Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la declarațiile mai multor oficiali ruși privind evoluțiile din Republica Moldova, în special, obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană. Potrivit MAEIE, integrarea europeană a țării noastre este susținută de majoritatea cetățenilor, iar amenințările oficialilor de la Moscova sunt „subiecte inexistente și paralele false”.
„În ultimele zile, am remarcat interesul mai multor oficiali din Federația Rusă de a se expune pe marginea evoluțiilor din Republica Moldova, fiind promovate subiecte inexistente și paralele false, ocazie cu care dorim să facem anumite clarificări pentru a nu intra în polemici ulterioare.
Integrarea europeană a țării noastre, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre”, se arată într-un comunicat al ministerului.
MAEIE a subliniat că „pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinație clară – aderarea la Uniunea Europeană”.
„Este binecunoscut faptul că toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atât în plan politic, cât și economic. Modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților, sunt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice”, a comunicat Ministerul de Externe.
Totodată, MAEIE a vorbit despre dialogul moldo-român, care „se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.
„Este bine știut că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind, în prezent, principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral”, mai scrie în comunicat.
„În condițiile de război, a unei crize economice și umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decât la escaladarea situației”, a conchis MAEIE.
TV8.md reamintește că pe 23 iunie, Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.
Ulterior, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a afirmat că este posibilă nu intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ci prin crearea „unei noi Românii Mari”. El a precizat că „de multă vreme, politicienii români joacă hore politice în jurul Republicii Moldova” și a reamintit faptul că acum, acest lucru se petrece în sensul direct al cuvântului.
„Deputații au încheiat prima ședință comună din istorie a parlamentelor Republicii Moldova și României cu executarea unui dans în care s-au luat de mână. Arăta foarte amuzant”, a remarcat Medvedev. „Însă consecințele pot fi ceva mai puțin comice”, a conchis acesta.
Purtătoarea de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat că decizia luată de liderii UE în privința Ucrainei și Moldovei va avea „consecințe negative” și că are drept scop „izolarea” și mai pronunțată a Rusiei, confirmând „o acaparare geopolitică a spaţiului CSI” de către Occident, care „continuă activ”.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, declara că acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova reprezintă „o afacere internă a Europei”, dar în același timp, el a acuzat Occidentul că doreşte război cu Rusia.
Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov consideră că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă „niciun risc” pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianța militară şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotrivește acestei aderări.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md