Tineri, talentați și cu idei de afacere. 50 cei mai curajoși tineri au pornit astăzi în lumea business-ului. Aceștia au semnat contractele de finanțare nerambursabilă, bani oferiți de Guvern, prin intermediul Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Aceste imagini de vis sunt surprinse chiar în inima Moldovei, la câțiva km depărtare de Chișinău. Afacerea cu corturi de lux, unde te poți odihni în sânul naturii, îi aparține lui Dumitru Baljicov, un tânăr de 28 de ani, care și-a văzut visul împlinit, inclusiv datorită programului Start Pentru Tineri. Prin intermediul acestui proiect a primit 180 de mii de lei drept sprijin financiar nerambursabil, bani care iau fost de mare ajutor.
„În primul rând a fost vorba de cumpărarea echipamentelor, de corturi care nu le produce orice țară și deja unele echipamente necesare pentru a începe lucrul, panourile fotovoltaice să asigurăm conexiunea la electricitatea și unele mici echipamente necesare pentru infrastructura pe teritoriu”, a declarat omul de afaceri, Dumitru Baljicov.
A dat start afacerii chiar în perioada pandemiei. Deși riscurile și incertitudinea era mare, tânărul nu a renunțat.
„Primii turiști noi i-am primit chiar anul trecut când pandemia nu a plecat nicăieri, au fost unele probleme cu măști, restricții, dar noi avem un concept mai izolat și mai intim și nu am avut așa mari probleme”, a mai adăugat acesta.
Curajul și determinarea i-a făcut și pe alți tineri să aplice la program, iar astăzi, 50 dintre ei, care au prezentat cele mai originale idei de bussiness, au semnat contractele de finanțare nerambursabilă. Printre ei se numără și Dumitru Leu, care la doar 19 ani ai are deja un plan de afaceri bine stabilit.
„Compania se ocupă cu cleaning, curățare pe terene aferente cu autospeciale care curăță sau strâng zăpadă, gunoi. Asfaltul îl curăță, parcări aferente sau stații Peco”, a vorbit omul de afaceri, Dumitru Leu.
Cu sprijinul familiei, unii tineri au făcut deja primii pași în afaceri. Totuși, cheltuielile suportate sunt mari, astfel că suportul din partea statului este binevenit:
„Am câștigat 163 de mii, voi procura un fotoliu stomatologic și toate echipamentele necesare pentru al suplini. Este important pentru că e clinică nou creată, am creat-o la finele anului trecut și respectiv costurile sunt mari pentru a procura acest echipament nu aveam finanțe, dar acum sunt.”
„Ideea mea de bussines a venit din experiența mea anterioară de peste hotare. Ulterior probabil momentul cheie și cel mai greu a fost să-mi conving familia să creadă în mine și să mă ajute să investim să creăm o afacere”, a declarat omul de afaceri, Dumitru Leu.
În acest an, Guvernul a alocat peste 20 de milioane de lei pentru a susține 100 de afaceri autohtone, iar programul a fost îmbunătățit.
„Grantul maxim crește de la 180 de mii la 200 de mii, procesul de instruire va fi un pic diferit. Vor fi recunoscute certificatele de instruire și de la alte programe ale ODIMM-ului, de asemenea certificatul va avea o valabilitate de până la 3 ani pentru a da posibilitate tinerilor să aleagă momentul potrivit de a se lansa în afaceri”, a menționat directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea.
În ultimii 13 ani, peste 400 de tineri au accesat finanțare nerambursabilă de până la 180 de mii de lei prin intermediul programului „Start pentru Tineri - o afacere durabilă la tine acasă”. Totodată, peste 1700 de beneficiari au fost instruiți și ghidați în procesul de elaborare a proiectelor investiționale.