Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1053: Donald Trump nu mai „rezolvă” războiul în 24 de ore. Reacția Moscovei la avertismentul UE

Felicitări internaționale: Ce ne-au dorit SUA și România cu prilejul celor 31 de ani de independență

missing
foto: chisinau.mae.ro
27 august 2022, ora 18:58

Cetățenii Republicii Moldova au primit felicitări și de peste hotare, cu ocazia Zilei Independenței. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a subliniat că țara noastră este mică, dar cu inimă mare, iar președintele  Klaus Iohannis a scris că România va continua să susțină poporul nostru.

Potrivit lui Blinken, Ziua Independenței din 2022 este semnificativă, deoarece Republica Moldova a arătat că este puternică și rezistentă în contextul războiului din Ucraina, când mii de oameni s-au refugiat în țara noastră.

„În numele Statelor Unite, felicit poporul Republicii Moldova pentru că sărbătorește 31 de ani de independență. Această Zi a Independenței este deosebit de semnificativă, deoarece Moldova își demonstrează puterea și rezistența în primirea și sprijinirea a sute de mii de refugiați forțați să fugă de invazia brutală a Rusiei în Ucraina. Moldova a arătat lumii că este o țară mică, cu o inimă mare”, a declarat secretarul de stat american.

El a reiterat că SUA este alături de Republica Moldova și că va susține reformele democratice ale Guvernului nostru.

„Statele Unite sunt alături de poporul Moldovei în eforturile dumneavoastră de a vă proteja suveranitatea și integritatea teritorială și de a rezista influenței străine din partea actorilor care încearcă să interfereze în integrarea europeană a Moldovei. 

Continuăm să sprijinim reformele democratice ale Guvernului Republicii Moldova și eforturile acestuia de a lupta împotriva corupției și de a construi o economie care să funcționeze pentru toți moldovenii. Statele Unite felicită Republica Moldova pentru progresul și hotărârea sa. Așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm în continuare relația bilaterală, înrădăcinată în valorile noastre democratice comune”, a asigurat Blinken.

Iar președintele României, Klaus Iohannis, a urat „călduroase felicitări” Maiei Sandu și întregului popor moldav.

„România va continua să fie cel mai important susținător al, cetățenilor săi și al integrării sale europene - singura opțiune către un viitor prosper și democratic!”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Republica Moldova marchează sâmbătă 31 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în anul 1991. Ziua Independenței este celebrată anual în data de 27 august. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu președinta țării, Maia Sandu, și cu prim-ministra, Natalia Gavrilița, au participat la manifestările dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova.

Demnitarii au depus flori la Monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” și la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei. Ulterior, au participat la ceremonia festivă cu ocazia Sărbătorii Naţionale Ziua Independenței Republicii Moldova, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

La mulți ani, Republica Moldova! Se împlinesc 31 de ani de la proclamarea Independenței
A felicitat țara într-un mod inedit: Președinta a întrebat cetățenii ce înseamnă Republica Moldova pentru ei

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Oficial! Ziua din care moldovenii cu cetățenie română vor călători fără vize în SUA
/VIDEO/ Oficial! Ziua din care moldovenii cu cetățenie română vor călători fără vize în SUA
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Copila ucisă în accidentul din Bălți a fost înmormântată: Se cere pedeapsă maximă! Starea mamei
/VIDEO/ Copila ucisă în accidentul din Bălți a fost înmormântată: Se cere pedeapsă maximă! Starea mamei

Val de gripă în Europa: Sistemele de sănătate sub presiune

missing
11 ianuarie 2025, ora 16:30

Spitalele din Europa se confruntă cu o perioadă dificilă din cauza creșterii puternice a cazurilor de gripă în urma sărbătorilor de Crăciun. Gripa afectează oameni de toate vârstele, dar cei mai afectați sunt copiii sub 15 ani și cei peste 60 de ani, scrie Euronews Italia, citat de Hotnews.

Pentru a face față numărului tot mai mare de pacienți, multe spitale au înființat unități temporare pentru a reduce presiunea asupra secțiilor de urgență. Pacienții vârstnici prezintă un risc crescut de complicații respiratorii grave.

Dr Jean-Luc Leymarie, un medic generalist francez, și-a exprimat îngrijorarea: „A trecut mult timp de când nu am văzut o epidemie de această amploare”. „Din păcate, majoritatea cazurilor grave sunt persoane nevaccinate”, a spus dr. Olivier Lucidarme, subliniind rolul important al vaccinurilor antigripale.

Creștere rapidă a cazurilor de gripă din Spania

Situația este similară în Spania, unde regiuni precum Catalonia și Valencia sunt deja copleșite de afluxul de cazuri de gripă. Spitalele se pregătesc pentru vârful așteptat săptămâna viitoare, tulpina dominantă în acest sezon fiind gripa B. Chiar dacă unitățile de sănătate nu sunt la fel de aglomerate ca în anii precedenți, lucrătorii din domeniul sănătății se pregătesc pentru orice situaţie.

Măsuri mai severe şi în Ungaria

O creștere a cazurilor de gripă a fost înregistrată și în Ungaria, ceea ce a dus la implementarea unor măsuri de sănătate mai stricte.

La Budapesta, unele clinici au făcut obligatorie utilizarea măștilor și au fost reintroduse interdicții pentru vizitatori, cu scopul de a controla răspândirea virusului. Spitalele din Győr, Vác și Debrecen au urmat şi ele exemplul.

Mai multe decese în România

Nici România nu a fost cruțată. Săptămâna trecută au fost înregistrate peste 4.100 de cazuri, un număr aproape dublu față de cea precedentă. Patru decese au fost legate de complicații de la gripă. Bucureștiul și alte câteva regiuni, inclusiv Cluj și Brașov, au înregistrat cel mai mare număr de cazuri.

Oficialii din domeniul sănătății avertizează asupra unei creșteri suplimentare de cazuri odată cu redeschiderea şcolilor și recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire.

Cu peste 1,1 milioane de vaccinuri antigripale administrate în România numai în acest sezon gripal, medicii subliniază că nu este prea târziu să te protejezi. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, vaccinul cu spray nazal oferă o opțiune fără ace. Imunitatea se dezvoltă în aproximativ două săptămâni.

În timp ce Europa se luptă cu această epidemie sezonieră, experții medicali de pe întreg continent îndeamnă cetățenii să ia măsuri de precauție, inclusiv să se vaccineze, pentru a atenua impactul gripei.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.