/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, sat cucerit, planul Moscovei și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

/AUDIO/ Cum șeful IGP i-a cerut celui de la „Fulger” să părăsească funcția: Acesta nu ar fi fost din „echipa lor”

missing
08 februarie 2022, ora 19:30

La sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne anunța în cadrul unei conferințe de presă, că șeful BPDS „Fulger” a fost suspendat din funcție datorită faptului că este parte a unei anchete interne desfășurată de către SPIA, fără a preciza însă care este motivul anchetei. În cadrul aceleiași conferințe de presă s-a anunțat că de când noua conducere a venit la MAI, au fost inițiate peste 170 de anchete de serviciu, iar alți 70 de angajați și conducători au fost sancționați disciplinar. În urma unei cercetări efectuate de Deschide, a ieșit la iveală o răfuială personală a șefului IGP, Iurie Podarilov, cu fostul șef „Fulger”. În fapt, Iurie Podarilov i-ar fi cerut lui Trocin să părăsească funcția, motivând doar că nu ar fi din „echipa lor”. Urmare a demiterii fostului șef „Fulger” a fost numit Ion Bucliș, un prieten apropiat al actualului conducător IGP.

Îa data de 20 septembrie, în timp ce se afla în concediu medical, Cazimir Trocin, șeful BPDS „Fulger” a fost chemat la o discuție cu șeful IGP, Iurie Podarilov. Discuția dintre cei doi a avut loc în biroul șefului IGP, în cadrul căreia, Podarilov deși i-a comunicat că nu are obiecții la persoana lui Trocin, și nici la activitatea acestuia la BPDS „Fulger”, în mod direct i-a cerut să părăsească funcția pentru că „nu ar face parte din echipă”,însă fără a invoca un motiv concret sau vreo abatere.

Tot în cadrul aceleiași discuții, Podarilov a menționat că exact în același mod s-a procedat și cu alți ofițeri din cadrul MAI și anume cu Oleg Pasat, șef-adjunct INI.

Podarilov l-a amenințat deschis pe Trocin că dacă nu va da curs solicitării sale de a pleca din funcție, el va dispune să fie efectuate mai multe controale care, potrivit lui Podarilov, ar urma să-i afecteze pe mai mulți angajați din subordinea lui Trocin. Șeful IGP i-a pus ultimatum ca Trocin să depună cererea de demisie până la sfârșitul aceleiași zile.

Trocin nu a dat curs cererii lui Podarilov, iar a doua zi, 21 septembrie, când șeful BPDS „Fulger” a venit la locul de muncă fiind prima zi de activitate după concediu medical, a fost telefonat de către Eugen Cracan, șef-adjunct al DIE, care i-a comunicat că pe numele său a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru lipsa nemotivată de la muncă în ziua de luni, 20 Septembrie, când acesta de fapt se afla în ultima zi de concediu medical, dar și când a avut convorbirea cu Podarilov.

Trei zile mai târziu, după ce Cracan și-a dat seama de eroarea cu pretinsa anchetă de serviciu pe care ar fi inițiat-o pentru „neprezentarea” la muncă în ultima zi de concediu, adjunctul de la DIE a venit la „BPDS Fulger”, însoțit de psihologul de la IGP, Maria Melnic și a invocat faptul că pe numele lui Trocin a fost inițiată o altă anchetă de serviciu din motiv că în procesul contactelor cu angajații din subordine vociferează anumite interpretări și aprecieri ale unor declarații politice lansate în spațiul mediatic privind majorarea vârstei de pensionare pentru angajații structurilor de forță, dar și pentru că a inițiat un sondaj în rândul angajaților cu scopul de a monitoriza climatul moral-psihologic. 

Cracan a solicitat sa-i fie puse la dispoziție mai multe acte, inclusiv procese-verbale ale ședințelor de lucru, iar Cazimir Trocin i-a sugerat să facă acest lucru în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privirea la organizarea și funcționarea DIE și să adreseze în scris o solicitare, prin intermediul secretariatului IGP.

Din datele obținute de noi, nu a existat o solicitare oficială a lui Cracan, existând însă un raport în adresa lui Podarilov depus în aceeași zi, prin care invocă că:

„În cadrul discuției din biroul lui Trocin, din 24 septembrie, ultimul și-a exprimat refuzul demonstrativ de cooparticipare la atingerea efectului indicat, indicând vehement că nu va permite angajaților din subordine să depună careva declarații. Totodată, Cazimir Trocin a manifestat un comportament ignorant și necooperant, a refuzat prezentarea actelor solicitate, intimidând activitatea mea prin diverse acuzații”.

De altă parte, Maria Melnic, psihologul din cadrul IGP, care a asistat la discuția dintre Trocin și Cracan, în cadrul unor audieri SPIA, cu referire la acea convorbire, neagă cele relatate de Cracan în raport.

„Comisar-șef Cazimir Trocin, la solicitare domnului Evgheni Cracan, a declarat că va oferi suport în examinarea anchetei, doar după ce va parveni în adresa instituției o solicitare oficială. Ulterior, în timpul prezenței mele în biroul de serviciu al comisarului-șef Trocin Cazimir, personal nu am auzit careva acuzații directe, ori intimidări, pronunțate de către ultimul față de Cracan”, a declarat Melnic la SPIA.

Raportul depus de Cracan în adresa lui Iurie Podarilov a stat la baza suspendării din funcție a lui Cazimir Trocin, decizie adusă la cunoștință acestuia la sfârșitul zilei de 6 octombrie, printr-un ordin semnat de Ana Revenco, ministrul MAI.

Eugent Cracan, cel care atunci deținea interimatul funcției de șef interimar al Direcției Inspectare Efectiv, la telefon ne-a comunicat că:

„Angajator în cazul lui Cazimir Trocin este doamna ministru și ancheta de serviciu, dacă ne referim la finele anului care a fost demarată privind nemulțumirile funcționarilor cu referire la atitudinea domnului Trocin, materialele au fost trimise a doua zi în adresa SPIA. Nu pot să spun cu certitudine dacă a doua zi, dar cred că maxim o săptămână. Nu pot să vă spun cu exactitate data când a fost demarată ancheta și când au fost transmise materialele. Pot să vă spun cu certitudine că solicitarea mea a fost aducerea la cunoștință lui domnul Trocin că este demarată anchetă de serviciu pe faptă. I-a fost adusă la cunoștință și totodată s-a solicitat careva materiale ce pot confirma sau infirma cele declarate, atât. La care Dumnealui a solicitat ca să fie făcut-o o interpelare și să fie dat un termen lui în care să se pregătească să dea un răspuns și atât”, a declarat Eugen Cracant.

În cadrul discuției, Cracan a confirmat că Trocin nu i-a refuzat să-i prezinte materialele solicitate, așa cum a menționat el în raportul care a stat la baza suspendării din funcție a șefului BPDS „Fulger”.

„Nu este vorba despre refuzare sau nerefuzare, este vorba despre atitudinea lui care a fost exact atunci când i-au fost aduse la cunoștință prevederile demarării anchetei de serviciu”, a mai adăugat Carcan.

Cazimir Trocin este suspendat din funcție, iar a doua zi, 7 octombrie, tot prin ordinul lui ministrului Ana Revenco, Ion Bucliș este numit comandant interimar al Brigăzii „Fulger”. Mai târziu, mai exact la data de 31 decembrie, când Ana Revenco l-a decorat pe Podarilov cu epoleți de colonel, Ion Bucliș a fost întărit în funcția de șef al BPDS „Fulger”.

Trocin s-a adresat cu o plângere în adresa ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, la data de 28 septembrie, cu referire la acțiunile lui Podarilov din ultima perioadă, invocând hărțuiri, presiuni, în urma discuției din 20 Septembrie.

Revenco, printr-o rezoluție, în aceeași zi a transmis plângerea lui Trocin spre examinare la SPIA. Totodată, Direcția Inspectare Efectiv, prin persoana lui Cracan, a transmis spre examinare la SPIA și așa-zisa ancheta de serviciu cu sondajul psihologic.

În ziua în care a fost numit Bucliș, Vladimir Viscun, șeful SPIA, adresează o interpelare către fostul adjunct a lui Trocin, Victor Tudorovici, prin care solicită în scris eliberarea mai multor acte, inclusiv procesele verbale ale ședințelor de lucru de la BPDS „Fulger”.  

Actele solicitate de Viscun au fost puse la dispoziția SPIA de către Bucliș, o săptămână mai târziu.

La indicația lui Vladimir Viscun, ofițerul SPIA, Victor Vitiuc, în loc să examineze în proceduri separate, plângerea lui Trocin și pretinsa anchetă de serviciu schițată de Cracan, le-a comasat într-un singur material.

Astfel, fiind audiat în cadrul materialului, Podarilov a negat integral discuția pe care a avut-o în biroul său cu Cazimir Trocin.

În declarațiile sale, pe care și le-a asumat sub semnătură, Podarilov susține că:

 „Trocin a fost întrebat cu referire la starea lucrurilor, capacitate de intervenție peransamblu în subdiviziune, perspectivele de dezvoltare în atragerea investițiilor și alte aspecte de ordin organizatoric, astfel comisarul-șref Cazimir Trocin nu a avut careva răspunsuri clare, la întrebările adresate, din care motiv i-a fost înaintată întrebarea despre care atunci ar fi rolul conducătorului în acest caz. Prin urmare Cazimir Trocin, posibil fără a înțelege că întrebările erau adresate dumnealui în calitate de conducător a perceput discuția la personal și a înaintat reproșuri făcând aluzii că persoana sa nu ar fi pe plac conducerii IGP, iar pe final personal a menționat că va anunța pe parcurs zilei poziția despre o posibilă demisie a sa din funcția deținută, ulterior nu a mai revenit cu careva reacții”.

Până la ora actuală, Trocin nu a fost anunțat de către MAI sau SPIA, despre rezultatele și măsurile luate în baza plângerii sale.

Solicitat telefonic, ofițerul SPIA, Victor Vitiuc, cel care a fost mandatat să examineze plângerea lui Trocin, dar și materialele acumulate la DIE, nu a putut oferi multe detalii despre acest caz, ba chiar s-a arătat confuz în legătură cu faptul că majoritatea celor audiați au semnat pentru dare declarații false, dar nu și cei doi șefi de la IGP, Iurie Podarilov și Eugen Cracan.

„Cu referie la darea declarații, în dosarul administrativ, este un blanc special și toate blancurile sunt standarte. Nu-mi amintesc acum să vă răspund exact, dacă așa avea dosarul administrativ. Nu știu, să le văd, poate le-aș da o explicație. Chiar și mie îmi este straniu. Nu-mi amintesc, nu vă pot răspunde. Nu pot să vă dau răspuns, căci dosarul este transmis în instanță”, a susține Vitiuc.

Deși Vitiuc a menționat în procesul-verbal că audierea lui Podarilov a avut loc la IGP, în data de 21 octombrie, nu există nicio dovadă a prezenței acestuia la șeful Poliției. Mai mult ca atât, foaia cu declarațiile lui Podarilov i-ar fi fost expediată lui Vitiuc de către Sergiu Gușîvatii, șef al Secției Nr.2 din cadrul SPIA.

Aici este de mențționat că șeful SPIA, Vladimir Viscun, a figurat în calitate de martor al apărării în dosarul de corupție a actualului șef IGP, Iurie Podarilov.

Revenind la actele solicitate de Viscun, cu referire la ancheta de serviciu a lui Trocin, la 13 octombrie, deja șef  BPDS Fulger, Ion Bucliș, a pus la dispoziția SPIA procesele verbale ale ședinței de lucru de la Fulger, unde a fost abordat subiectul care a stat la baza așa-zisei anchete de serviciu și anume „în procesul contactelor cu angajații din subordine vociferează anumite interpretări și aprecieri ale unor declarații politice lansate în spațiul mediatic privind majorarea vârstei de pensionare pentru angajații structurilor de forță, dar și pentru că a inițiat un sondaj în rândul angajaților cu scopul de a monitoriza climatul moral-psihologic”.

Maria Sturza, ofițer principal al secției Protecția Muncii și Prevenirea Riscurilor Profesionale a DMRU din cadrul BPDS Fulger, i-a raportat lui Trocin că tot mai mulți angajați solicită calcularea vechimii în muncă, dar și că se atestă premise de concedieri masive, în legătură cu informația apărută la știri cu privire la majorarea vârstei de pensionare până la 32 de ani pentru angajații structurilor de forță.

„Comandatul  a solicitat conducătorilor de subdiviziuni menținerea moralului psihologic a efectivului și a nu pune în discuții declarații politice deoarece în MAI nu există astfel de proiect privind majorarea vârstei de pensionare și a dispus ca fiicare să se ocupe de activitatea sa și să nu se implice în politică”, extras din procesul-verbal al ședinței de lucru demarată de Trocin îa data de 21 septembrie.

Chiar dacă, s-a stabilit că motivul pentru care a fost pornită ancheta de serviciu a lui Trocin nu și-a găsit confirmare, ofițerii SPIA au găsit o altă „încălcare gravă” în activitatea lui Trocin.

Conform ordinului de sancționare, semnat de Revenco, fostul șef BPDS „Fulger” este acuzat că nu a anunțat conducerea MAI depsre „problematica devenită cunoscută în legătură cu declarațiile cu privire la majorare vârstei de pensionare”, asta chiar dacă informația se afla în tot spațiul mediatic cu acest subiect, dar și pentru acceptarea tacită a neconformării întrebărilor din sondajul psihologic efectuat în cadrul BPDS „Fulger”.

De altă parte, deja când Ion Bucliș este șef la BPDS „Fulger”, șeful Direcției Managementul Resurselor Umane a IGP, Andrei Zagureanu, emite o circulară în care invocă că conducătorul subdiviziunii MAI va respecta independența profesională a psihologului și dreptul de inițiativă și decizie în exercitarea atribuțiilor funcționale cât și selectarea, alegerea și aplicarea celor mai potrivite metode și tehnici psihologice.

De fapt, prin acest act, Zagureanu confirmă că șeful BPDS „Fulger” nu este în drept să intervină și să coordoneze înrebările pe care le adresează psihologul în cadrul unui sondaj.

Avocatul care reprezintă interesele lui Trocin, Gheorghe Sorici, confirmă ocurența în derulare de aproximativ 4 luni pe numele domnului Cazimir Trocin și anume inițierea unor anchete de serviciu, dar și procese contravenționale și penale cu o celeritate evidentă.

„Ancheta la care faceți referire dvs. a fost pornită la o distanță de 3 zile, după refuzul de a da curs solicitării pretențioase a lui Podarilov și anume impunerea neîntemeiată de a demisiona din funcție. Ancheta respectivă a fost pornită pentru o pretinsă abatere disciplinară, dar s-a soldat cu sancționarea incongruentă pentru cu totul o altă faptă eclectică. Nu se necesită o excogitație pentru a sesiza interesul imund de a pedepsi din voracitate sub orice formă persoana. Mutual, ca urmare a anchetei de serviciu inițiale a fost aplicată sancțiunea disciplinară de mustrare aspră. În mod precoce, în desfășurarea zilei de aducere la cunoștință către clientul meu respectivul ordin de sancționare, congruent i-a fost comunicat un alt ordin de suspendare de la locul de muncă, din motivul inițierii unei noi anchete de serviciu, pentru o pretinsă abatere disciplinară”, susține avocatul.

Potrivit apărătorului, cea de-a doua anchetă de serviciu este faptul că unul din angajații BPDS Fulger beneficia de ceva timp de un program de lucru flexibil, primind anumite ore de practicare a sportului.

„Elucidăm faptul că acest program flexibil a fost decis de către șeful subdiviziunii, șeful nemijlocit a acelui angajat, ci nu de către comandant. Moment cheie în această circumstanță, pentru a limpezi această conjunctură, este faptul că Trocin nici nu cunoștea că respectivul angajat beneficiază de un program flexibil. Atestăm cu deplină amenitate dezacordul în privința faptului că anchetă de serviciu ulterioară a fost dispusă la propunerea domnului Bucliș Ion, care, la acel moment deținea poziția de șef interimar al BPDS Fulger. Cu riscul unei aluzii considerăm că avea un interes sporit de a fi destituit din funcție Trocin și nicidecum cu efect conciliator. Or, în asemenea circumstanțe compromise, funcția de șef al BPDS Fulger avea să îi revină dânsului, predicție devenită realitate ulterior. Cea de a doua anchetă de serviciu s-a soldat cu sancțiunea de retrogradare din funcție”, susține Sorici.

Avocatul mai menționează că pretinde la încălcarea art. 8 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, or, emiterea ordinelor de sancționare au avut un impact asupra dreptului la reputație profesională, la statutul obținut conform Constituției Republicii Moldova, la dreptul de a munci și a fi remunerat pentru munca depusă, la dreptul de a primi remunerația inclusiv în cazul suspendării din funcție, dar și că ambele ordine de sancționare au fost contestate în instanța de judecată.

Amintim că la data 2 noiembrie, aproximativ 50 de angajați ai Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „FULGER” din cadrul IGP al MAI ar fi semnat și expediat o petiție colectivă pe adresa electronică a mai multor redacții, prin care acuză că sunt presați psihologic, își manifestă susținerea față de fostul șef Cazimir Trocin, dar și amenință cu plecări în masă.

A doua zi, în cadrul unui breifing de presă, șeful IGP, Iurie Podarilov, a declarat că au fost organizate și ședințe de lucru cu toți angajații Brigăzii, pentru identificarea posibilelor probleme și confirmarea fie infirmarea informațiilor anonime mediatizate, unde s-a stabilit că angajații nu au raportat careva probleme majore sau presiuni.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
Lumina Sfântă: De ce este important să o păstrezi aprinsă și ce să faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
Lumina Sfântă: De ce este important să o păstrezi aprinsă și ce să faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
/VIDEO/ O catedrală seculară, motiv de dispută între două mitropolii. Ambele declară că e a lor
/VIDEO/ O catedrală seculară, motiv de dispută între două mitropolii. Ambele declară că e a lor
/VIDEO/ Un vulcan continuă să erupă în Islanda, iar lava se extinde tot mai mult: Imagini suprinse cu drona
/VIDEO/ Un vulcan continuă să erupă în Islanda, iar lava se extinde tot mai mult: Imagini suprinse cu drona

Tragedie de Paște: O persoană, găsită moartă, după ce apartamentul a fost cuprins de flăcări

missing
05 mai 2024, ora 16:46

O persoană a murit, din cauza unui incendiu izbucnit pe strada Dumitru Rîșcanu din Chișinău. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), trei echipe de pompieri au luptat cu flăcările aproape jumătate de oră.

Salvatorii au fost sesizați în jurul orei 15:22. Ajunși la fața locului, au stabilit că focul a cuprins balconul unui apartament de la etajul 4. Incendiul a fost stins complet la ora 15:57.

În timpul intervenției, la bucătăria apartamentului a fost găsită o persoană decedată.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore pompierii și salvatorii au intervenit în 74 situații de risc. 

De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram