Ziua Internațională a Păcii, pe timp de război. Așa este sărbătorită Pacea, în acest an. Oamenii spun că ține de datoria guvernelor, dar și de fiecare cetățean în parte posibilitatea de a readuce pacea în lume, pentru că toți copiii au dreptul să crească în liniște și siguranță. Acest mesaj a fost transmis și de elevii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Capitală, care au cântat, s-au felicitat reciproc, au copt hulubași și au vociferat cea mai mare dorință a lor, dar și a întregii omeniri: „Să fie pace în lume!”. Ziua Mondială a Păcii, a fost sărbătorită și la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu, unde viitorii medici au dansat pentru pace.
La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău, Ziua Păcii se sărbătorește al 5-lea an consecutiv. Profesorii consideră că astfel de manifestări sensibilizează și cultivă la copii dragostea de țară și de aproapele său. Îmbrăcați în alb, elevii și dascălii lor și-au împărțit între ei hulubi de pace, pe care, aseară, i-au copt împreună. Apoi, au cântat și s-au felicitat reciproc. Mai apoi, au ieșit în fața școlii, unde au format o inimă vie, au scris cuvântul „PACE” și au transmis cel mai important mesaj al lor.
Chiar dacă sunt încă mici, au reușit să ne explice cât de important este ca în lume toți copiii să trăiască în pace. Întrebați ce semnifică această zi pentru ei, ne-au oferit cele mai sincere răspunsuri:
„Pentru mine, Ziua Păcii este ca o mângâiere pentru inima mea și inima oamenilor. Pacea, de asemenea, aduce zâmbetul pe buze tuturor”.
„- Ziua în care se vor opri toate războaiele, în care niciun popor nu se va mai pune mai presus de altul și toți ne vom simți în bună înțelegere și pace.
- Ce știi tu despre război?
- Că au de suferit mulți oameni, care nu ar trebui să sufere, mulți copii, multe mame, mulți părinți ce nu ar trebui să vadă aceste groaznice lucruri”.
Directorul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Capitală, Daniela Vacarciuc, susține că este deja o tradiție ca, în ajun, elevii împreună cu profesorii să coacă hulubi, deoarece anume porumbelul este simbolul Păcii:
„Sunt sigură că toate instituțiile din republică s-au organizat în diverse activități, pentru a ne exprima solidaritatea în menținerea celei mai frumoase virtuți de la lupta lui Kain și Abel încoace, dorința de a trăi în pace”.
Potrivit profesorilor, în fiecare an, ei încearcă să inventeze ceva nou pentru elevi. De obicei, copiii sunt foarte receptivi și se angajează ușor în astfel de activități:
„Ei mi-au dat mie astăzi o lecție. În momentul în care recitau, cu atâta plăcere... și vorbeau despre pace”.
Iar oamenii pe care i-am întâlnit, astăzi, pe străzile capitalei, ne-au spus că nimic mai scump decât pacea nu există pe pământ:
„Tot ce e mai bun pe lume, intră în pace. Eu aș vrea să fie liniște, pace și cer senin, mai mult nu vreau nimic”.
„Noi avem tot dreptul la speranță și vreau ca măcar ziua de azi să ne calmeze, să fim împliniți sufletește”
„Eu vrea ca și în Moldova să fie pace, și peste tot în lume să fie pace”.
Ziua Internațională a Păcii a fost marcată, astăzi, și la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, unde studenții, prin dans, au transmis mesaje de pace.
Iar Organizația Națiunilor Unite îndeamnă toate națiunile și toți oamenii de pe pământ să solicite încetarea ostilităților și să celebreze această zi prin manifestații educative și de conștientizare publică a problemelor legate de pace.