Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

social

/VIDEO/ „Drumul de fier” al lui Voronin amenință casele din Văleni: O grădină s-a rupt în două

27 septembrie 2022, ora 08:52

Necaz la Văleni, sat situat în sudul țării, pe malul râului Prut și chiar lângă calea ferată ce duce spre Portul Giurgiulești. În decurs de două luni, jumătate din grădinile lor, cu tot cu zarzavaturi și construcții, s-au prăbușit, ducându-se în jos cu câțiva metri, din cauza alunecărilor de teren, se arată într-un reportaj al proiectului „Moldova gândește” de la TV8.

Acestea, la rândul lor, ar fi fost provocate de circulația intensă a trenurilor, cred sătenii. Dacă înainte trecea un marfar pe zi, în ultima perioadă numărul lor era de 6 ori mai mare. Oamenii spun că imediat ce a apărut prima fisură, au înțeles că nu e din cauza secetei. Au început să alerteze autoritățile, dar inevitabilul s-a produs, iar grădinile nu au mai putut fi salvate. 

Acum, se uită cu îngrijorare la fiecare bucată de pământ ca să se asigure că nu am mai apărut crăpături noi. Deocamdată, procesul s-a oprit, la fel și circulația trenurilor. 

Tronsonul feroviar are o istorie lungă și începe din 2008, fiind inaugurat chiar de Vladimir Voronin, pe atunci președintele țării. Statul a cheltuit peste jumătate de miliard de lei, iar Curtea de Conturi a constat o mulțime de abateri.

Un beneficiar al lucrărilor ar fi fost chiar fiul fostului lider comunist. I-am adresat această întrebare lui Voronin:

„- Iată aici e toată problema.
 - Zâmbiți, văd că. Sau de frică?
 - Eu am crescut aici.
 - Aici era tot la nivelul acesta”.

Grădina lui Savelie Zgherea s-a rupt în două. O jumătate - partea de lângă casă - a rămas acolo unde și era până la alunecări, iar cealaltă jumătate, mai aproape de calea ferată, s-a lăsat în jos:

„- Aici înălțimea este de 60-70 de metri, adâncime.
  - S-a lăsat brusc?
  - Asta în decurs de două luni de zile maximum”.

„Eu de la prima crăpătură am observat fisura asta, am înțeles că nu este a secetă. Aici este o problemă că se lasă pământul”.

În acest loc, familia creștea zarzavaturi și avea câteva acareturi. Și tot de aici admirau Prutul:

„Am avut foișor, am avut duș... Multe. Le-am scos. Iată stau toate împrăștiate. Le-am scos încoace”.

Bărbatul crede că alunecările au fost provocate de circulația mai intensă a trenurilor. Înainte, spune Savelie, marfarele treceau rar și nici nu erau foarte încărcate:

„Părinții noștri au trăit aici, nu a fost problema aceasta absolut deloc. De când s-a început cu Calea Ferată, cursul acesta intens, s-a produs ce s-a produs”.

„Nu se circula așa. Trecea trenul foarte rar. Încărcătura era de maxim 10 vagoane. Trecea o dată pe zi. Acum însă 5-6 ori trec pe zi - 30-40 de vagoane încărcate”.

„Pe marginea Prutului, mai mult ca precis, sunt o mulțime de izvoare. Atât timp cât a mers trenul, aceste izvoare au vibrat”.

„Când s-a stopat, de pe data de 22 august circulația la tren, iată și pământul s-a stopat. Nu s-a mai dus de atunci”.

Grădina sa, dar și a altor vecini ar fi ajuns în Prut:

„Noi am fost pe marginea Prutului și ne-am uitat, să vedeți real, tot pământul acesta care s-a lăsat este în Prut. La mijlocul Prutului se vede fundul”.

„Uitați-vă în Prut ce se petrece. Acolo era foarte adânc. Acum se vede fundul”.

Vecinul său din dreapta, Gheorghe Mumjiev, ne cheamă și el să-i vedem grădina pe jumătate surpată:

„Eu am 65 de ani, dar așa ceva nu am văzut. De ce? Cred că din cauza liniei de cale ferată”.

„- Aici țineam oile, le-am mutat de aici. Era drept aici, așa era. Aici aveam un pat.
 - Vă odihneați?
 -Ședeam, d-apoi aici era masa”.

„Aici era drept, tot așa. Acolo a rămas cum este. Dar aici a lunecat în jos”.

„Uite acum crapă de aici și se duce înăuntru. Uite încoace ce e. Șpalera cu tot cu butuc”.

Bărbații au săpat, în pământ, câteva trepte că să poată coborî și urca ori de câte ori vor să-și vadă pământurile avariate:

„- Ți le-a apucat, băi.
 - Erau folosite pentru cărare?
 - Da, da”.

Pe tronsonul feroviar din satul Văleni câțiva muncitori scoteau traversele de lemn putrede. Nu au vrut să fie filmați, așa că le vom proteja identitatea:

„- De mult timp erau așa putrezite?
 - Nu, ele nu sunt toate putrede la rând.
 - Mă uit că toate sunt putrede.
 - Păi, pentru că pe astea le-am adunat. Cele bune au fost luate.
 - Au fost și bune?
 - Da, nu au fost la rând.
 - Asta de la apă?
 - Și de la apă, și de la calitate”.

Istoria acestei căi ferate, din sudul țării, a început în vara anului 2007, atunci când guvernarea comunistă de atunci, în frunte cu Vladimir Voronin, a decis să acorde construcției o importanță majoră, care să asigure securitatea economică a țării. Pentru a putea construi, o mulțime de săteni, din circa 10 localități din Lunca Prutului au trebuit să-și vândă pământurile. Mătușa Ecaterina este unul dintre ei.

„ - Până dincolo de calea ferată era pământul. Ni l-o luat până aici. Nu am mai zis nimic. Statul este stat, trebuie să dăm. Ca să se dezvolte... Ne-au dat atunci câte 2500, câți ari sunt, nu știm.
 - Pe vremea ceea, vă amintiți cât era: 2007, 2008?
 - Nu mai țin minte, dragă”.

Pensionara spune că, pe timpuri, aici era o râpă mare. Groapa a fost acoperită, pentru a putea monta șinele și traversele:

„Nu prea ne-am bucurat, de parcă s-a stricat toată priveliștea. Tare mai treceau încărcate trenurile. Aici unde s-a dărâmat a fost o râpă mare, când cu bătrânii noștri. Calea ferată pe izvor a fost așezată. Au pus pavaj, dar de la o vreme a început să se lase”.

Își amintește de graba cu care a fost construit tronsonul și Silvia Știrbeț, care, în 2007, câștigase primul ei mandat de primar.

„- Acest proiect, implementat de Guvernul Voronin, pe calea noastră ferată a fost construit în maximum 6 luni. Urmau alegerile din 2009 și trebuia făcută calea ferată în Lunca Prutului.
 - Era o urgență electorală?
 - Da, era o urgență electorală. Și așa și s-a întâmplat. Pentru că, din acel buget care trebuia să fie de 800 de milioane, am înțeles că 150 de milioane, acum spun proiectanții, acum spun cei de la Calea Ferată, că 150 de milioane așa și nu au fost alocate pentru proiectul dat”, a declarat primarul satului Văleni, Cahul, Silvia Știrbeț.

La inaugurarea venise personal Vladimir Voronin, care a bătut ultimul cui cu mare fast.

A fost la inaugurare, cu colinele pline de steaguri roșii, pe aici pe la Slobozia Mare și unde a bătut cuiul acesta de paradă în șina căii ferate.

Au fost atunci toți miniștrii, factori de decizie de la Calea Ferată, a fost o adevărată paradă de demnitari pe aici, când s-a dat în exploatare calea ferată, dar uitați că peste ani...

Alunecările au afectat în jur de 20 de gospodării, spune doamna primar. Mingea se află acum în terenul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei”, care a comandat o expertiză geologică, prin care va fi evaluată situația și, mai apoi, vor fi identificate soluțiile. Studiul ar putea fi gata în prima parte din luna octombrie.

„Circulația trenurilor a fost sistată, nu va fi reluată până când nu vor fi găsite soluții robuste, în ce privește problemele comunităților locale vom ști când va fi gata expertiza. Trebuie să înțelegem că dezvoltarea portului Giurgiulești este în beneficiul tuturor. Portul ajunge la 2 milioane de tone anual. Este in interesul portului, dar și a Căii Ferate ca transportarea mărfii să fie pe feroviar”, a menționat directorul general, ÎS „Calea Ferată a Moldovei”, Oleg Tofilat.

După sistarea circulației feroviare în Lunca Prutului, trenurile marfare au fost direcționate pe un alt traseu.

„Imediat au anunțat toți agenții economici care operează”.

„Această comisie este compusă din specialiști de la Apele Moldovei și de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului”, a vorbit purtătorul de cuvânt, Ministerul Mediului, Vlad Madan.

Potrivit publicației Mold-Street, un audit al Curții de Conturi a constatat o serie de încălcări la construcția tronsonului de cale ferată. Controlorii au depistat că au fost incluse costuri neargumentate de 107 milioane de lei, iar cheltuielile exagerate au fost estimate la 67 de milioane de lei. Printre principalii beneficiari ai construcției ar fi fost Oleg Voronin, feciorul ex-președintelui comunist, compania căruia ar fi efectuat o parte din lucrări. L-am căutat pe fostul președinte, în prezent deputat, la Parlament. Când ne-a auzit prima dată întrebarea, a încercat să ne evite.

L-am abordat repetat, cu aceleași întrebări. A negat neregulile și implicarea fiului său, în acele lucrări.

„- Au fost delapidări de fonduri, că fiul dvs a fost unul dintre beneficiari...
 - Nu este adevărat. Lăsați această afacere.
 - Un raport al Curții de Conturi a arătat...
 - Lăsați raportul. Acolo nu putea să fie construită fără proiect, fără expertiză.
 - Acolo sunt acum alunecări masive...
 - Toată Moldova e catastrofă”.

În total, alunecările de teren au afectat circa 350 de metri de cale ferată pe segmentul Colibaș-Giurgiulești. Deocamdată, nu este clar când și cât vor costa lucrările de reabilitare.

O cale ferată, construită cu abateri și inaugurată personal de Vladimir Voronin, în 2008, este acum un adevărat pericol pentru zeci de săteni din Lunca Prutului. Grădinile oamenilor se prăbușesc văzând cu ochii, iar pământul acoperă râul.

/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac

Bulgaria a donat cinci autobuze pentru comunitatea bulgară din R. Moldova: În ce localități vor ajunge unitățile de transport

missing
Foto simbol
21 noiembrie 2024, ora 22:50

Administrația publică locală a orașului Varna, Bulgaria, a donat cinci autobuze pentru comunitatea bulgară din Republica Moldova. Proiectul de lege care va permite, prin derogare de la prevederile Codului fiscal, importul autobuzelor, cu scutirea de taxe, a fost adoptat de Parlament.

Unitățile de transport vor fi predate Asociației Obștești „Comunitatea bulgară din Republica Moldova” și, ulterior, vor fi transferate în localitățile unde locuiesc predominant etnici bulgari. Este vorba despre Consiliul Raional Taraclia și primăriile localităților Valea Perjei, Corten și Parcani. 

Autobuzele vor fi folosite pentru transportarea elevilor, precum și a localnicilor la diferite evenimente culturale, sociale și sportive.

Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.