Prim-ministrul Dorin Recean susține că autoritățile trebuie să se pregătească de un nou val de fraudare a voturilor, la alegerile parlamentare de anul viitor. Atenționarea vine în contextul evaluării situației din justiție și pregătirii planului de acțiuni privind combaterea corupției politice, solicitat luni de Consiliul Suprem de Securitate. O primă versiune a acestuia va fi prezentată mâine.
„Am lucrat cu echipele și de la Ministerul Justiției, dar am solicitat opinia tuturor ramurilor independente din acest domeniu, mă refer la CSM și CSP pentru ca să ne expunem cum noi să ne pregătim pentru următorul val de fraudare. Nu putem sămergem cu mănușile albe trebuie să schimbăm abordarea. Luptăm cu o grupare criminală organizată sponsorizată din exterior cu sume exorbitante, aproape 2 la sută din PIB-ul Republicii Moldova”.
Recean a precizat că discută cu Consiliul Superior al Procurorilor despre schimbările care trebuie făcute în Justiție și nemijlocit la Procuratura Anticorupție. Potrivit lui, instituția are probleme serioase la capitolul management.
„Este important în orice domeniu leadership-ul, capacitatea de management. Odată ce s-au întreprins măsurile de urmărire penală la fel este important să lucreze procurorii, judecătorii ca aceste dosare să aibă finalitate. Noi avem toată această problemă mare pentru că vreo 15-20 de oameni nu stau la închisoare”.
Recean a mai spus că explicațiile Procuraturii Anticorupție cu privire la sediu și lipsa acută de personal nu justifică lipsa rezultatelor.
„Niciodată nu cred că să lupți eficient cu corupția, cu crima, depinde de fotoliul și clădirea în care stai. Absolut niciodată asta nu trebuie să fie o scuză sau un impediment sau o constrângere pentru ca un procuror curajos, un judecător curajos să-și facă meseria. Este o lipsă acută nu doar la Procuratura Anticorupție, există această lipsă de personal și la Ministerul de Interne, și la judecătorii, și la alte instituții, aici intervine rolul managerului să se asigure că indiferent de constrângeri, te focusezi, te concentrezi pe lucrurile prioritare”.
Am solicitat o reacție de Procuratura Anticorupție, dar instituția ne-a răspuns că își rezervă dreptul să nu comenteze.
Menționăm că, la începutul acestei săptămâni a fost convocat Consiliul Suprem de Securitate la care s-a discutat despre corupția politică. Ulterior, șefa statului, Maia Sandu, a solicitat Guvernului și Parlamentului să vină în termen de zece zile cu un plan concret de modificare a legislației și contracarare a acestui fenomen. Sandu a sugerat și anumite schimbări la Procuratura Anticorupție, declarând că în activitatea instituției s-a înregistrat un eșec total. Procuratura Anticorupție nu a negat constatările, dar a dat vina pe multiple lipsuri, cum ar fi un sediu corespunzător și deficitul acut de cadre.