Odată cu scumpirea gazului s-au intensificat tăierile ilegale de copaci. Fărădelegile se întâmplă din cauza numărului mult prea mic de inspectori, spune ministra Mediului. În toată țara, ar fi în jur de 200 de oameni. În aceste condiții, oricine poate fura ca în codru, adică fără frică de pedeapsă.
În parcul din Orhei ar fi fost tăiați în jur de 40 de copaci, iar paguba totală ar fi în jur de un milion de lei.
„Avem o constrângerea foarte mare de inspectori. Cam 200 de inspectori în toată țara. Resurse naturale sunt...”
În aceste condiții, expresia emblematică, se fură ca în codru, este actuală ca niciodată. Totuși, multe defrișări ar fi autorizate, spune ministra Mediului, care susține a schimbat modalitatea de eliberare a autorizațiilor de tăiere a copacilor, pentru a le descoperi mai ușor pe cele cu încălcare de lege.
Săptămâna trecută, TV8 a difuzat un reportaj despre tăierea stejarilor din specia Gorun de 100 de ani din Parcul Național Orhei. Responsabilii de-acolo ne-au declarat că arborii ar fi fost defrișați cu încălcarea legii, și fără ca ei să cunoască, în timp ce, angajații de la Întreprinderea Silvică Orhei susțin că totul ar fi fost perfect legal și că defrișările au fost autorizate, fără a ne spune clar de ce și la ce a fost folosit lemnul.
Iuliana Cantaragiu ne-a promis să investigheze cazul.
În parcul din Orhei ar fi fost tăiați în jur de 40 de copaci, iar paguba totală ar fi în jur de un milion de lei.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md