Adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov, rămâne în cadrul structurii Procuraturii Generale. Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) a decis să amâne examinarea într-o altă ședință a solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, de a-l elibera din funcție.
Ultimul a invocat faptul că Ruslan Popov ar fi trebuit să depună cerere pentru angajare într-o altă funcție vacantă din cadrul Procuraturii, după suspendarea din funcție a procurorului general, Alexandru Stoianoglu, la 5 octombrie 2021.
„Prin ordinul procurorului general din 6 decembrie 2019, Ruslan Popov a fost numit în calitate de adjunct al procurorului general, la 5 octombrie 2021, pe numele procurorului general Stoianoglu a fost pornită urmărirea penală, după care a fost suspendat din funcție. În acest caz, mandatul adjuncților s-a suspendat automat ca efect al legii. De atunci și până acum, lui nu-i este atribuită nicio funcție în cadrul procuraturii”, a raportat procurorul general interimar Dumitru Robu.
Potrivit lui Robu, Popov ar fi trebuit, să depună o cerere pentru a solicita să fie transferat într-o altă funcție vacantă, ceea ce nu a făcut Popov, respectiv, a cerut încetarea raporturilor sale de muncă cu PG.
La rândul său, procurorul suspendat Ruslan Popov a considerat că această interpretare este ilegală. El a menționat că nici nu avea cum să depună o asemenea cerere având în vedere faptul că, din octombrie anul trecut și până în prezent, s-a aflat sub măsuri preventive.
„Modul în care este abordată și interpretată legea în raport cu mine este incorectă. Mă aflu sub măsură preventivă. În mod normal angajatorul ar fi trebuit să invite procurorul și să propună funcții vacante. Însă, eu nu puteam să purced la activitate pentru că eram sub măsură preventivă”, a spus Popov în fața membrilor CSP.
Mai mult, Popov consideră că nu există temei legal pentru a fi transferat într-o altă funcție întrucât, așa cum a fost suspendat din funcție procurorul Stoianuglu, automat au fost suspendați din funcție și adjuncții săi. Respectiv, așa cum poate fi restabilit Stoianoglu, pot fi restabiliți și adjuncții săi.
”Pentru că procuror general nou nu există, este procuror general interimar, care ar putea să aibă adjuncți interimari. Este o normă legală logică. Dacă procurorul interimar consideră altfel nu mă supăr pe el, dacă așa consideră și CSP, aprobați o decizie, o să vedem ce o să zică instanța de judecată. Sau ați pus cruce, deja, pe Stoianoglu?”, a declarat adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov.
Fiind întrebat dacă ar accepta, la moment, o altă funcție propusă de angajator, Popov a spus că o să accepte orice funcție „doar ca să nu existe temei pentru eliberare”.
„Presupunem că eu o să accept orice funcție, cred că și aici o să fie un joc - la Basarabească, Drochia - dar asta nu înseamnă că eu nu o să contest hotărârea, pentru că o consider ilegală. O să accept doar ca să nu aveți temei să mă eliberați din funcție”, a spus Popov.
Membrii CSP au decis să ia o pauză pentru a examina în detalii toate aspectele și a-i oferi timp lui Popov să aleagă o eventuală funcție în care ar putea să fie transferat.
Din octombrie până în prezent, Popov a fost în arest preventiv, arest la domiciliu, iar acum este sub control judiciar.
TV8 reamintește că adjunctul procurorului general, suspendat din funcție, Ruslan Popov, a fost reținut în luna octombrie anul trecut după ce procurorii și mascații de la SIS au efectuat la el acasă, dar și la sediul PG mai multe percheziții. Popov este suspectat de îmbogățire ilicită. Anterior, Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o serie de anchete despre averea și presupusele afaceri camuflate ale lui Ruslan Popov. Reporterii au scris despre afacerea din agricultură a procurorului, înregistrată pe numele tatălui său, un frigider pentru păstrarea fructelor, locuința și mașinile sale de lux.