Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

Război în Ucraina, ziua 234: Nunți urgente, carnagiu la Belgorod, iar Musk s-ar fi răzgândit. Germania acuză un război hibrid

missing
15 octombrie 2022, ora 21:55

Războiul declanșat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 234. SUA vor trimite un nou ajutor de milioane Kievului, Franța a livrat lansatoare de rachete, iar un vicecancelar german l-a criticat dur pe liderul de la Kremlin pentru invazia sa, care a generat un pericol inclusiv pentru cetățenii ruși. Rusia a continuat atacurile asupra oraşelor ucrainene în timpul nopţii. Atacuri puternice cu rachete au fost semnalate asupra oraşelor ucrainene, în regiunile Zaporojie, Nikopol şi Kiev.

UPDATE Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că "doi cetățeni dintr-o țară CSI au comis un atac terorist pe un poligon din Belgorod". Oficialii anunță 11 morți și 15 răniți.

UPDATE Atac mortal la Belgorod. Orașul din Rusia aflat la câțiva kilometri de frontieră cu Ucraina a fost scena unui carnagiu. Mai exact, potrivit presei ruse, trei militari au deschis focul într-o unitate militară. Datele preliminare arată că sunt 22 de morți și 16 răniți. Doi atacatori au fost uciși pe loc, iar al treilea ar fi reușit sa fugă. 

UPDATE Gazprom a convenit cu reprezentanţii Turciei să poarte în regim de urgenţă un dialog cu privire la direcționarea, prin Turkish Stream, a livrărilor de gaze care erau livrate prin conducta Nord Stream, a anunțat în direct la Pervîi Kanal, preşedintele companiei Aleksei Miller.

UPDATE Elon Musk a declarat sâmbătă că SpaceX va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, la o zi după ce acesta a spus că nu își mai permite să facă acest lucru „la nesfârșit” , potrivit Reuters. ”La naiba cu asta… chiar dacă Starlink încă pierde bani și alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm gratuit guvernul  Ucrainei”, a postat Musk pe Twitter. Reuters notează că nu este clar dacă Elon Musk vorbește serios sau este sarcastic.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă, 15 octombrie, că bilanțul rușilor uciși în război se apropie de 65.000.

UPDATE Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, a anunțat, vineri, că unitățile de artilerie autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 reparate în țara sa se întorc deja în Ucraina.

UPDATE Potrivit unui sondaj al centrului de cercetare britanic YouGov-Cambridge, care a evaluat opinia publică în 25 dintre cele mai importante țări membre NATO în perioada 24 august-22 septembrie, în Occident există un sprijin puternic pentru întărirea și extinderea sancțiunilor militare și economice împotriva Moscovei, în ciuda crizei energetice și a creșterii costurilor de trai, notează The Guardian.

UPDATE Locuitorii capitalei Ucrainei au fost rugați să micșoreze consumul de energie electrică cu cel puțin 40 la sută. Situația a devenit critică, după ce rachetele rusești au lovit mai multe puncte strategice ale infrastructurii energetice.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a dezvăluit identitatea "Fantomei din Vinița", care a înlocuit-o pe "Fantoma din Kiev", într-o postare pe Twitter. "Acesta este pilotul care apără cerul de deasupra Vinnytsiei. El a doborât deja 5 'Shahed' şi 2 rachete.Numele eroului este Vadym", arată postarea pe Twitter a ministerului. Tweet-ul a devenit viral şi a stârnit sute de comentarii, notează Mediafax.

UPDATE NATO a anunţat vineri că îşi va lansa exerciţiul anual de descurajare nucleară "Steadfast Noon" luni, cu până la 60 de aeronave participând la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului şi Marii Britanii pentru a exersa utilizarea bombelor nucleare americane amplasate în Europa, informează Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Forţele ucrainene au respins atacuri ruseşti în apropierea a 11 aşezări, a anunţat vineri seară cotidianul Kyiv Independent.

UPDATE Poliţia norvegiană a arestat un bărbat rus pe aeroportul din oraşul Tromsoe şi l-a acuzat că a pilotat o dronă, a anunţat instituţia sâmbătă, aceasta fiind a doua arestare de acest fel într-o săptămână, relatează Reuters.

UPDATE Nunți urgente la Sankt Petersburg. Presa rusă scrie că 43 de cupluri noi au apărut din cauza mobilizării decretate, înainte ca mirii să fie trimiși pe front.

UPDATE Focalele nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin ar putea șterge de pe fața pământului cinci miliarde de oameni și ar putea bloca razele Soarelui dacă ar fi lansate, a avertizat un expert, conform DailyStar.

UPDATE Secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen, s-a declarat vineri „dezamăgită” pe lângă omologii săi europeni că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori care au fost de acord să suspende rambursarea datoriei ucrainene timp de doi ani, relatează France Presse.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) raportează că în regiunea Herson, apărătorii ucraineni au descoperit un fost sediu al invadatorilor ruşi, în care au găsit inclusiv un lot de "uniforme militare" pentru copii și alte bunuri materiale folosite pentru a fi distribuite civililor în schimbul participării la "referendum".

UPDATE Un proaspăt recrut a relatat haosul recrutării în grabă făcute de armata Rusiei. Bărbații au început să se fure între ei, în lipsa echipamentelor și a resurselor necesare pentru războiul pentru care nici nu au fost pregătiți, scrie Adevărul.

UPDATE Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a atras atenţia sâmbătă asupra războiului hibrid dus de Rusia, care ar putea încerca să divizeze Europa favorizând un aflux de refugiaţi pe teritoriul acesteia”, acuzând Serbia că a contribuit la o înmulţire masivă a migranţilor în Europa.

UPDATE Primii soldaţi ruşi din noul "grup militar" comun dintre Moscova şi Minsk au sosit în Belarus, au anunţat sâmbătă autorităţile de la Minsk, informează France Presse, conform Agerpres. 

UPDATE Pe numele lui Serghei Uglianiția, fost adjunct al Dumei orașului Usolia Sibirski, regiunea Irkuțk, sudul Rusiei, a fost inițiat un dosar de infracțiune administrativă, după ce preotul bisericii ortodoxe din satul Telma a scris o plângere despre atitudinea antirăzboi a credinciosului și dorința acestuia de a învinge Ucraina, relatează portalul rusesc Baikal Journal, potrivit Libertatea.

UPDATE Armata ucraineană afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc într-un atac împotriva unui nod feroviar din regiunea estică Lugansk. De asemenea, a declarat că rușii au suferit pierderi substanțiale în Herson, Zaporojie și Donețk.

UPDATE Un fost ofițer KGB, Serguei Jirnov, care a lucrat cu actualul președinte rus, a acordat un interviu televiziunii poloneze TVP World, în care a analizat situația din prezent a liderului de la Kremlin. El a afirmat că Vladimir Putin ”din punct de vedere politic, este mort de șapte luni”, de când a început invazia din Ucraina, notează Ziare.com.

UPDATE SUA pregătesc un nou ajutor militar Ucrainei în valoare de 725 de milioane de dolari. Noul pachet va include sisteme suplimentare mobile de lansatoare de rachete HIMARS, muniţie, vehicule blindate şi materiale medicale, a declarat Casa Albă, potrivit DPA.

UPDATE Oficialii ucraineni afirmă că atacurile rusești au ucis 11 civili vineri, în timp ce orașul Zaporojie din sudul țării a fost atacat sâmbătă dimineața devreme, într-un asalt care a implicat drone kamikaze și rachete, relatează CNN.

UPDATE Statele Unite au avertizat că pot impune sancţiuni ţărilor, companiilor şi persoanelor care livrează Rusiei muniţii sau care sprijină complexul militar-industrial rusesc, măsură prin care Washingtonul încearcă să crească presiunea asupra Rusiei în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunţat acordarea unor contribuţii voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Regatului Haşemit al Iordaniei.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene, pentru a permite aderarea de noi membri, relatează DPA şi Reuters.

UPDATE Un depozit de petrol a luat foc sâmbătă în urma unui atac în regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, a transmis un oficial local, în contextul înmulţirii loviturilor în această zonă în ultimele zile.

UPDATE Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, i-a cerut pe omologului său rus Vladimir Putin să nu trateze țările din Asia Centrală ca pe fosta Uniune Sovietică, potrivit meduza.io.

UPDATE În mod convențional Rusia nu mai poate spera la o victorie în războiul împotriva Ucrainei, consideră fostul ministru de Externe al României Cristian Diaconescu, scrie Newsweek.

UPDATE Refugiaţii ucraineni protestează, sâmbătă după-amiază, la Constanţa, faţă de crimele de război ale Rusiei, potrivit Ziua de Constanța. Oamenii au pancarte cu mesaje precum „Russian war crimes = Genocide of Ukraine” (Crime de război ale Rusiei = Genocidul Ucrainei).

UPDATE Mulții dintre rezerviștii chemați la război de Putin probabil vor fi nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț, iar prețul acestora a crescut mult, arată cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații britanice.

UPDATE Unul dintre șefii înrolărilor militare ai lui Vladimir Putin a fost găsit mort în „circumstanțe suspecte”.

UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a propus oprirea conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. „Apoi ne vom da seama cine are dreptate și cine greșește”, a afirmat el într-un interviu acordat pentru NBC News.

UPDATE Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat sâmbătă 15 octombrie, la Ploieşti, că războiul din Ucraina nu se va încheia curând, însă crede că vor exista premise pentru ca anul viitor să înceteze ostilităţile. Totodată, europarlamentarul a făcut referire la faptul că, dacă va reuşi să ocupe Ucraina, liderul rus nu se va opri aici, ţinta imediat următoare fiind Republica Moldova, notează Ziare.com.

UPDATE Un membru al grupului de mercenari Wagner și un ofițer al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) au cerut azil în Franța, a declarat Vladimir Osechkin, șeful proiectului Gulagu.net pentru The Insider.

UPDATE NATO şi celelalte state membre trebuie să ajute România şi Bulgaria să dezvolte mai multe capabilităţi care pot descuraja Rusia, pentru că în momentul de faţă NATO nu are în Marea Neagră astfel de capacităţi, a declarat vineri, la Bruxelles, expertul în securitate europeană şi politici de apărare Mihai Sebastian Chihaia.

UPDATE Un grup de hackeri recent descoperit a atacat companii de transport şi logistică din Ucraina şi Polonia cu un nou tip de ransomware, a anunţat Microsoft într-o postare pe blog, scrie Reuters.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că națiunile europene ar trebui să se alăture economiilor asiatice pentru a cere ca SUA și Norvegia să dea dovadă de mai multă prietenie prin vânzarea de gaze la prețuri mai mici.

UPDATE „Declarația lui Putin despre faptul că nu avea regrete și că războiul ar fi trebuit să aibă loc oricum – abdicarea responsabilității”, a postat Mihail Podoliak pe Twitter, ca răspuns.

UPDATE Femeile din Rusia reprezintă o proporție din ce în ce mai mare dintre cei care sunt reținuți în timpul protestelor împotriva mobilizării președintelui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, arată datele, în timp ce mulți bărbați ruși se tem să nu fie trimiși pe front dacă demonstrează. De asemenea, documentele tribunalelor arată că mai multe femei din Moscova au fost inculpate în legătură cu protestele împotriva războiului din februarie și martie, în primele săptămâni ale conflictului, decât în cazul protestelor anti-Putin din anii precedenți.

UPDATE Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a anunţat, sâmbătă, că armata ucraineană a capturat şapte invadatori ruși care au luptat anterior în Siria. "Distanța dintre pozițiile noastre este de 100-200 de metri, anunță RBC, potrivit Rador.

UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că pe 10 și 11 octombrie, un soldat al unei brigăzi de rachete antiaeriene a distrus patru rachete de croazieră ale ocupanților cu lovituri de precizie lansate dintr-un sistem portabil de apărare antiaeriană "Igla".

UPDATE Operatorul sistemului de transport de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, a avertizat cu privire la posibile întreruperi în furnizarea de energie electrică, din cauza bombardării de către ruşi a infrastructurii critice din regiunea Kiev. 

UPDATE „Putin nu trebuie să câştige acest război şi vom continua să ajutăm Ucraina. Pacea şi dreptul internaţional trebuie să câştige. Trebuie să lucrăm în favoarea dreptului internaţional”, a spus premierul portughez Antonio Costa, vorbind la congresul socialiştilor europeni de la Berlin.

UPDATE Președintele tadjik Emomali Rahmon i-a reproșat omologului său rus Vladimir Putin că se comportă cu țăra sa, situată în Asia Centrală, așa cum făcea Uniunea Sovietică pe vremuri.

UPDATE Guvernatorul regiunii ucrainene Sumi, Dmitro Jiviţki, a raportat că în dimineața de 15 octombrie, trupele ruse au tras tiruri de mortiere asupra a două comunități teritoriale, anunță RBC, potrivit Rador.

UPDATE Forţele ucrainene au lichidat 400 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 64.700 - potrivit unui raport publicat, sâmbăta, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, anunță RBS, potrivit Rador.

UPDATE Unii oficiali și oameni de afaceri ruși sunt „devastați și deprimați” din cauza situației de pe frontul din Ucraina și a valului de sancțiuni economice și se așteaptă ca situația economică și politică din țară să se înrăutățească. Mobilizarea forțată a afectat deja popularitatea lui Putin, unul dintre principalii piloni ai legitimității sale ca președinte. Situația va fi și mai gravă când de pe front vor începe să fie aduși în țară soldații morți în război.

UPDATE Doi finlandezi au pictat locul de parcare al unui consul rus în culorile steagului ucrainean. Ei și-au numit acțiunea rezultatul unui „referendum în doi” privind „anexarea” locului de parcare în favoarea Ucrainei. Autoritățile locale au anunțat că nu vor îndepărta vopseaua, scrie Digi24.

UPDATE După o săptămână de la bombardarea Podului Crimeei, Vladimir Putin a declarat ieri că nu mai este nevoie de bombardamente masive împotriva Ucrainei, susținând că raidurile aeriene cu rachete și drone din această săptămână ar fi lovit 22 dintre cele 29 de ținte preconizate, iar acum Rusia ar avea alte priorități. ISW consideră că, prin această declarație, președintele rus pune capăt așteptărilor analiștilor și bloggerilor militari ruși, care au susținut permanent că o campanie scurtă ar fi ineficientă. În realitate, arată ISW, Rusia nu își permite o campanie de acest fel pe o perioadă mai lungă, pentru că nu mai are prea multe rachete ghidate. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat ieri că forțele ruse mai dispun de 609 rachete de precizie, dintr-un stoc inițial (înainte de război) de 1.844.

Totuși, azi-noapte Rusia a lovit din nou cu rachete Zaporojie și Krivoi-Rog, iar spre dimineață a fost raportată o explozie și în sudul Kievului, scrie Biziday.

UPDATE ISW consideră că, în ciuda masărilor de trupe ruse și bieloruse pe granița de nord a Ucrainei, nu va exista o nouă invazie terestră asupra Kievului, scopul acestor manevre fiind acela de a forța Armata Ucraineană să relocheze trupe de pe fronturile din sud și est, pentru a întârzia ofensivele ucrainene în aceste direcții.

Pe Frontul de Est, ucrainenii au desfășurat atacuri poziționale în nord-estul regiunii Harkov, la est de Kupyansk. Trupele ruse au efectuat și ele atacuri terestre limitate la vest de Kreminna. În Donețk, continuă asaltul asupra orașului Bakhmut.

UPDATE Pe Frontul de Sud, forțele ruse au efectuat atacuri limitate în nord-vestul regiunii Herson, iar ucrainenii par a pregăti un atac direct, de la vest și SV, asupra orașului Herson. De altfel, oficialii ruși continuă evacuarea civililor din Herson, sugerându-le acestora să facă “călătorii umanitare recreative” în Rusia, scrie Biziday cu referire la ISW.

UPDATE Ucraina pare a da un fel de replică atacurilor ruse din această săptămână, reușind aseară să lase parțial în întuneric orașul rus Belgorod (330 de mii de locuitori), aflat la 40 de kilometri de granița cu Ucraina. Filmarea loviturii asupra unei stații electrice din oraș, sugerează că aceasta a fost bombardată cu artilerie de precizie, cu rază lungă (MLRS). Mai devreme, tot ieri, a fost lovit și un depozit de muniții, din aceeași zonă.

UPDATE ISW consideră că, în ciuda masărilor de trupe ruse și bieloruse pe granița de nord a Ucrainei, nu va exista o nouă invazie terestră asupra Kievului, scopul acestor manevre fiind acela de a forța Armata Ucraineană să relocheze trupe de pe fronturile din sud și est, pentru a întârzia ofensivele ucrainene în aceste direcții.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri seară, 14 octombrie, că ucrainenii vor readuce pacea pe teritoriul lor. De asemenea, el a cerut ucrainenilor să încerce o reducere a consumului de energie. "Trebuie să restabilim pacea. Şi hai să o facem. Trebuie să asigurăm o victorie istorică pentru ţara noastră. Şi va fi. Se pare că inamicul este deranjat. Ascultă ce şi cum îl întreabă pe liderul acestor terorişti când iese la oameni, la jurnalişti. Rusia se află deja în atmosfera înfrângerii sale, deja în atmosfera deznădăjduirii pentru ea însăşi. Au încă ocazia să terorizeze oraşele noastre şi toţi europenii, să şantajeze lumea. Dar nu au nicio şansă. Şi nu va fi, pentru că Ucraina merge înainte", notează news.ro.

UPDATE Regiunea Kiev a fost din nou atacată cu rachete lansate de militarii ruși. Oficialii susțin că, deocamdată, nu au fost înregistrate victime, dar pompierii au intervenit la fața locului.

UPDATE Serviciu de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit sute de proiectile de artilerie rusești într-un depozit de muniții din Velika Oleksandrivka, în Herson, după retragerea trupelor lui Putin.

UPDATE Pasagerii unui avion care trebuia să plece din Rusia spre Turcia au fost dați jos din aeronavă imediat după îmbarcare. Motivul: co-pilotului i-a fost interzis să părăsească țara chiar înainte de decolare pentru că fusese mobilizat, scrie Digi24.

UPDATE Toate țările membre ale Fondului Monetar Internațional (FMI) au lansat vineri un apel aproape unanim către Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele comitetului director al FMI, Nadia Calvino, informează Rador.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a calificat drept inacceptabilă orice restricție asupra culturii ucrainene și a îndemnat autoritățile să nu fie ca cei care încearcă să "anuleze" cultura rusă, anunță Interfax.ru.

UPDATE Lactalis, cea mai mare companie producătoare de lactate din lume, a anunțat vineri că își va menține activitățile în Rusia pentru a aproviziona piața locală de produse alimentare, după ce un alt gigant francez, Danone, a decis să cedeze controlul asupra operațiunilor sale din această țară, informează Reuters.

UPDATE Dictatorul belorus Alexander Lukașenko este atât de slăbit încât armata sa nu a fost chemată să lupte în Ucraina pentru că Vladimir Putin nu poate fi sigur că trupele vor urma ordinele sale, spune liderul exilat al opoziției, Svetlana Tihanovskaia, pentru Politico, scrie Digi24.

UPDATE Inginerii ucraineni au restabilit energia electrică auxiliară "atât de necesară" la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, după ce bombardamentele au privat-o de două ori în ultima săptămână de accesul la electricitate externă, a declarat vineri directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), Rafael Grossi, anunță Rador.

UPDATE Dependența țărilor din Uniunea Europeană față de petrolul, gazele naturale și cărbunele din Rusia începe să se diminueze drastic, după mai bine de 7 luni de război în Ucraina. Astfel, Putin primește o lovitură dură din partea statelor europene, care și-au redus exporturile de petrol în septembrie 2022 la doar 35% din total.

UPDATE România va susţine crearea unui tribunal special care să analizeze "crima de agresiune din Ucraina", a declarat, vineri, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

UPDATE Încheierea războiului din Ucraina este modalitatea „directă” de a îmbunătăţi situaţia economică globală, a declarat directorul executiv al FMI, Kristalina Georgieva, scrie Mediafax.

UPDATE Franţa a furnizat Ucrainei sisteme unitare de lansatoare de rachete sol-sol, au afirmat vineri, sub protecţia anonimatului, oficiali guvernamentali de la Paris citaţi de cotidianul Le Monde.

UPDATE În urma Reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, care a avut loc la Bruxelles săptămâna aceasta, Mircea Geoană a transmis un mesaj legat de pericolul amenințărilor nucleare venite din partea lui Putin: ” Luăm în serios aceste amenințări și rămânem vigilenți” susține Secretarul General Adjunct al NATO, notează Gândul.

UPDATE „Federaţia Rusă are în prezent aproximativ 300 de drone iraniene în serviciu”, a fost anunţat ministrul Apărării de la Kiev, Oleksiy Reznikov, potrivit Unian.

UPDATE „Ruşii au spus că vor să găsească un compromis, să continue negocierile. Nu pot să înţeleg despre ce vorbesc. Negocieri pentru a lăsa ruşilor o parte din teritoriile noastre? Acesta este compromisul? Nu este. Sunt de părere că acest război se poate termina la masa negocierilor, dar numai după ce ultimul soldat rus a părăsit Ucraina. Atunci, putem negocia. Dar, acum nu avem suficiente garanţii. Trebuie să ne apărăm integritatea teritorială şi suveranitatea noastră”, a declarat Vitali Klitschko, primarul Kievului, la TG24 Live In Florence, scrie Mediafax.

UPDATE Părintele Grigori, care a fost cândva preot în Biserica Ortodoxă Rusă, și-a propus să demonstreze că nu toată lumea din Rusia susține actul de agresiune al președintelui Vladimir Putin. Ajutarea sutelor de mii de refugiați ucraineni care s-au trezit blocați în Rusia din februarie este prioritatea sa principală, relatează Euronews, notează Libertatea.

UPDATE Un cetăţean rus găsit în posesia a două drone şi a unui număr mare de fotografii şi videoclipuri a fost arestat în timp ce încerca să se întoarcă în ţara sa,a anunţat justiţia norvegiană, care a anunţat că l-a arestat pe Vitali Rustanov, în vârstă de 50 de ani, la punctul de trecere a frontierei Storskog, singurul punct de trecere dintre Norvegia şi Rusia, în timp ce încerca să se întoarcă în Rusia cu două drone şi echipamente digitale de stocare. După atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, Norvegia, principalul furnizor de gaze din Europa, şi-a consolidat securitatea în jurul uzinelor sale de petrol şi gaze, transmite Mediafax.

UPDATE Nicio decizie nu a fost încă luată cu privire la nivelul plafonului preţului petrolului din Rusia, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, subliniind că Rusia nu trebuie să profite de pe urma războiului din Ucraina.

UPDATE Vicepremierul și ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat că terminalele de satelit Starlink funcționează și vor continua să funcționeze în Ucraina, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform, peluată de news.ro.

UPDATE Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene vor discuta, luni, despre cazul exporturilor iraniene de drone militare în Rusia şi ar putea decide impunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, afirmă diplomaţi citaţi de agenţia Reuters.

UPDATE Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că a declanşat o alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus, din cauza tensiunilor de la frontiere. Un anunț similar a făcut și ministrul său de externe, care a vorbit despre existența unor informații că „unele țări vecine plănuiesc provocări”.

UPDATE Statele Unite au avertizat vineri că pot impune sancțiuni persoanelor, țărilor și companiilor care furnizează muniție Rusiei sau sprijină complexul militar-industrial al acesteia, în contextul în care Washingtonul încearcă să crească presiunea asupra Moscovei din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.

UPDATE Iulia Prohorova, o propagandistă a Kremlinului care trăiește în orașul german Landshut, din Bavaria, a fost vizitată de poliție în cursul zilei de vineri, 14 octombrie. Potrivit informațiilor apărute în spațiul media, polițiștii i-au confiscat laptopul și trei telefoane. Cu toate acestea, femeia continuă să posteze în social media, notează Ziare.com.

UPDATE Putin, cu războiul său, atacă oamenii, îi atacă pe ruşi înşişi”, „deci Putin nu trebuie să câştige”, sunt afirmaţii ale vicecancelarul german Robert Habeck, care, vorbind la Congresul Verzilor, a subliniat că nici măcar celor trimişi în Ucraina de preşedintele rus nu le place acest război. „Războiul a adus frica înapoi în ţara noastră şi în Europa. O teamă existenţială, a celor care nu ştiu dacă vor putea plăti facturile. Chiar şi în companii”, a insistat el, subliniind că acestea nu sunt ceva abstract „sunt locurile în care lucrăm”, notează Mediafax.

UPDATE „Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează deja pe baza standardelor ruseşti, pentru că compania care o va opera a fost deja numită printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse,” a declarat şeful administraţiei pro-ruse a oraşului ucrainean Energodar, Aleksandr Volga, potrivit Agerpres.

UPDATE Un consilier al cancelariei prezidenţiale a Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat vineri că guvernul de la Kiev va găsi o cale pentru a menţine funcţional serviciul de internet prin legătura de satelit Starlink, care este vitală pentru eforturile Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Declaraţiile făcue de Mihailo Podioliak survin după ce miliardarul proprietar al reţelei Starlink, Elon Musk, a scris pe Twitter că firma sa nu poate finanţa pe termen nedefinit serviciul de sateliţi de deasupra Ucrainei. Mihailo Podoliak a subliniat că Elon Musk a ajutat Ucraina să supravieţuiască în cele mai grele momente ale războiului şi speră că SpaceX, compania care a construit reţeaua de sateliţi Starlink, va menţine acoperirea prin satelit în Ucraina. Negocierile între Ucraina şi SpaceX continuă, subliniază BBC, potrivit Rador.

UPDATE Administraţia Joseph Biden intenţionează să aprobe asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari, care ar urma să conţină în principal muniţie şi vehicule blindate, afirmă oficiali de la Washington citaţi de agenţia Reuters. Noul pachet de asistenţă de securitate al administraţiei Biden pentru Ucraina ar urma să includă muniţii şi vehicule, dar nu şi noi capabilităţi semnificative sau mijloace de apărare antiaeriană

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 233: Evacuare din Herson. Putin cere pace, dar nu regretă invazia.ONU: Violul, strategie militară a Rusiei
Război în Ucraina, ziua 232: Duelul dronelor, rachete la Odesa și dezastru la Nikolaev. APCE declară Rusia stat terorist

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

22 noiembrie 2024, ora 15:35

Vladimir Putin a reacționat, după ce Ucraina a lansat rachete occidentale pe teritoriul Rusiei. Marea Britanie și SUA sunt pe lista scurtă a liderului rus. Putin a declarat joi într-un discurs televizat că facilitățile militare din Marea Britanie și SUA ar putea deveni ținte valide pentru forțele ruse, ca răspuns direct la utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATACMS și Storm Shadow, transmite publicația „The Sun”. Între timp, orașul Sumî din nord-estul Ucrainei a fost ținta unui atac cu drone rusești vineri dimineața, soldat cu două victime și 12 persoane rănite.

Totuși, un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice a declarat joi ce recenta acțiune a Rusiei împotriva Ucrainei „nu va schimba nici cursul conflictului, nici determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacul rusesc asupra Ucrainei cu un nou tip de rachetă balistică a fost o „escaladare clară și severă” în război și a cerut o condamnare mondială puternică. Însă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că nici atacul de joi, nici declarația lui Putin, nu reprezintă o schimbare semnificativă a probabilității Rusiei de a folosi o armă nucleară.

UPDATE Forţele Moscovei au capturat o altă localitate pe drumul spre un oraş important din Ucraina, anunţă agenţia de ştiri RIA, care citează Ministerul rus al Apărării, scrie Sky News.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a convocat pentru săptămâna viitoare Consiliul NATO-Ucraina, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Alianţei, după ce Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă în ceea ce este considerat a fi o nouă escaladare periculoasă a conflictului, relatează DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Un general nord-coreean a fost rănit într-un atac ucrainean în regiunea de frontieră rusă Kursk, a relatat joi în exclusivitate The Wall Street Journal, potrivit Agerpres. Atacul ucrainean în care a fost rănit militarul nord-coreean a avut loc "recent", a adăugat ziarul american, care a citat surse occidentale, fără să ofere însă mai multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat sau despre identitatea acelui militar, despre care a precizat că este de rang înalt. Purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat, într-o conferinţă de presă, joi, că nu poate confirma ştirea, dar a amintit că prezenţa trupelor nord-coreene pe câmpul de luptă îi expune pe nord-coreeni la astfel de incidente. "Acolo unde sunt localizaţi, sunt o ţintă absolut corectă", a apreciat Singh.

UPDATE Rusia a susţinut vineri că a făcut să eşueze campania militară ucraineană pentru 2025, la o zi după un discurs al preşedintelui Vladimir Putin în care acesta a apreciat că acum conflictul ucrainean a „preluat elementele unui (conflict) global”, relatează AFP.

UPDATE Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de război al Moscovei în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE O nouă serie de sisteme antiaeriene ruse Tor-M2 a sosit, joi, în Belarus, în cadrul cooperării militare dintre cele două ţări, a informat Ministerul Apărării de la Minsk într-un comunicat, citat de EFE.

UPDATE Șeful Națiunilor Unite a cerut tuturor părților din războiul din Ucraina să detensioneze conflictul după ce Vladimir Putin a lansat o nouă rachetă în Nipro. Folosirea de către Rusia a unei noi rachete balistice cu rază intermediară a fost „încă o evoluție îngrijorătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

UPDATE Terumi Tanaka, un japonez hibakusha, copreședintele grupului câștigător al Premiului Nobel pentru Pace din acest an, care este un supraviețuitor al atacurilor cu bombe nucleare ale SUA din 1945, avertizează lumea că omenirea este într-un pericol iminent. El atenționează că Putin nu are idee despre distrugerea provocată de „monstru” (bomba denumită Fat Man – Grasul) la Nagasaki, unde au murit peste 74.000 de oameni. El vine cu mărturii cutremurătoare privind urmările exploziei bombei nucleare din orașul său natal, când avea doar 13 ani. Tanaka a spus că folosirea armelor nucleare în prezent va semnifica „sfârșitul rasei umane” și că lideri precum Putin „nu realizează amploarea pierderilor pe care le poate face”, potrivit The Independent, citat de Ziare.com.

UPDATE Un agent de securitate care lucrează la Ambasada SUA din Norvegia a fost arestat fiind suspectat de spionaj în numele Rusiei și Iranului, a declarat joi un oficial norvegian din cadrul serviciului de poliție de securitate, informează Rador.

UPDATE Dacă în urmă cu câteva săptămâni Ucraina ataca câteva fabrici de alcool, iar informația putea provoca un zâmbet în colțul gurii, în noaptea de 20 noiembrie a fost rândul unei fabrici de maioneză din regiunea Belgorod să fie ținta dronelor. Dincolo de insolitul situației, atacul a avut un fundament militar, scrie Defense Express.

UPDATE Rușii au fost loviți de hotărârea lui Vladimir Putin de a duce un război ”fără sfârșit” în Ucraina, iar efectul psihologic se vede acum după aproape trei ani de conflict. Fenomenul s-a răspândit în toată țara, consumul excesiv de alcool a reapărut în Rusia, aruncând populația spre un viciu mortal. Astfel în perioada ianuarie-octombrie 2024, vânzările acestor băuturi au ajuns la un record de 1,84 miliarde de litri, scrie Ziare.com.

UPDATE Parlamentul ucrainean a amânat o ședință care ar fi trebuit să aibă loc vineri din motive de securitate, potrivit unor surse citate de radiodifuzorul public Suspilne, relatează The Guardian. Conform sursei citate, parlamentarilor li s-a cerut să își țină familiile departe de cartierul guvernamental din Kiev. Pentru moment, următoarea ședință nu a fost programată.

UPDATE Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat joi seară, 21 noiembrie, că Rusia nu are de gând deocamdată să atace un stat membru NATO și că România este o țară foarte sigură, iar „Rusia nu va ocupa în totalitate Ucraina”.

UPDATE În raportul său zilnic despre războiul din Ucraina, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că “nici atacul cu racheta balistică Oreșnik, nici declarația lui Putin din seara de 21 noiembrie, nu reprezintă o inflexiune semnificativă a capacităților de atac rusești, nici probabilitatea de a folosi o armă nucleară. Forțele ruse lansează în mod regulat rachete Iskander sau Kinjal, care pot purta și focoase nucleare, iar singura caracteristică fundamental nouă a atacului din 21 noiembrie a fost însăși racheta Oreșnik. Aceasta s-a dorit o demonstrație ostentativă a vehiculelor de reintrare în atmosferă (nr – specifice armelor hipersonice) pentru a amplifica spectacolul și amenințarea nucleară. Dar Occidentul menține opțiuni de descurajare credibile, iar zgomotul nuclear al lui Putin nu ar trebui să îi constrângă pe oficialii occidentali să oprească ajutorul pentru Ucraina. De altfel, Directorul CIA, Bill Burns, i-a avertizat pe factorii de decizie occidentali, în septembrie 2024, să nu se teamă de retorica nucleară a lui Putin, despre care a spus că este un bully care va continua să-și zdrăngăne armele din când în când”, notează Biziday.

UPDATE China a reiterat vineri apelurile la „calm” și „reținere” din partea tuturor părților implicate în războiul din Ucraina, după ce Rusia a confirmat că a lansat o rachetă balistică hipersonică experimentală, relatează agenția France-Presse, preluată de The Guardian.

UPDATE Lawrence Wilkerson, un colonel american în retragere care a servit în staff-ul fostului secretar de stat american Colin Powell, a făcut o declarație controversată, care provoacă creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia. El a declarat că, după autorizarea președintelui Joe Biden ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Washington în interiorul Rusiei, Moscova ”are tot dreptul să atace țintele NATO acum”.

UPDATE Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, satisfăcut de anunțul privind lansarea primului atac rusesc cu rachetă balistică în Ucraina, a postat pe rețeaua X (fostă Twitter) un mesaj adresat comunității internaționale. 

UPDATE “Putem confirma că Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală, cu rază intermediară. Aceasta a fost dezvoltată din modelul de rachetă balistică intercontinentală RS-26 Rubej”, a declarat joi seara Sabrina Singh, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, precizând că atât o rachetă cu rază intermediară (IRBM), cât și o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) au trasee de zbor similare, traiectorii înalte și pot transporta sarcini utile mari, scrie Biziday.

UPDATE Blogurile militare ucrainene raportează că rușii au făcut noi progrese în diferite zone din Kurahove și împrejurimi în ultimele 24 de ore și sugerează că unitățile ucrainene vor trebui în curând să se retragă din oraș, relatează BBC.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat într-o înregistrare video difuzată vineri că forțele ruse din Ucraina și-au accelerat înaintarea pe front. În înregistrarea Ministerului rus al Apărării, Belousov apare vizitând un post de comandă rus din Ucraina și înmânând medalii pentru curaj.

UPDATE Ucraina cere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să ia măsuri mai drastice împotriva Rusiei, pentru încercările sale de a provoca un accident cu radiaţii prin atacarea substaţiilor care sunt de importanţă critică pentru operarea centralelor electrice nucleare, potrivit Ukrinform. ”Penele de curent sau oprirea de urgenţă a centralelor electrice nucleare este prioritatea lor. Ca urmare, riscul unor accidente nucleare este incredibil de mare”, a avertizat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, la o întâlnire cu ambasadorii UE la Viena, în Austria.

UPDATE Potrivit textului adoptat joi de către deputați în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, cheltuielile cu apărarea urmează să atingă în 2025 aproape 13.500 de miliarde de ruble (aproximativ 127 de miliarde de euro) - reprezentând 6% din PIB-ul Rusiei, scrie New.ro, citând AFP. În total, cel puţin 40% din bugetul federal din 2025 urmează să fie alocat apărării şi securităţii naţionale.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a recunoscut că a făcut deja al doilea pas în ultimul an pentru a escalada războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei. Într-un mesaj transmis joi seară, Zelenski a explicat că, după ce a implicat armata nord-coreeană în războiul împotriva ucrainenilor, Rusia a folosit, joi, o nouă rachetă balistică intercontinentală, atacând oraşul Dnipro, scrie Rador.

UPDATE Un atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî, din nord-estul Ucrainei, a ucis vineri dimineaţă două persoane şi a rănit 12, au anunţat autorităţile regionale, scrie Reuters, potrivit News.ro. 

UPDATE Viktor Orban anunță sfârșitul ordinii mondiale dominate de Occident, așa cum a fost în ultimii 500 de ani. Premierul ungar vede că viitorul este în Eurasia, acolo unde se regăsesc Rusia și China, țări cu care Ungaria are relații foarte strânse, scrie Ziare.com.

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că Moscova continuă invazia în Ucraina, întrucât vrea să mai cucerească și alte teritorii. Ba mai mult, Rusia a admis că a încorporat Republica Populară Donețk (RPD) în granițele sale încă din anul 1991, relatează ziarul Kommersant.

UPDATE Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană în schimbul trimiterii de trupe pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat consilierul pentru securitate națională din Coreea de Sud, Shin Won-sik, potrivit Reuters. În schimbul armelor și trimiterii de trupe pentru a participa la războiul ruso-ucrainean, Coreea de Nord va primi de la Kremlin și aproximativ 600-700 de tone de orez pe an, a declarat fostul ambasador sud-coreean în Rusia, Wi Song-lak, pentru cotidianul Korea Herald, potrivit BBC.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de creşterea tensiunilor şi provocărilor, afirmând că niciodată Coreea de Nord nu s-a confruntat cu riscul unui război nuclear aşa ca în prezent, a anunţat vineri agenţia de presă de stat KCNA.

UPDATE Conform liderului de la Kremlin, trupele ucrainene au atacat marți, 19 noiembrie, un depozit de muniții din regiunea Briansk cu șase rachete ATACMS. Nu s-au înregistrate victime sau răniți, iar incendiul rezultat a fost lichidat. Ulterior, la două zile distanță, mai exact la 21 noiembrie, Ucraina a folosit rachete Storm Shadow și HIMARS pentru a ataca unul dintre posturile de comandă ale grupului rus Sever (Nord), în regiunea Kursk, a mai susținut Putin. „Ca urmare a atacului și a luptei antiaeriene există, din păcate, victime, morți și răniți din rândul personalului unităților de securitate externă a instalației și al personalului de mentenanță. Personalul de comandă și operațional al centrului de control nu a fost rănit”, a transmis președintele rus. În continuare, șeful statului rus a susținut că Moscova a ripostat testând „unul dintre cele mai noi sisteme rusești de rachete cu rază medie de acțiune”, numit Oreșnik, pe 21 noiembrie. „Testele au fost reușite. Scopul lansării a fost atins”, a precizat el, potrivit Libertatea.

 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1001: Alertă la Kiev, pericol atomic și condițiile lui Putin. Zelenski: „Vom pierde războiul, dacă...”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.