Cine împarte, parte-și face! Fostul vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor, care la începutul anului, încă era în funcție, a decis să cazeze refugiați ucraineni la o tabără care-i aparține și unde administratoare este sora lui. Funcționarul făcea parte din Comisia raională pentru Situații Excepționale. În total, în acest raion, au fost deschise opt centre pentru refugiați și doar două dintre ele au primit bani de la stat, printre acestea se numără și tabăra care aparținea funcționarului. Astfel, pe contul firmei lui Oleg Ogor au fost virate în jur de 1 milion și două sute de mii de lei. Ogor nu vede în asta un conflict de interese, precizând că nu doar el a votat, ci întreagă comisie. Au încercat să facă lumină în acest caz jurnaliștii de la proiectul Cu sens.
Aceasta este tabără care îi aparține fostului vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor. Centrul de odihnă pentru copii se află în satul Slobozia-Dușca. Tabăra se întinde pe o suprafață de circa trei hectare, nu departe de râul Nistru, fiind mărginită de pădure. În aceste imobile cu două niveluri pot fi cazate simultan peste o sută de persoane, ne spune administratoarea, care este și sora lui Oleg Ogor. Încă din primele zile ale războiului aici și-au găsit adăpost sute de ucraineni.
Decizia de a transforma tabăra în centru temporar pentru refugiați a fost luată de Comisia Situații Excepționale din Criuleni, din ea făcând parte și proprietarul taberei, care atunci deținea funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor. El a fost demis pe 25 martie, inclusiv, din cauza unor probleme de integritate, la nici o lună de funcționare a centrului. Acesta susține că hotărârea de a deschide ușile cetățenilor ucraineni a fost luată spontan.
Oleg Ogor nu vede nicio problemă în faptul că el, fiind atunci vicepreședinte al raionului și făcând parte din comisie a decis cazarea refugiaților în tabăra care îi aparține.
Președintele raionului spune că nu era altă soluție și acum nu vede cu ochi buni hotărârea.
Din cele opt centre pentru refugiați din raionul Criuleni doar două au primit bani de la stat. Printre cele finanțate se numără și firma lui Oleg Ogor. Pe conturile companiei au ajuns 1 milion 200 de mii de lei pentru serviciile sociale prestate refugiaților.
Însă, cu banii transferați pe conturile sale, baza de odihnă din Slobozia-Dușca și-a închis porțile pentru refugiați la sfârșitul lunii mai, după trei luni de activitate. Cei care erau cazați aici, au fost nevoiți să plece, iar unii dintre ei au fost adăpostiți la alte centre de plasament temporar din raion.
Nu e pentru prima dată când firma demnitarului, care deține tabăra din Slobozia-Dușca, câștigă contracte de milioane cu statul. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, în ultimii 12 ani, firma lui Ogor a devenit învingătoare la zeci de licitații publice în valoare totală de peste 30 de milioane de lei. Cu toate acestea, Ogor declară o avere relativ modestă. În ultima sa declarație de avere nu a indicat nicio locuință.
Fostul funcționar susține că locuiește în unul dintre imobilele construite pe teritoriul taberei de odihnă. Până să ajungă vicepreședinte de raion, din anul 1999 până în 2007, Oleg Ogor a fost primarul satului Slobozia-Dușca. Anume pe vremea lui, mai exact în decembrie 2004, fosta tabără pionierească a fost scoasă la mezat. Cumpărătorul - un oarecare Ruslan Obreja din Chișinău. Peste trei ani, în 2008, când Ogor nu mai era primar la Slobozia-Dușca, dar consilier al raionului Criuleni, firma sa a devenit noul proprietar al taberei.