Socialiștii din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) inițiază un referendum în Capitală, pentru a decide soarta fostului Stadion Republican. Potrivit lor, terenul nu poate ajunge în proprietatea Ambasadei SUA și numai chișinăuienii au dreptul să decidă ce urmează să se construiască în loc.
„Am venit în susținerea și apărarea acestui teren. Suntem martorii unei decizii ticăloase a regimului Plahotniuc în fustă și guvernarea ticăloasă PAS. Un grup de escroci de la guvernarea PAS vor să continue planurile lui Plahotniuc, să dea acest teren pe nimic, iar aici să apară o zonă interzisă pentru cetățenii Republicii Moldova, cu sârmă ghimpată și camere la fiecare colț. Stadionul Republican trebuie să rămână în proprietatea cetățenilor, iar pe acest spațiu pot fi construite doar obiective culturale și sociale”, a declarat consilierul PSRM în CMC, Dinari Cojocaru.
Socialiștii spun că în locul fostului Stadion Republican poate fi construit un parc, un scuar sau chiar o nouă Filarmonică Națională.
În continuare, urmează să fie constituit un grup de inițiativă care va trebui să colecteze semnături pentru desfășurarea referendumului. Pentru ca acesta să aibă loc este nevoie de semnăturile a cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot din municipiul Chișinău.
TV8 precizează că, terenul fostului Stadion Republican ar urma să ajungă oficial în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii, care intenționează să își construiască aici un sediu nou. Agenția Proprietății Publice a inițiat procedura de vânzare a celor circa 5 ha de pământ al fostului stadion. Terenul va trece, astfel, din proprietate publică în proprietate privată.
Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional, deschis în anul 1952. Însă, în 2006, a fost închis de fosta guvernare comunistă de atunci pentru că nu mai corespundea cerințelor internaționale. Un an mai târziu, la indicația fostului premier, Vasile Tarlev, a și fost demolat. Atunci, Tarlev promitea că, în locul stadionului, va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă, dar și un hotel. Lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început.
Parlamentul a decis în 2018, când la putere erau democrații, să transmită proprietatea Ambasadei americane pentru construcția unui nou sediu terenul de 5 hectare.
Decizia a fost contestată la Curtea Constituțională, care a decis în iulie 2021 să declare inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican în posesia Ambasadei SUA. Potrivit deciziei, terenul revine în proprietatea Stadionului Republican.