Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 994: Atac la Kiev, oferta lui Zelenski și alerta pentru Trump! Expert: 4 țări pot fi țintele lui Putin

Război în Ucraina, ziua 142: Universități atacate la Nikolaev și zi de doliu la Vinița. Putin l-a demis pe Rogozin

missing
15 iulie 2022, ora 16:42

Ziua numărul 142 din războiul Rusiei contra Ucrainei a început cu mai multe bombardamente lansate de militarii lui Vladimir Putin. Asta după ce, în urma atacului de la Vinița, cel puțin 23 de oameni au fost uciși, printre care și trei copii, iar alte câteva zeci au fost răniți. Între timp, continuă operațiunea de căutare și salvare a zeci de oameni, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să recunoască oficial Rusia ca stat terorist.

UPDATE Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a apreciat joi că forţele ucrainene au capacitatea de a alunga forţele invadatoare ruse din teritoriile ocupate întrucât, ajunse la epuizare, „nu prea au ce să mai facă” în acest moment. „Cred că sunt puţin presaţi. Dacă Occidentul rămâne unit pe parcursul anului, cred că se va sfârşi. Dar dacă asta nu se întâmplă, dacă nu livrăm de promitem, sunt de părere că ruşii vor fi mulţumiţi să ducă un război lung, în care să continue să fie abuzivi şi să facă tot ce pot pentru a distruge Ucraina, şi să-i spulbere economia şi statalitatea”, crede generalul american, potrivit Adevărul.

UPDATE În ultimele două săptămâni, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus constant trupele, bazele și depozitele armatei ruse din teritoriile ocupate. Mass-media din Federația Rusă a confirmat moartea în masă a peste 200 de ofițeri ruși pe front. O înfrângere majoră a Forțelor Armate Ruse în Ucraina a avut loc pe 8 iulie, scrie publicația Meduza. În acea zi, au fost eliminați 6 militari de rang înalt ai Forțelor Armate RF: un maior al armatei a 49-a, un locotenent superior și un ofițer superior din cadrul Brigăzii 90 de rachete antiaeriene, precum și doi ofițeri de subordine din brigada 66 de control. Necrologul afirmă că aceștia au murit „în obligația de a proteja secretele de stat”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au crescut până la 2,5 milioane de tone în luna iunie, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în luna mai, un avans de aproape 50%. Creșterea se datorează majorării exporturilor prin porturile de la Dunăre, a declarat vineri ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.

UPDATE Ministrul adjunct de Interne ucrainean, Egheni Ienin, a prezentat vineri, 14 iulie, un bilanț al atacurilor lansate de Rusia în cele aproape cinci luni de război. Potrivit oficialului ucrainean, armata lui Putin a lansat peste 17.300 de atacuri împotriva unor ţinte civile şi doar aproximativ 300 împotriva unor obiective militare, relatează Ukrinform.

UPDATE Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a spus vineri, la Bucureşti, că Republica Moldova „nu este singură” şi a anunţat un grant suplimentar pentru această ţară, în valoare de până la 77 de milioane de euro. La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că „bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă”.

UPDATE Armata lui Vladimir Putin a încercat să bombardeze miercuri Insula Șerpilor, dar nu a reușit să o lovească, ceea ce respectă tiparul forțelor aeriene rusești care nu reușesc să obțină succese în bătălia tactică, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de vineri.

UPDATE Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak îndeamnă Parlamentul ucrainean să înfiinţeze un Comitet însărcinat cu controlul armamentului primit de către Ucraina din Occident în lupta împotriva Rusiei, o iniţiativă care intervine după ce Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat îngrjorarea faţă de un trafic cu armament pe care l-a trimis Kievului destinat unor grupări infracţionale, relatează AFP.

UPDATE Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupaţia armatei ruse, reprezintă cel mai periculos loc din Europa, a declarat, vineri, directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina, Maksym Shevchuk, relatează Agerpres.

UPDATE Şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat vineri că trupele ruse nu reuşesc să ajungă la frontiera administrativă a regiunii Lugansk şi să spargă apărarea forţelor armate ucrainene, deşi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, anunţase încă în 3 iulie preluarea controlului asupra întregii regiuni de către armata rusă, potrivit EFE şi Unian.

UPDATE Rusia a anunțat că retrage licențele a trei fabrici de avioane și elicoptere, două din Bulgaria și una din Cehia, ca răspuns la ajutorul acordat Ucrainei.

UPDATE Două cadavre ale unor copii morți în bombardamentul din Vinița au fost identificate, anunță autoritățile ucrainene. Este vorba despre doi băieți, în vârstă de 7 și 8 ani.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că „un document final” va fi pregătit în scurt timp pentru a permite reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin Marea Neagră, în urma negocierilor desfăşurate săptămâna aceasta de Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU, transmite AFP.

UPDATE Kremlinul a dezminţit vineri că ar avea vreo legătură cu crizele politice care au loc în mai multe ţări europene, cum ar fi Italia sau Regatul Unit, transmite EFE.

UPDATE Șeful statului rus l-a demis pe Dmitri Rogozin din funcția de director general al corporației de stat Roscosmos. Iuri Borisov, care mai devreme fusese eliberat din funcția de viceprim-ministru, a fost numit în locul lui Rogozin. Președintele a redus și numărul de vice prim-miniștri de la 11 la zece, după ce în urmă cu câteva zile îl majorase de la zece la 11, potrivit Realitatea.

UPDATE Regiunea ucraineană ocupată de forţele ruse din Herson se va alătura Federaţiei Ruse „în viitorul apropiat”, a spus numărul 2 al administraţiei pro-ruse, Kiril Stremousov, citat de agenţia Tass, potrivit Mediafax.

UPDATE Asistentul britanic Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a murit în timp ce era reținut de separatiștii pro-ruși în autoproclamata Republică Populară Donețk, teritoriu de facto al Ucrainei, potrivit unui oficial local care a publicat informațiile pe Telegram. Informațiile nu au putut fi confirmate din alte surse.

UPDATE Comisia Europeană va adopta vineri al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ce va adăuga aurul rusesc la lista de importuri interzise în UE și va modifica restricțiile deja în vigoare pentru a evita îngreunarea exporturilor de alimente, potrivit oficialilor citați de Reuters.

UPDATE Franţa a confirmat vineri că donează Kievului un laborator mobil de analize ADN şi dă asigurări că va continua să susţină ”lupta împotriva impunităţii” în Ucraina, unde Rusia este acuzată de crime de război, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a avut o primă reacție vineri, după atacul cu rachete asupra clădirilor civile din orașul Vinița. Oficialii ruși susțin că atacul cu rachete asupra orașului ucrainean Vinița a fost legitim. Armata rusă anunţă vineri că a vizat o reuniune a Forţelor aeriene ucrainene, în centrul Viniţei, un oraş ucrainean situate foarte departe de linia frontului, un bombardament sângeros, denunțat de comunitatea internațională, relatează AFP, potrivit News.ro.

UPDATE Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen a condamnat războiul din Ucraina. Yellen crede că invazia rusă este brutală şi nedreaptă. În cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe ai G20 din Bali, secretarul trezoreriei SUA a declarat că oficialii ruşi din finanţe vor suporta consecinţele oribile ale războiului. Yellen nu a ratat momentul să îşi arate public adversitatea faţă de ruşi. După ce la salutat pe ministrul de finanţe al Ucrainei în deschiderea reuniunii, a dat vina exclusiv pe Rusia pentru impactul negativ pe care îl are războiul asupra economiei.

UPDATE Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, susține că nu există pericole directe ca o posibilă operațiune militară să vizeze Republica Moldova. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8, ministrul a specificat că pericolul nu a dispărut, însă s-a redus în comparație cu lunile februarie, martie.

UPDATE Un al doilea val de ruşi migrează în străinătate pentru a fugi de regimul lui Vladimir Putin, în urma războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, relatează CNBC.

UPDATE Uniunea Europeană a ajuns la un acord neangajant cu Azerbaidjanul pentru a importa gaze naturale din această ţară în efortul de a-şi reduce dependenţa de energia rusească, scrie EUobserver.

UPDATE Eliberarea Crimeei, Hersonului şi a teritoriilor ocupate de ruși în sudul Ucrainei este inevitabilă, a afirmat generalul Dmitro Marcenko, din forţele armate ale Ucrainei, conform The Guardian care citează presa ucraineană.

UPDATE Mamele soldaților ruși trimiși pe front în Ucraina "îl urăsc pe Putin", spune o femeie al cărei fiu a murit în război. Ea a povestit că nu a știut ce s-a întâmplat cu fiul ei, cum a ajuns în Ucraina și că a aflat de la un camarad despre moartea lui, scrie BBC. Femeia a criticat invazia Rusiei și a subliniat că toate mamele au aceeași atitudine: "Dacă mamele tuturor soldaților de acolo sau cele care și-au pierdut fiii, dacă s-ar ridica toate, vă puteți imagina cât de mare ar fi acea armată? Și o vor face". 

UPDATE De la începutul invaziei Ucrainei, Rusia a lansat peste 17.300 de atacuri asupra ţintelor civile, în timp ce puţin peste 300 au lovit ţinte militare, a declarat primul adjunct al ministrului de interne ucrainean, Yevhen Yenin, potrivit Ukrinform. „Recent am văzut atacuri asupra ţintelor civile. Am cerut în mod special un raport de sinteză despre câte rachete ruseşti au lovit ţinte militare şi câte au atins ţinte civile”, a spus Yenin. De la momentul declanşării agresiunii au fost 17.314 atacuri asupra ţintelor civile şi puţin peste 300 asupra ţintelor militare”.

UPDATE Peste 1.000 de copii au murit sau au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a raportat biroul procurorului general al ţării, potrivit Ukrinform. În total, cel puţin 352 de copii au fost ucişi până în prezent, în timp ce cel puţin 657 sunt răniţi, pentru un total de 1.009.

UPDATE Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat atacurile ruseşti din centrul Ucrainei soldate cu cel puţin 23 de morți. Uniunea Europeană a denunțat la rândul ei joi noi „atrocităţi” după ce atacurile ruseşti asupra oraşului Viniţa.

UPDATE SUA au declarat joi că nu vor interzice vânzarea de echipamente agricole către Rusia, negând din nou afirmaţiile Moscovei potrivit cărora sancţiunile occidentale - şi nu invadarea Ucrainei - sunt la originea crizei alimentare mondiale, relatează AFP.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că Rușii vor lansa probabil în curând o ofensivă pe scară mai largă și mai hotărâtă de-a lungul liniei Sloviansk-Siversk-Bahmut, dar nu există încă indicii cu privire la cât de curând va începe acest atac sau unde anume se va concentra.

UPDATE Momentul exploziei uneia dintre rachetele rusești care au lovit joi orașul ucrainean Vinița a fost surprins de mai multe camere de supraveghere. Pe imaginile publicate de agenția TPYXA se vede cum oamenii se aruncă la pământ sau o iau la fugă în căutarea unui adăpost.

UPDATE Guvernatorul din Viniţia, Serghii Borzov, a decretat pentru vineri zi de doliu în întreaga regiune, în memoria victimelor atacului cu rachete produs, joi, în centrul oraşului Viniţia.

UPDATE Cotaţiile la grâu şi soia boabe au scăzut joi la bursa de la Chicago după anunţul privind progresele înregistrate cu prilejul negocierilor pentru crearea unui coridor sigur pentru navele care transportă cereale şi oleaginoase din Ucraina, transmit Reuters şi Agerpres.

UPDATE Trupele rusești au lansat un atac gigantic asupra Universității de Construcții Navale din orașul Nikolaev. Conform surselor ucrainene, asupra universității au fost trase 10 rachete de croazieră, care au o capacitate de distrugere uriașă. Se pare că în clădirea universității s-ar fi aflat inclusiv soldați din Garda Națională a Ucrainei. De asemenea, pe timpul nopții au fost lansate mai multe rachete Iskander în zona Harkov, potrivit ȘtiripeSurse.

UPDATE Confruntați cu efectele sancțiunilor occidentale, se constată un al doilea val de migranți ruși în străinătate pentru a fugi de regimul lui Vladimir Putin, relatează CNBC.

UPDATE „Sunt teritorii, localități populate care au fost eliberate. Mă bazez exclusiv pe datele oficiale convenite cu Statul Major. Acestea sunt 44 de localități”, a declarat Dmitro Butrii, șeful interimar al Administrației Militare Regionale Herson.

UPDATE Ministerul ucreainean al Apărării anunță că forțele ruse au pierdut 38000 de militari de la începutul invaziei ordonate de Vladimir Putin.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, a declarat într-un mesaj video că Rusia a demonstrat încă o dată că trebuie să fie recunoscută ca stat terorist, după atacul de la Viniţa, în urma căruia au murit 23 de persoane, scrie Ukrayinska Pravda. 

„Această zi a dovedit încă o dată că Rusia trebuie să fie recunoscută oficial ca stat terorist. Niciun alt stat din lume nu reprezintă o asemenea ameninţare teroristă ca Rusia. Niciun alt stat din lume nu îşi permite să distrugă oraşe paşnice şi oameni cu rachete de croazieră şi artilerie în fiecare zi. În urma unui singur atac cu rachetă asupra oraşului nostru Viniţa 23 de persoane au fost ucise. Trei copii sub zece ani. Şi acesta, din păcate, nu este încă numărul final. Zeci de persoane sunt date dispărute. Printre cei internaţi se numără şi răniţi grav”, a transmis președintele Ucrainei. 

Președintele Ucrainei spune că una din rachete a distrus un centru medical în care se aflau mai mulți oameni. 

„Şi dacă cineva lansa un atac cu rachetă asupra unui centru medical din Dallas sau Dresda, Doamne ferește, cum s-ar numi? Nu s-ar numi terorism? O fată printre morţii de la Viniţa avea patru ani, se numea Liza. Copilul avea patru ani! Mama ei este în stare critică. Teroarea este un virus. Şi dacă unul dintre teroriști rămâne nepedepsit, nu face decât să-i încurajeze pe alţii”, a mai adăugat Zelenski.

Totodată, președintele ucrainean a subliniat că este nevoie și de tribunalul special pentru agresiunea rusă și de un mecanism special de compensare care să direcționeze fondurile statului terorist către cei pe care acesta dorea să-i distrugă, transmite agenția Ukrinform.

În opinia sa, este absolut necesar să se pună în aplicare cât mai curând posibil astfel de restricții împotriva exporturilor rusești de energie, care să nu permită teroriștilor să-și acopere costurile în detrimentul comunității internaționale.

„Și vreau să subliniez: toate acestea sunt necesare nu numai Ucrainei, nu numai cetățenilor noștri, ale căror vieți sunt amenințate de teroarea rusă. Acest lucru este necesar pentru toți, toți cei din lume care prețuiesc măcar puțin viața umană”, a spus Zelenski, adresându-se partenerilor internaționali.

Șeful statului ucrainean a subliniat că ucrainenii sunt recunoscători tuturor celor care îi ajută: fiecărui stat, structuri internaționale, asociații din întreaga lume, business-uri sau fiecărei persoane căreia îi pasă.

Război în Ucraina, ziua 141: Localități din Herson, eliberate. Zelenski cere recunoașterea Rusiei drept stat terorist

Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!

/VIDEO/ Recean critică Procuratura Anticorupție: "Lipsă de personal există și la alte instituții"
/VIDEO/ Recean critică Procuratura Anticorupție: "Lipsă de personal există și la alte instituții"
/VIDEO/ Calculator de pensie în Moldova: Vârstă, indexare și reexaminare. Cine împarte bani bătrânilor
/VIDEO/ Calculator de pensie în Moldova: Vârstă, indexare și reexaminare. Cine împarte bani bătrânilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 994: Atac la Kiev, oferta lui Zelenski și alerta pentru Trump! Expert: 4 țări pot fi țintele lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 994: Atac la Kiev, oferta lui Zelenski și alerta pentru Trump! Expert: 4 țări pot fi țintele lui Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ „Lalele” în prag de iarnă: Cum sună noua piesă lansată de Carla's Dreams
/VIDEO/ „Lalele” în prag de iarnă: Cum sună noua piesă lansată de Carla's Dreams

Trump, primit de Biden la Casa Albă: Președintele SUA în funcție a promis că îl va ajuta pe cel ales în perioada tranziției

missing
13 noiembrie 2024, ora 23:01

Președintele ales al SUA Donald Trump și președintele în funcție Joe Biden s-au întâlnit față în față la Casa Albă. Biden l-a primit cu felicitări pe succesorul lui și a promis că îl va ajuta în perioada tranziției. Întâlnirea șefului de la Casa Albă în funcție cu cel ales este un obicei în SUA după alegeri. Tradiția a fost încălcată totuși de republican în urmă cu patru ani, când a refuzat să îl primească pe Joe Biden la Casa Albă.

Joe Biden şi Donald Trump, aşezaţi pe fotoliile albe şi având în spate un şemineu, au dat mâna, iar preşedintele ales i-a mulţumit locatarului de la Casa Albă pentru primire. 

„Bun venit, bun venit înapoi”, i-a spus Biden lui Trump la începutul întâlnirii lor. 

„Sper să avem o tranziție fără probleme și trebuie să ne asigurăm că aveți tot ce e nevoie, o să discutăm astăzi”, a adăugat el. 

„Mulțumesc foarte mult. Politica este grea și nu este o lume primitoare, dar este o lume bună astăzi. Tranziția va fi fără probleme”, a fost răspunsul lui Biden.

Asaltaţi de întrebările simultane ale presei, care au generat un vacarm, cei doi au zâmbit, după care Donald Trump şi-a luat o mină foarte serioasă. Nu au răspuns la întrebări, iar ziariştii nu au fost lăsaţi decât pentru scurt timp în încăpere, potrivit News.ro și Digi24.  

Întâlnirea şi tonul vocii lor au marcat un contrast destul de puternic cu criticile pe care cei doi şi le-au adresat unul altuia timp de ani de zile. Echipele lor au poziţii extrem de diferite cu privire la politici, de la schimbările climatice, la Rusia şi comerţ.

Biden, în vârstă de 81 de ani, l-a descris pe Trump drept o ameninţare la adresa democraţiei, în timp ce Trump, în vârstă de 78 de ani, l-a descris pe Biden drept incompetent şi corupt. Trump a făcut afirmaţii false de fraudă generalizată după ce a pierdut alegerile din 2020 în faţa lui Biden. 

Donald Trump se află acum la Casa Albă pentru prima dată de când a părăsit funcţia, în ianuarie 2021. Când Joe Biden a câştigat alegerile în 2020, Donald Trump, pe atunci preşedinte, nu l-a primit la Casa Albă, aşa cum se obişnuieşte, pentru a marca tranziţia şi nu a asistat nici la ceremonia de învestitură a succesorului său în funcţie. 

Trump nu a recunoscut înfrângerea suferită în faţa lui Joe Biden în 2020, în timp ce acum Biden l-a sunat să-l felicite după de a câştigat alegerile din 5 noiembrie. În 2021, când a plecat de la Casa Albă, Donald Trump a preferat să-i lase o scrisoare de două pagini lui Biden, pe care a strecurat-o în sertarul biroului prezidenţial. 

Prima-doamnă Jill Biden s-a alăturat preşedintelui Joe Biden pentru a-l saluta pe preşedintele ales Donald Trump miercuri dimineaţă, a declarat un oficial citat de CNN. Jill Biden i-a adresat o invitaţie fostei prime-doamne Melania Trump pentru întâlnirea tradiţională a primelor-doamne, dar Melania Trump a declinat invitaţia, potrivit unor surse care au invocat un angajament programat anterior legat de cartea sa.

Jill Biden, a declarat oficialul Casei Albe, „i-a dat domnului Trump o scrisoare de felicitare scrisă de mână pentru doamna Trump, care exprima, de asemenea, disponibilitatea echipei sale de a ajuta la tranziţie". În 2016, Michelle Obama a găzduit-o pe Melania Trump la Casa Albă când preşedintele de atunci, Barack Obama, l-a invitat pe Trump la doar câteva zile după alegeri. Cei doi bărbaţi s-au întâlnit timp de 90 de minute, iar Obama a numit conversaţia „excelentă”.

Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor avea un program special de muncă în ziua alegerilor din 20 octombrie. /Vin înghețurile în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod galben pentru cinci zile. Mai exact, în perioada 17-21 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, temperatura la suprafața solului va coborî până la ...-4°C. /Atac cu rachete la Nikolaev. O femeie a murit, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Incendiile s-au extins pe câteva sute de metri pătrați.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Calculator de pensie în Moldova: Vârstă, indexare și reexaminare. Cine împarte bani bătrânilor
/VIDEO/ Calculator de pensie în Moldova: Vârstă, indexare și reexaminare. Cine împarte bani bătrânilor
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el
/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.