La o săptămână după incidentul tragic, când un copil de doar un an a decedat, după ce o creangă a căzut peste căruiciorul în care se afla, iar o mașină a fost strivită de un arbore, care s-a prăbușit peste ea, autoritățile au început să verifice toți copacii de pe teritoriul municipiului Chișinău. Controlul frontal a început pe teritoriile școlilor și grădinițelor. În doar o zi, au fost defrișați peste 20 de arbori considerați periculoși.
„Au fost înregistrați 3966 de arbori, dintre care 285 erau uscați sau cu rădăcini dezgolite, iar 650 necesită o curățare a crengilor. Respectiv, au fost înaintate demersuri către organe, pentru a avea această permisiune și a continua reabilitarea arborilor de pe teritoriul instituțiilor de învățământ”.
Între timp, arbori care pun viața în pericol sunt și pe alte străzi sau în parcuri. Asta ne spun chiar oamenii pe care i-am intervievat. Aceștia mai spun că tragedia de acum o săptămână a motivat autoritățile să curețe și să taie copacii bolnavi sau uscați:
„Incident chiar a fost o motivație ca să aibă grijă de copăcei. Poate să se întâmple orice cu oricine, dar să te gândești că chiar acum o să cadă un copăcel peste tine...
„În ultimii doi ani nu am văzut să taie arbori. Trebuie să facă o inspecție o dată în an, înainte de a se înverzi, căci atunci când înverzesc sunt mai grei”.
„Nu-mi este frică pentru că sunt locuri publice nu avem unde să ne primblăm în altă parte. Doar prin parc, pe stradă, dar nu putem ști ce se poate întâmpla cu noi. Asta e, ne păzim și noi cum putem”.
Potrivit responsabililor de la Spații Verzi, în prezent, au primit 40 de solicitări de a interveni și a inspecta arborii, iar astăzi au fost defrișați peste 20 de copaci, cei mai mulți din Parcul Alunelul. Aceștia aleg locațiile, unde este mai multă lume, dar și în funcție de gravitatea situației.
„La moment, se intervine în toate locațiile, unde este necesar, adică s-a efectuat o inspecție a arborilor este nevoie de a fi defrișați și arborii care necesită a fi curățiți. În mare parte, lucrează două echipe la Grădina Publică Alunelul, pentru că acolo s-a inspectat mai mult. Peste 20 de arbori au fost defrișați. Curățați nu au fost atât de mulți, totuși mai mulți au fost defrișați”, a declarat ofițerul de presă, Inna Polisciuc.
În ultima săptămână, au fost înregistrate peste 10 cazuri în care copacii au căzut la pământ, iar aceste lucru, potrivit responsabililor de la Spațiile Verzi, se întâmplă din cauza vântului puternic. În unul dintre cazuri, o creangă imensă a căzut peste căruciorul unui copil, iar acesta nu a putut fi salvat. Într-un alt caz, o creangă a căzut peste o mașină parcată în preajmă. Potrivit unui comunicat al Primăriei, procedura birocratică pentru eliberarea unei autorizații de defrișare poate dura și până la o lună, fapt respins anterior de către responsabili de la Ministerul Mediului.