Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele experimentale ale lui Putin

/VIDEO/ Trăiesc și continuă să muncească...printre ruine. Drama locuitorilor din Harkov: „Nu fugim nicăieri...încotro s-o apucăm”

missing
10 august 2022, ora 12:56

Locuitorii din Harkov, unul dintre orașele ucrainene greu încercate de războiul pornit în 24 februarie de Federația Rusă, încearcă să își continue cursul obișnuit al vieții...atât cât se poate. Chiar dacă puține dintre clădirile din Harkov nu au fost atinse până acum de bombardamente, majoritatea fiind ruinate, mulți dintre locuitori au ales să nu își părăsească orașul. „Nu fugim nicăieri. Stăm în Harkov-ul nostru”, mărturisește Victoria, o localnică, care are și o tarabă la piață.

Înainte de război, afacerea cu haine a Victoriei mergea ca pe roate. În urma unuia dintre numeroasele bombardamente însă, buticul i-a luat foc, iar jumătate din marfă i-a fost distrusă. În ciuda faptului că exploziile nu contenesc, iar stresul este în continuare mare, femeia nu se lasă bătută și continuă să vină zi de zi la piața distrusă și ea practic în totalitate. 

„Trebuie să muncim, încotro s-o apucăm?”, spune Victoria.

Olga deținea trei buticuri în aceeași piață. Acum a rămas doar cu unul. Deși este zilnic la piață, cumpărătorii, chinuiți de grija războiului, sunt prea puțini. 

„Vindem jucării pentru copii...se cumpără puțin, dar se cumpără”, povestește femeia. 

Olga mărturisește cu groază că în perioada în care bombardamentele erau extrem de intense, și-a luat familia și s-a refugiat la niște cunoștințe. Acum, spune femeia, în Harkov este mult mai multă liniște decât acum câteva luni. Chiar și așa, Olga le sugerează localnicilor care au plecat să nu se întoarcă deocamdată.

„Cine are copii, cui îi este frică, deocamdată, nu trebuie să vă întoarceți. Da, acum e mai liniște față de cum era primele zile, dar nu într-atât încât să poți spune că totul e bine. Dacă e posibil, mai bine nu reveniți”, spune femeia, care recunoaște că după atâtea luni de război, oarecum s-a obișnuit cu exploziile.

Alți localnici încearcă între timp să își reconstruiască casele distruse de rachete. 

„ (nr: rușii) Au venit și ne-au ajutat se numește asta”, spune supărat dar totuși plin de speranță un bărbat.

De la începutul războiului, Harkov este în mod constant supus bombardamentelor cu rachete și artilerie. cum rezistă pe timp de război oamenii din Harkov veți afla în documentarul „Pe urmele războiului”, pe care îl realizează în prezent colegii noștri, jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, autorii seriei „Dincolo de Nistru”, difuzată pe TV8. 

Imagini din orașul Harkov, după 5 luni de război. Viorica Tătaru: „Străzile sunt pustii, iar noaptea se aud explozii”
Jurnaliștii TV8 Viorica Tătaru și Andrei Captarenco merg din nou în Ucraina: Vor filma un documentar despre război

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/VIDEO/ Start sesiunilor foto de Crăciun! La cât se ridică prețul unei ore într-un decor de poveste
/VIDEO/ Start sesiunilor foto de Crăciun! La cât se ridică prețul unei ore într-un decor de poveste
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Moldovenii cu cetățenie română, prezenți în număr mare la urne: „Fiecare vot este important”
/VIDEO/ Moldovenii cu cetățenie română, prezenți în număr mare la urne: „Fiecare vot este important”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ „Toată lumea a avut tendința să mă calce”: Luciana Spînu, amintiri dureroase din trecut și hate-ul din mediul online
/VIDEO/ „Toată lumea a avut tendința să mă calce”: Luciana Spînu, amintiri dureroase din trecut și hate-ul din mediul online

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 415: Atac la ambasadă și bilanț tragic în Beirut. Rabin cu cetățenia Moldovei, găsit mort

24 noiembrie 2024, ora 12:26

Rabinul Țvi Kogan, cu cetățenie dublă, israeliană și moldovenească, dat dispărut pe 21 noiembrie în Emiratele Arabe Unite, a fost găsit decedat. Această informație a fost publicată de The Times of Israel, care citează o declarație comună a biroului prim-ministrului Israelului și a Ministerului Afacerilor Externe. Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău au declarat că au fost informați, prin canale diplomatice, despre acest caz.

În această noapte, un bărbat a fost împuşcat mortal şi trei poliţişti au fost răniţi în urma unui schimb de focuri în apropierea ambasadei israeliene din Amman, Iordania, în timp ce bilanțul victimelor în urma atacului israelian de sâmbătă asupra Beirutului, s-a soldat cu 11 morţi şi 63 de răniţi.

UPDATE Rabinul Țvi Kogan, cu cetățenie dublă, israeliană și moldovenească, dat dispărut pe 21 noiembrie în Emiratele Arabe Unite, a fost găsit decedat. Această informație a fost publicată de The Times of Israel, care citează o declarație comună a biroului prim-ministrului Israelului și a Ministerului Afacerilor Externe. Autoritățile din Israel au declarat că Kogan a fost ucis. În declarația lor, au numit acest act „un act de terorism josnic și antisemit” și au promis că vor folosi toate mijloacele disponibile pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției. Autoritățile din Emiratele Arabe Unite, țară în care a fost găsit mort rabinul, nu au comentat încă declarația Israelului. Țvi Kogan era reprezentantul mișcării religioase evreiești „Habad” din Abu Dhabi încă din perioada când Israelul a normalizat relațiile cu Emiratele Arabe Unite la sfârșitul anului 2020. Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău au declarat că au fost informați, prin canale diplomatice, despre cazul cetățeanului Zvi Kogan și că prin intermediul Ambasadei de la  Abu Dhabi, sunt în contact permanent cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite pentru clarificarea circumstanțelor acestui caz.

foto: The Times of Israel

UPDATE Un bărbat a fost împuşcat mortal şi trei poliţişti au fost răniţi în urma unui schimb de focuri în apropierea ambasadei israeliene din Amman, Iordania, au declarat, duminică, o sursă de securitate şi presa oficială, relatează News.ro. Un bărbat înarmat a tras asupra unei patrule de poliţie în cartierul Rabiah, unde se află ambasada Israelului, a relatat agenţia de presă Petra, citând securitatea publică. Bărbatul a fost împuşcat mortal de poliţie şi o anchetă este în curs de desfăşurare.

video: x/BrunellaCapitan

UPDATE Atacul aerian israelian care a vizat o zonă rezidenţială din capitala Beirut sâmbătă dimineaţă s-a soldat cu 11 morţi şi 63 de răniţi, a anunţat Ministerul libanez al Sănătăţii, relatează AFP, citat de Agerpres. Ministerul a precizat într-un comunicat că bilanţul definitiv va fi stabilit „după analizele ADN ale rămăşiţelor umane găsite la faţa locului". Un bilanţ anterior anunţase patru decese. Contactată în legătură cu loviturile asupra Basta, armata israeliană nu dorit să ofere o reacţie.

video: yt/Guardian News

UPDATE Hamas a anunţat că o ostatică a murit după ce zona în care se afla a fost atacată de Forţele de Apărare ale Israelului, transmite News.ro. Armata israeliană a reacţionat precizând că analizează imaginile care ar arăta incidentul şi că, în acest stadiu, „nu poate confirma sau infirma" situaţia.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 414: Israelul a lovit o clădire din Beirut. Reacția lui Trump la decizia CPI în cazul Netanyahu
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 413: „Decizie antisemită”, reacția lui Biden și UE. Netanyahu: „Nu vom ceda presiunii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.