Creştinii ortodocşi de stil vechi o sărbătoresc în data de 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. În popor, această sărbătoare este cunoscută sub numele „Sfânta Vineri de Toamnă”. Cu această ocazie, în mai multe localităţi din ţară, printre care şi oraşele Ialoveni, Strășeni etc. este serbat Hramul.
Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție arată că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.
Tradiții, obiceiuri și superstiții
Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, în această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande, încep pregătirile de iarnă. De Sf. Parascheva o tradiție veche spune că printre bucatele de pomană este bine să se împartă și vin nou și must, dar și pâine ori lipie și nuci.
„Domnișoarele nu trebuie să croșeteze sau să coase de Sf. Parascheva. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărita degrabă”, susțin folcloriștii.
La rândul lor, preoții afirmă că Sfânta Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, potoliți în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mântuirea noastră.
De Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Potrivit tradiției, Sfânta Parascheva va ocroti viitoarele mămici, iar nașterea va fi mai ușoară și fără dureri.
Astăzi sunt omagiați cei care poartă numele Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachița, Paraschița, Parastiţa, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu. În multe sate și orașe din țară este sărbătorit hramul localității.
Povestea Sfintei Cuvioase Parascheva
Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. S-a născut în Epivata, azi cunoscut cu numele de Boiados, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Părinții Sfintei Cuvioase Parascheva au fost oameni credincioși, de neam bun, care au crescut-o pe Cuvioasă cu frică de Dumnezeu, îndemnând-o întotdeauna să deprindă faptele bune, dar și rugăciunea, postul și milostenia.
Unul dintre frații Cuvioasei Parascheva, după ce a învățat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie și a fost ales episcop în localitatea Madite. Sfânta Parascheva și-a petrecut copilăria în casa părintească, sub atenta ocrotire a acestora. Legenda spune că, pe când avea zece ani, a auzit citindu-se, „fiind într-o biserică a Precistei”, cuvântul Evangheliei: Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și arunce crucea și să-Mi urmeze Mie. Chemarea Mântuitorului a făcut-o pe Sf. Parascheva să învețe ce înseamnă dorul de desăvârșire și și-a împărțit toate hainele săracilor. A făcut același lucru și cu alte ocazii, fără să țină seama de mustrările părinților. Cuvioasa Parascheva a moștenit o mare avere de la părinți împreună cu fratele ei, iar Sfânta a dăruit partea ei săracilor, „părăsind frumusețea acestei lumi” și retrăgându-se în „adâncul pustiei”.
În drumul Său, Cuvioasa s-a oprit la Constantinopol, acolo unde a ascultat cuvinte de învățătură de la călugări și călugărițe care au ales viața duhovnicească. A urmat sfaturile acestora și a părăsit Capitala, urmând să se îndrepte spre ținutul Pontului. A rămas pentru 5 ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, iar de aici a plecat spre Țara Sfântă, pentru a-și petrece restul zilelor în locuri binecuvântate de viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos și a Sfinților Apostoli.
Aici, Sf. Parascheva s-a înălțat duhovnicește în rugăciune și s-a nevoit cu postul, întocmai ca Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Maria Egipteanca și alți ostenitori ai pustiei roditoare de desăvârșire. Însă, într-o noapte, când avea 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis și i-a spus să se reîntoarcă în locurile părintești: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.
Din Constantinopol, Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a îndreptat către Epivata, acolo unde văzuse lumina zilei, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. A fost îngropată ca o străină, nimeni nu știa cine era de fapt, însă Dumnezeu, voind să o proslăvească, a descoperit chipul acelei străine.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md