: unele persoane se simt mai bine cu căldură, iar altele cu frig);
- evitați factorii iritanți - de exemplu, sunetele puternice, lumina puternică, postura inconfortabilă, curenții de aer;
- luați un analgezic fără rețetă.
Important! Trebuie înțeles că non-medicamentele, precum și pastilele de la nevralgii, asigură doar eliminarea temporară a durerii. Și numai terapia complexă, care vizează direct cauza leziunilor nervoase, poate oferi rezultate fiabile și pe termen lung.
Primul ajutor în nevralgia cronică
Primul ajutor în nevralgia cronică este oarecum diferit de metodele de ajutor într-un atac acut. Deoarece nevralgia cronică se caracterizează prin dureri constante sau care reapar frecvent, obiectivul principal nu este doar ameliorarea durerii în momentul unei crize acute, ci și îmbunătățirea stării generale, prevenirea unor noi crize și îmbunătățirea calității vieții.
Medicamentele pentru nevralgia de natură cronică nu diferă de obicei de medicamentele care pot fi utilizate în cazul unei crize acute. De asemenea, nu există diferențe deosebite în ceea ce privește metodele nemedicamentoase de ameliorare a durerii.
Medicamente pentru nevralgie
Terapia medicamentoasă pentru nevralgie vizează în primul rând ameliorarea durerii și stabilizarea afecțiunii.
Cu toate acestea, există unele diferențe în ceea ce privește medicamentele utilizate. Astfel, nevralgia trigeminală prevede utilizarea anticonvulsivantelor. De asemenea, aceste mijloace pot fi prescrise de medic ca parte a terapiei complexe a nevralgiei postherpetice.
Remediile pentru nevralgia cronică în unele cazuri includ utilizarea antidepresivelor triciclice.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi utilizate pentru îmbunătățirea pe termen scurt a afecțiunii și pentru ameliorarea inflamației. Cu toate acestea, ele nu sunt întotdeauna eficiente pentru durerea severă.
Un alt grup de medicamente pentru nevralgie sunt miorelaxantele. Acțiunea lor este de a relaxa mușchii. Prin urmare, acestea sunt mai des utilizate pentru leziunile nervului intercostal.
Corticosteroizii (hormoni sintetici cu acțiune antiinflamatoare) sunt, de asemenea, utilizați pentru a trata leziunile nervoase. Cu toate acestea, medicii le recomandă numai în cazuri excepționale, deoarece aceste medicamente au o listă largă de contraindicații și efecte secundare.
În majoritatea cazurilor, medicamentele de mai sus sunt concepute pentru a controla durerea severă și pronunțată. Pentru a ameliora atacurile de durere ușoară pot fi utilizate mijloace nu atât de „grave” - aceleași AINS.
Printre acestea ar trebui să menționăm medicamentul Antinevralgic. Compoziția sa include paracetamol, acid acetilsalicilic și cafeină - componente dovedite și suficient de sigure, care în combinație au efect analgezic și antiinflamator.
Cu toate acestea, chiar și cele mai populare remedii pentru nevralgie au particularități de utilizare. De exemplu, prospectul Antinevralgic conține informații că acest medicament este contraindicat pentru utilizare în unele boli de inimă, iar intervalul dintre administrarea medicamentului trebuie să fie de cel puțin 4 ore. În plus, există și restricții de vârstă.
Prin urmare, orice medicament trebuie să fie prescris de un medic. Nu vă auto-medicați, poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră.
(P) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.